Xiaomi Roborock robotstofzuiger

Review: Xiaomi Mijla Roborock S50 Robotstofzuiger

Het huis schoonmaken is een taak waar ik geen groot fan van ben. Ik koester een speciaal soort haat jegens stofzuigen. Een luidruchtig stofzuiger door iedere kamer slepen totdat alle stof weg is. En wanneer je kinderen hebt stofzuig je vaak meerdere malen per dag. Verre van ideaal dus.

Een robotstofzuiger!

Een robotstofzuiger leek een eenvoudige oplossing te zijn. Leek. Er zijn namelijk zo enorm veel stofzuigers te vinden. Waar kies je in vredesnaam voor? Ik had een aantal wensen voor mijn toekomstige robotstofzuiger:

  • Moet over drempels kunnen rijden
  • Moet ‘slim’ zijn
  • Moet samenwerken met Google Home/Google Assistant
  • Moet onder de bank kunnen stofzuigen, dus mag niet te hoog zijn
  • Niet duurder dan 500 Euro.

Vrij weinig wensen. De juiste robotstofzuiger was dan ook snel gevonden; de Xiaomi Roborock S5/S50. Ik was al bekend met het Chinese merk Xiaomi door de aanschaf van smart lights (Yeelights) en een Xiaomi powerbank en wist wat ik kon verwachten qua kwaliteit.

De eerste indruk

De Roborock wordt geleverd in een no-nonsense kartonnen doos zonder al teveel toeters en bellen. In de doos vind je de Roborock robotstofzuiger, een dockingstation, een vloer om aan het dockingstation te koppelen, een dweilreservoir, een extra filter en een extra dweil.

De Roborock S50 ziet er mooi uit. Ik heb de robotstofzuiger besteld in het wit. Na een korte setup (downloaden van de Xiaomi home app, koppelen met de robotstofzuiger en het neerzetten van het docking station) is de Roborock S50 klaar voor gebruik.

De Roborock S50 is een slimme stofzuiger. Dat is te merken aan de vele opties die je in de Xiaomi home app vindt. Als de stofzuiger je huis in kaart heeft gebracht, kan je het huis verdelen in meerdere zones die je onafhankelijk van elkaar kunt laten stofzuigen op een gewenst tijdstip. Waar onze eettafel staat vallen regelmatig kruimels op de grond. De robotstofzuiger komt hier dan ook drie keer per dag: na het ontbijt, na de lunch en ‘s avonds tijdens de ‘grote cleanup’.

Een aantal interessante slimme opties:

  • Detecteren of de Roborock op tapijt rijdt. Bij het rijden op tapijt is er de optie om harder te zuigen.
  • Huis verdelen in zones zodat zones apart van elkaar schoongemaakt kunnen worden. Het is ook mogelijk om bepaalde delen van het huis uit te sluiten.
  • De Roborock kan direct bestuurd worden met de smartphone als een soort langzame bestuurbare schoonmaakauto.
  • Aan te sturen doormiddel van spraak (Google Home benodigd)

Stofzuigen

Stofzuigen doet de Roborock S50 perfect. Hij is grondig! De kamer wordt eerst langs alle kanten gestofzuigd waarna de Roborock in een zigzaggend patroon de rest van de vloer doet. Er zit een klein borsteltje aan de voorzijde van de stofzuiger die lastig bereikbare hoekjes schoon borstelt. Daarnaast heeft de onderzijde van de Roborock een draaiende borstel die zeer goed werkt voor laagpolig tapijt. Haren van huisdieren worden zonder problemen meegenomen.

Dweilen

Jawel! De Roborock S50 kan dweilen. En dat werkt best heel aardig. Een speciaal daarvoor bestemd waterreservoir in combinatie met een dweil zorgen ervoor dat de vloer lichtjes gedweild wordt. Zo wordt er vuil meegenomen wat de stofzuiger alleen niet zo meenemen. Handig als er nog weleens iets gemorst wordt bij de eettafel.

Drempels

De Roborock is één van de weinige robotstofzuigers die een drempel van 2 centimeter hoog kan nemen. Dat doet hij dan ook met verve, waardoor vrijwel alle kamers in huis gestofzuigd kunnen worden.

Nadelen

Het reservoir van de Roborock S50 robotstofzuiger is niet heel erg groot. Je zal deze aanzienlijk vaker moeten legen dan de traditionele stofzuiger met stofzuigzak.

Hoekjes en andere lastige plekjes zijn moeilijk schoon te maken voor het relatief logge apparaat. Je kunt hiermee rekening houden door je huis in te richten voor de robotstofzuiger en eventueel spullen te verplaatsen voordat de stofzuiger aan de slag gaat.

De Roborock heeft moeite met kabels die los op de vloer liggen. Ook hier geldt: richt je huis in voor je robotstofzuiger, ruim kabels op of leg ze zo neer dat de Roborock er geen last van heeft. Aan de vloer tapen helpt!

Conclusie

Ondanks een aantal nadelen ben ik door de Xiaomi Roborock overtuigd van het nut van robotstofzuigers. Het scheelt een enorme hoeveelheid tijd dat je niet hoeft te stofzuigen.

Enkele maanden later

Nadat de Roborock S50 enige maanden in ons huis heeft rondgereden, ben ik nog steeds zeer enthousiast over deze robotstofzuiger. De robotstofzuiger heeft inmiddels ook een naam: Tony. Inmiddels heb ik ervaring hoe eenvoudig het is om onderdelen te vervangen; ik heb de stofzuiger een keer helemaal uit elkaar moeten draaien. Niet omdat ik een onderdeel moest vervangen maar om Tony schoon te maken. Dat zit namelijk zo: de kat had in de huiskamer gepoept. Tony had in al zijn enthousiasme geprobeerd de drol op te ruimen. Dat ging dus niet zo goed.

Soms komt Tony vast te zitten tussen het hoogpolige kleedje en de verwarming in de slaapkamer. En soms heeft Tony moeite met een sok. Uiteindelijk komt het er altijd op neer, dat de kamer beter voorbereid had moeten worden op Tony z’n komst.

Voorheen raakte Tony de weg nog weleens kwijt. Het lijkt erop dat met de laatste updates van de Xiaomi home app alle euvels zijn verholpen. Héél af en toe verzint Tony er een extra kamer bij die wordt toegevoegd aan de plattegrond. Die wordt na verloop van tijd weer verwijderd. Geen probleem dus.

Qua schoonmaak kwaliteiten ben ik nog steeds onder de indruk van deze robotstofzuiger. Met 3 katten in huis krijg je te maken met een behoorlijke hoeveelheid losse haren. Dankzij Tony is de vloer altijd schoon. Daarnaast pakt Tony méér vuil mee dan ik ooit zelf met de hand zou kunnen doen, getuige de grote hoeveelheid die ik telkens weer uit het reservoir haal.

doink

There are several possible reasons for an error (keyInvalid or keyExpired, accessNotConfigured or quotaExceeded, ipRefererBlocked, playlistNotFound or videoNotFound)

Current error:videoNotFound

playlistNotFound or videoNotFound:
Good News! Your api code is correct either the video id or plylist id is incorrect

Airfryer schoonmaken 1

Airfryer schoonmaken

De airfryer is een prettig gebruiksartikel waar je allerlei gerechten uit kunt toveren die gezond, lekker en zonder vet zijn. Regelmatig zal de airfryer moeten worden schoongemaakt om deze vrij te houden van etensresten en opspattend vet. Verwarmingselement, opvangbak en mandje kunnen op simpele wijze worden gereinigd, om bij de volgende  eetbereiding weer hygiënisch te worden benut.

Mandje schoonmaken

De gemakkelijkste manier om het mandje te reinigen is deze in de vaatwasser te plaatsen. Echter, niet iedereen heeft een afwasmachine. Je kunt het mandje ook met een milde ontvetter en warm water prima met de hand reinigen. Doe dit gewoon in een afwasteiltje óf in de airfryer-pan.

Week het mandje 10 minuten in een warm sopje. Maak daarna schoon met een sponsje of zachte schoonmaakborstel. Dan naspoelen en afdrogen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en vergeet ook de onderzijde niet. Spoel af onder de kraan en droog af met een zachte doek.

Heb je het mandje schoongemaakt in de airfryer-pan, dan kun je deze direct uitnemen met een zacht sponsje. Nadat je dit hebt gedaan, leeg gieten en met schoon water de airfryer-pan nadrogen met  een zachte doek.

Airfryer schoonmaken met citroensap

Komen er nog vreemde lichtjes uit de pan en het mandje, smeer deze dan in met citroensap. Gebruik hiervoor ongeveer een halve citroen. Even een half uurtje in laten weken en afspoelen.

Opvangbak/pan schoonmaken

Wanneer je het mandje door de vaatwasser laat reinigen zal de airfryer-pan apart moeten worden schoongemaakt. Doe dit met een mild sopje en schoon water. Pas op voor beschadigen van de pan. Hier zit namelijk een anti-aanbaklaagje op wat gemakkelijk kan krassen.

Gebruik altijd een zachte droogdoek en bij luchtjes, die nog aanwezig kunnen zijn, het sap van een citroen.

Wil je voorkomen dat de airfryer-pan in de toekomst vies wordt, gebruik dan aluminium- of bakpapier.

Verwarmingselement reinigen

Haal het verwarmingselement nóóit uit de airfryer. Maak deze schoon met een zacht sponsje of borstel en een mild afwasmiddeltje. Nooit  schuursponsjes gebruiken of andere hulpmiddelen van metaal.

Plaats de airfryer onderste boven om overal goed bij te kunnen. Uiteraard eerst mandje en opvangbak verwijderen. Lastige hoekjes reinig je met een zachte tandenborstel. Nadrogen met een zachte doek.

Tip!

Mocht het  zijn dat je niet alle vetresten hebt kunnen verwijderen, ga dan als volgt te werk.

  • Leg een stukje aluminiumfolie in de airfryer en giet hier een héél klein beetje water op. ( 2mm.)
  • Leg nu op deze folie een in stukken gesneden citroen.
  • Airfryer aanzetten en op 180 graden 10 minuten verwarmen.
  • De citroen lost het vet op wat op de aluminiumfolie terecht komt.
  • Folie na deze 10 minuten verwijderen en het element droogwrijven met een zachte doek.

Buitenzijde airfryer

De buitenzijde van een airfryer zal nooit vet worden. Af en toe reinigen met een vochtige doek en en nadrogen met een zachte doek is voldoende.