Xiaomi Roborock robotstofzuiger

Review: Xiaomi Mijla Roborock S50 Robotstofzuiger

Het huis schoonmaken is een taak waar ik geen groot fan van ben. Ik koester een speciaal soort haat jegens stofzuigen. Een luidruchtig apparaat door iedere kamer slepen totdat alle stof weg is. En wanneer je kinderen hebt stofzuig je vaak meerdere malen per dag. Verre van ideaal dus.

Een robotstofzuiger!

Een robotstofzuiger leek een eenvoudige oplossing te zijn. Leek. Er zijn namelijk zo enorm veel stofzuigers te vinden. Waar kies je in vredesnaam voor? Ik had een aantal wensen voor mijn toekomstige robotstofzuiger:

  • Moet over drempels kunnen rijden
  • Moet ‘slim’ zijn
  • Moet samenwerken met Google Home/Google Assistant
  • Moet onder de bank kunnen stofzuigen, dus mag niet te hoog zijn
  • Niet duurder dan 500 Euro.

Vrij weinig wensen. De juiste robotstofzuiger was dan ook snel gevonden; de Xiaomi Roborock S5/S50. Ik was al bekend met het Chinese merk Xiaomi door de aanschaf van smart lights (Yeelights) en een Xiaomi powerbank en wist wat ik kon verwachten qua kwaliteit.

De eerste indruk

De Roborock wordt geleverd in een no-nonsense kartonnen doos zonder al teveel toeters en bellen. In de doos vind je de Roborock robotstofzuiger, een dockingstation, een vloer om aan het dockingstation te koppelen, een dweilreservoir, een extra filter en een extra dweil.

De Roborock S50 ziet er mooi uit. Ik heb de robotstofzuiger besteld in het wit. Na een korte setup (downloaden van de Xiaomi home app, koppelen met de robotstofzuiger en het neerzetten van het docking station) is de Roborock S50 klaar voor gebruik.

De Roborock S50 is een slimme stofzuiger. Dat is te merken aan de vele opties die je in de Xiaomi home app vindt. Als de stofzuiger je huis in kaart heeft gebracht, kan je het huis verdelen in meerdere zones die je onafhankelijk van elkaar kunt laten stofzuigen op een gewenst tijdstip. Waar onze eettafel staat vallen regelmatig kruimels op de grond. De robotstofzuiger komt hier dan ook drie keer per dag: na het ontbijt, na de lunch en ‘s avonds tijdens de ‘grote cleanup’.

Een aantal interessante slimme opties:

  • Detecteren of de Roborock op tapijt rijdt. Bij het rijden op tapijt is er de optie om harder te zuigen.
  • Huis verdelen in zones zodat zones apart van elkaar schoongemaakt kunnen worden. Het is ook mogelijk om bepaalde delen van het huis uit te sluiten.
  • De Roborock kan direct bestuurd worden met de smartphone als een soort langzame bestuurbare schoonmaakauto.
  • Aan te sturen doormiddel van spraak (Google Home benodigd)

Stofzuigen

Stofzuigen doet de Roborock S50 perfect. Hij is grondig! De kamer wordt eerst langs alle kanten gestofzuigd waarna de Roborock in een zigzaggend patroon de rest van de vloer doet. Er zit een klein borsteltje aan de voorzijde van de stofzuiger die lastig bereikbare hoekjes schoon borstelt. Daarnaast heeft de onderzijde van de Roborock een draaiende borstel die zeer goed werkt voor laagpolig tapijt. Haren van huisdieren worden zonder problemen meegenomen.

Dweilen

Jawel! De Roborock S50 kan dweilen. En dat werkt best heel aardig. Een speciaal daarvoor bestemd waterreservoir in combinatie met een dweil zorgen ervoor dat de vloer lichtjes gedweild wordt. Zo wordt er vuil meegenomen wat de stofzuiger alleen niet zo meenemen. Handig als er nog weleens iets gemorst wordt bij de eettafel.

Drempels

De Roborock is één van de weinige robotstofzuigers die een drempel van 2 centimeter hoog kan nemen. Dat doet hij dan ook met verve, waardoor vrijwel alle kamers in huis gestofzuigd kunnen worden.

Nadelen

Het reservoir van de Roborock S50 robotstofzuiger is niet heel erg groot. Je zal deze aanzienlijk vaker moeten legen dan de traditionele stofzuiger met stofzuigzak.

Hoekjes en andere lastige plekjes zijn moeilijk schoon te maken voor het relatief logge apparaat. Je kunt hiermee rekening houden door je huis in te richten voor de robotstofzuiger en eventueel spullen te verplaatsen voordat de stofzuiger aan de slag gaat.

De Roborock heeft moeite met kabels die los op de vloer liggen. Ook hier geldt: richt je huis in voor je robotstofzuiger, ruim kabels op of leg ze zo neer dat de Roborock er geen last van heeft. Aan de vloer tapen helpt!

Conclusie

Ondanks een aantal nadelen ben ik door de Xiaomi Roborock overtuigd van het nut van robotstofzuigers. Het scheelt een enorme hoeveelheid tijd dat je niet hoeft te stofzuigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>