Beste robotstofzuigers van 2021

Als je denkt aan het woord robot, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan de toekomst. Maar vergeet niet dat vele zaken in deze tijd al zijn geautomatiseerd. Steeds meer mensen kiezen sinds het jaar 2001 voor een robotstofzuiger. Deze stofzuigers zijn vrij klein en compact en doen hun werk door middel van robot intelligentie. De stofzuigers worden automatisch door de kamer gestuurd en zuigen al het losliggende vuil en stof op. Het handigste van zo’n stofzuiger is dat je deze helemaal niet hoeft te bedienen. Je hoeft er niet eens op te letten. Je zet hem aan en hij doet het werk helemaal vanzelf. Er zijn verschillende robotstofzuigers op de markt te verkrijgen. Voor welke je precies moet kiezen hangt af van je wensen en van de mogelijkheden van de stofzuigers.

De werking van een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger werkt geheel automatisch. Terwijl je bezig bent met het schoonhouden van de woning, kan deze handige stofzuiger het werk van je overnemen op het gebied van het opzuigen van vuil en stofjes in de woning. Het is nu niet meer nodig om met een stofzuiger door de kamers heen en weer te lopen of onhandig met de kabels van dit soort stofzuigers door de kamers te zeulen. Een robotstofzuiger zorgt ervoor dat het niet meer zo vaak nodig is om de woning te stofzuigen en dat stofophoping wordt beperkt. Als je een robotstofzuiger goed bekijkt, dan zie je dat deze vaak rond van vorm is en dat het wieltjes heeft. Door middel van de ronde vorm, kan het beter bij de lastige plekken komen en kan het makkelijker ronddraaien dat het vast komt te zitten bij de hoeken van de kamer. Een robotstofzuiger is voorzien van allerlei verschillende soorten sensoren die de muren en afgronden herkennen. Door middel van dit soort sensoren is de stofzuiger in staat om dit soort hindernissen te vermijden. Sommige robot zuigers zijn zo geavanceerd dat het zelfs mogelijk is om een speciale route af te laten leggen. Zo kun je hem bijvoorbeeld aansporen om eerst de nadere kamers te zuigen waar je niet in bezig bent om later weer terug te laten keren.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een robotzuiger?

Als je bij de verschillende elektronicawinkels kijkt, dan merk je dat er vele verschillende soorten robotzuigers te koop zijn. Dit maakt het dan niet meteen makkelijk om een goede keuze te maken. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden die je wellicht van dienst kunnen zijn bij het maken van de juiste keuze. Wat allereerst belangrijks is om te kijken naar welke functies de robotzuiger dient te hebben die overeenkomen met je wensen. Door hier een juiste keuze in te maken, betaal je niet onnodig voor functies waarvan je toch niet van plan om deze te gebruiken. Een voorbeeldfunctie is bijvoorbeeld het willekeurig rondrijden of het vooraf instellen van een voorgeprogrammeerd pad.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met het feit of je huisdieren hebt of niet. De meeste huisdieren verliezen haren, en de robotzuiger dient deze haren op te kunnen zuigen zoals ook een normale stofzuiger dit kan. Maar houd er rekening mee dat niet elke robotzuiger dit kan. Het is daarom noodzakelijk om goed te kijken of deze functie wordt aangeboden door de zuiger voordat je een keuze maakt tussen de verschillende stofzuigers.

Een ander punt dat ook meespeelt, is de grootte van je huis. Als je een grotere woning hebt, is het natuurlijk begrijpelijk dat er dan ook meer stof en vuil is op te zuigen door de stofzuiger. Het is dan van belang dat je kiest voor een stofzuiger met een groter stofreservoir. Ook speelt mee wat je op de vloer hebt liggen. Laminaat is vrij makkelijk om te stofzuigen. Het wordt wat lastig wanneer je tapijt hebt liggen of wanneer matten hebt liggen die de stofzuiger dient te reinigen. Net als bij dierenharen, is niet elke stofzuiger ervoor geschikt om tapijt grondig schoon te kunnen maken. Je hebt hier een krachtige stofzuiger nodig, en bij dit punt is het dus van belang dat je op zoek gaat naar een stofzuiger die krachtig genoeg is om ook dit soort vloerbedekkingen te kunnen reinigen.

Sensors van een robotstofzuiger zijn krachtig genoeg om verschillende soorten vloeren af te kunnen scannen en vervolgens het vuil te herkennen. Sommige sensoren zijn alleen niet krachtig genoeg om ook donkere vloeren te herkennen. Als je drempels in je huis hebt, is het ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Niet alle robotzuigers zijn ervoor geschikt om drempels in de woning te herkennen. Je hebt dus de kans dat de stofzuiger constant vastloopt als de sensors er niet voor zijn gemaakt om drempels te herkennen.

De navigatiemodus op de robotstofzuiger

Als je een goedkope robotstofzuiger zou nemen, zou deze hoogstwaarschijnlijk niet beschikken over een speciale navigatiemodus. Geavanceerde robotzuigers hebben deze optie wel. Een robotstofzuiger met deze modus zal door de ruimtes blijven rijden net zolang totdat de hele oppervlakte is schoongemaakt. Onderweg zal het allerlei hindernissen en obstakels tegenkomen, maar deze zullen hem niet in de weg zitten door de speciale ingebouwde sensoren. De stofzuiger zal hier omheen rijden of vermijden en verder gaan met de vloer die gewoon begaanbaar is. Bij de geavanceerde modellen heb je natuurlijk ook nog de mogelijkheid om de stofzuiger letterlijk te navigeren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen welke kamers het wel moet doen en welke niet, of welke route het moet rijden. Op deze manier kun je de stofzuiger helemaal aanpassen aan je wensen en ook aan je woning.

Robotstofzuigers uitgebreid selecteren voor de aankoop

Vele mensen laten de prijs een hoofdrol spelen als ze een keuze maken tussen de verschillende robotzuigers. Dit is natuurlijk prima als je te maken hebt met een bepaald budget waar je rekening mee dient te houden, maar de functies en de mogelijkheden zijn hierin ook erg belangrijk. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je voor een stofzuiger in huis haalt. Er dient rekening te worden gehouden met het uithoudingsvermogen van het apparaat. Je hebt hier niet te maken met een stofzuiger die je direct aansluit op het stroomnetwerk, maar met een stofzuiger die te maken heeft met een ingebouwde accu. Deze dient te worden opgeladen waarna het een beperkte tijd zijn werk kan doen. Een stofzuiger die te maken heeft met vele obstakels of hindernissen zal eerder leeg gaan dan een stofzuiger die hier niet of nauwelijks mee te maken heeft. Daarnaast is ook het type vloer hier leidend in. Op tapijt is veel meer op te zuigen dan op een vloer dat bestaat uit laminaat. Je dient er dus rekening mee te houden wat de kracht is van het apparaat, maar ook met hoe sterk de accu is. Het schiet natuurlijk niet op als je constant dient te laden.

Ervaar het gemak van de robotstofzuiger

Door gebruik te maken van een robotstofzuiger is het huishouden veel sneller gedaan. De taken voor het stofzuigen worden veel sneller gedaan en je hebt je handen weer vrij voor andere taken. Of je nou huisdieren hebt of kleine kinderen, een robotstofzuiger neemt zoveel werk uit handen zodat je je kan richten op zaken die er echt toe doen. Laat je altijd goed voorlichten voordat je een definitieve aankoop doet, en daarnaast is het ook altijd aan te raden om diverse reviews te lezen over de stofzuigers zodat je ook meekrijgt wat andere mensen voor jou voor ervaring hebben met de stofzuiger. Dit soort zaken kun je altijd mee laten wegen voor je je aankoop definitief maakt.