Airfryer schoonmaken 1

Airfryer schoonmaken

De airfryer is een prettig gebruiksartikel waar je allerlei gerechten uit kunt toveren die gezond, lekker en zonder vet zijn. Regelmatig zal de airfryer moeten worden schoongemaakt om deze vrij te houden van etensresten en opspattend vet. Verwarmingselement, opvangbak en mandje kunnen op simpele wijze worden gereinigd, om bij de volgende  eetbereiding weer hygiënisch te worden benut.

Mandje schoonmaken

De gemakkelijkste manier om het mandje te reinigen is deze in de vaatwasser te plaatsen. Echter, niet iedereen heeft een afwasmachine. Je kunt het mandje ook met een milde ontvetter en warm water prima met de hand reinigen. Doe dit gewoon in een afwasteiltje óf in de airfryer-pan.

Week het mandje 10 minuten in een warm sopje. Maak daarna schoon met een sponsje of zachte schoonmaakborstel. Dan naspoelen en afdrogen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en vergeet ook de onderzijde niet. Spoel af onder de kraan en droog af met een zachte doek.

Heb je het mandje schoongemaakt in de airfryer-pan, dan kun je deze direct uitnemen met een zacht sponsje. Nadat je dit hebt gedaan, leeg gieten en met schoon water de airfryer-pan nadrogen met  een zachte doek.

Airfryer schoonmaken met citroensap

Komen er nog vreemde lichtjes uit de pan en het mandje, smeer deze dan in met citroensap. Gebruik hiervoor ongeveer een halve citroen. Even een half uurtje in laten weken en afspoelen.

Opvangbak/pan schoonmaken

Wanneer je het mandje door de vaatwasser laat reinigen zal de airfryer-pan apart moeten worden schoongemaakt. Doe dit met een mild sopje en schoon water. Pas op voor beschadigen van de pan. Hier zit namelijk een anti-aanbaklaagje op wat gemakkelijk kan krassen.

Gebruik altijd een zachte droogdoek en bij luchtjes, die nog aanwezig kunnen zijn, het sap van een citroen.

Wil je voorkomen dat de airfryer-pan in de toekomst vies wordt, gebruik dan aluminium- of bakpapier.

Verwarmingselement reinigen

Haal het verwarmingselement nóóit uit de airfryer. Maak deze schoon met een zacht sponsje of borstel en een mild afwasmiddeltje. Nooit  schuursponsjes gebruiken of andere hulpmiddelen van metaal.

Plaats de airfryer onderste boven om overal goed bij te kunnen. Uiteraard eerst mandje en opvangbak verwijderen. Lastige hoekjes reinig je met een zachte tandenborstel. Nadrogen met een zachte doek.

Tip!

Mocht het  zijn dat je niet alle vetresten hebt kunnen verwijderen, ga dan als volgt te werk.

  • Leg een stukje aluminiumfolie in de airfryer en giet hier een héél klein beetje water op. ( 2mm.)
  • Leg nu op deze folie een in stukken gesneden citroen.
  • Airfryer aanzetten en op 180 graden 10 minuten verwarmen.
  • De citroen lost het vet op wat op de aluminiumfolie terecht komt.
  • Folie na deze 10 minuten verwijderen en het element droogwrijven met een zachte doek.

Buitenzijde airfryer

De buitenzijde van een airfryer zal nooit vet worden. Af en toe reinigen met een vochtige doek en en nadrogen met een zachte doek is voldoende.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>