Beste airfryers van 2024

De heerlijke hapjes zijn tegenwoordig zeer bekend in Nederland. Hoewel vette hap erg gewaardeerd wordt door de Nederlanders, ontstaat er ook een stroming die minder vette hap wil. Zij willen minder ongezonde snacks zoals die in een oorspronkelijke frituurpan worden gemaakt. Het gezondere alternatief voor de frituurpan is de airfryer.

Door middel van de airfryer krijg je minder vette snacks. Hoewel er minder calorieën in de snacks zitten, zijn ze ook zeer krokant. Daarom is er ook een groot assortiment aan snacks voor in de airfryer verkrijgbaar. Steeds meer mensen schaffen een airfryer aan en het wordt langzamerhand een onmisbaar onderdeel van de keukenapparatuur.

Wat is een airfryer?

Airfryers of heteluchtfriteuses zijn relatief verrassende apparaten die traditionele friteuses vervangen. Het werkt in wezen op dezelfde manier: u vult en verwarmt een bak gevuld met snacks, inclusief hete lucht. De meeste friteuses hebben slechts een doos met eten en snacks nodig. Wanneer je de friteuse opent, zorgt het apparaat ervoor dat er hete lucht doorheen stroomt. Het resultaat is dat het voedsel binnenshuis wordt gebakken en klaar is om binnen afzienbare tijd te worden gegeten.

Het grootste verschil tussen een heteluchtfriteuse en een oude frituurpan is het gebruik van vet en olie. In een heteluchtfriteuse hoef je meestal niet veel of geen olie te gebruiken. Hierdoor wordt frituren ineens gezonder en ruikt je woonkamer minder als de snackbar om de hoek.

Naast alle standaard snacks, kan de friteuse vele andere gerechten “frituren”. Zo bestaan er een grote hoeveelheid aan gerechten die je kunt maken met heteluchtfriteuses. Het is erg handig als je snel een gerecht op tafel wilt zetten zonder al te veel moeite te doen.

Kijk je alleen naar snacks, dan duurt het bakken in een airfryer langer. Voor ongeduldige mensen kan dit een nadeel zijn. Ook de aanschafprijs van heteluchtfriteuses is erg hoog, zeker als je op zoek bent naar een degelijk model. Kortom, beide soorten friteuses hebben hun voor- en nadelen.

Hoe bepaal je hoeveel bakcapaciteit je nodig hebt?

Zoals je je kunt voorstellen, moet het vervelend zijn om de friteuse vijf keer te openen voordat je alle gasten serveert. Zeker met een airfryer kun je hier een volledige maaltijd bereiden, of je nu samen eet of een deel van het team moet wachten op de volgende maaltijd, deze mogelijkheid zal anders zijn. Dit is niet erg belangrijk voor een oude frituurpan omdat je er geen volledige maaltijd in gaat bereiden.

Hoe oud de gasten ook zijn, twintig bitterballen zijn meestal genoeg om de honger het hoofd te bieden. Daarom is het belangrijk om onder bepaalde omstandigheden voldoende bakcapaciteit in de heteluchtfriteuse te hebben. Bedenk eerst hoeveel mensen je snacks wilt aanbieden. U kunt het beste beginnen met het meest voorkomende aantal eters, dus in de meeste gevallen moet het aantal mensen in uw huishouden hetzelfde zijn.

De grootte van de heteluchtfriteuse varieert afhankelijk van het model. Voorheen werden alleen de formaten 800g en 1200g gebruikt. 800 gram is vooral geschikt voor gezinnen met 2 personen, terwijl 1200 gram geschikt is voor gezinnen met kinderen. Tegenwoordig zijn er ook XXL-modellen die 1.400 gram voedsel kunnen bakken. De ervaring leert dat voor de meeste gebruikers een capaciteit van 800 gram niet voldoende is.

Niet per se vanwege 800 gram, maar meer vanwege de grootte van de bak. Op deze manier is er niet genoeg ruimte om grote stukken kippenpoten of steaks te plaatsen, waardoor het niet erg praktisch in gebruik is. Wil je puur voor jezelf een airfryer kopen, dan is het gewicht van 800 gram wellicht meer dan genoeg. Als u echter een airfryer voor thuis wilt gebruiken, raden we u aan een groter model aan te schaffen.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

De kracht van de airfryer is bijna hetzelfde als het eindresultaat. Hoe dan ook, het voedsel dat je wilt bereiden is gefrituurd en het kost maar een korte tijd om een ​​friteuse met een lager vermogen te gebruiken. Soms zul je zien dat omdat de braadsnelheid hoger is, de buitenste laag krokanter is en het binnenste gedeelte malser. Dit komt doordat de snacks met een hogere snelheid worden gebakken.

Het is belangrijk om je te beseffen dat bijvoorbeeld 2200 watt aan vermogen vrij groot is, zeker als je van plan bent om op de camping een friteuse te gebruiken. Het vermogen is vergelijkbaar met de meeste ovens.

Extra attributen voor je airfryer

Naast het basisontwerp van de heteluchtfriteuse zijn er nog vele andere opties om frituren aangenamer te maken. Zo heeft Philips (waarschijnlijk het bekendste frituurmerk) veel accessoires geïntroduceerd die het frituren makkelijker kunnen maken. U kunt echter ook modellen van andere merken verbeteren door andere accessoires aan te schaffen. Het is absoluut niet nodig, maar in sommige gevallen is het een nuttige aanvulling.

Een panverdeler

De panverdeler is een handig attribuut dat kan worden gebruikt om de ingrediënten van een maaltijd te scheiden. Zo scheid je bijvoorbeeld eenvoudig frietjes van vlees. Frituur daarom een ​​maaltijd in je airfryer. In de meeste gevallen hoeft u geen extra panverdeler aan te schaffen, aangezien deze deel uitmaakt van de standaardverpakking die bij de lege friteuse wordt geleverd.

Een kookrek (met en zonder spiezen)

Deze metalen plank plaats je bovenop de bak in de heteluchtfriteuse. Dit vormt een extra laag in bijvoorbeeld de hetelucht friteuse waar je het vlees in kunt bakken. Op deze manier kan hete lucht nog steeds normaal circuleren in de friteuse, waardoor het eten krokant wordt. Als kleine toevoeging kun je zelfs kiezen voor een kookrek met spiesjes. Nu kun je ook heerlijke kipsaté of groentespiesjes proeven!

Een heteluchtfriteuse met bakvorm

Dit accessoire is uitermate geschikt voor een prins of prinses in de keuken, naast frituren houden ze vaak ook van bakken. Het bakvorm plaats je eenvoudig in een airfryer, om bijvoorbeeld een taart of cake van te maken. Quiches en zelfs toast zijn ook mogelijk.

Een grillplaat voor in de airfryer

De grillpan is goed toe te voegen aan je airfryer. Hiermee grill je gemakkelijk vlees, vis of groenten. Het overtollige water dat tijdens het frituren vrijkomt, druppelt door de gaten in de bakplaat. Hierdoor is het gebakken voedsel geurig en knapperig. De meeste bakplaten zijn voorzien van een antiaanbaklaag, waardoor je maar heel weinig olie nodig hebt.

Eigenschappen om op te letten

Naast alle bovenstaande specificaties, kunt u ook aandacht besteden aan enkele extra functies om het frituren te optimaliseren. Let bijvoorbeeld op of de wanden van een lege friteuse koel zijn. Dit voorkomt brandwonden door onvoorzichtige huisgenoten. Instelbare temperatuur is ook handiger voor sommige serviezen. Daarnaast zijn er lampjes die aangeven of de heteluchtfriteuse al op temperatuur is en iets in de airfryer kan worden gezet.

Let er ook op of de verschillende onderdelen van de heteluchtfriteuse uitneembaar zijn en in de vaatwasser geplaatst kunnen worden. Dit kan handig zijn om het onderhoud van de friteuses te beperken.

Enkele tips voor het frituren

Voordat je enthousiast de air fryer gaat gebruiken, staan hieronder een aantal tips op een rij om je op weg te helpen. Daarna maak je veilig de lekkerste gerechten klaar.

  • 1. Plaats het apparaat op een hittebestendig oppervlak. Als u de heteluchtfriteuse op gelamineerd hout wilt plaatsen, plaatst u onderzetters eronder om het oppervlak te beschermen.
  • 2. In principe hoef je de hetelucht friteuse niet voor te verwarmen. Het duurt echter even voordat het apparaat de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Je kunt ervoor kiezen om het product alleen bij deze temperatuur in de heteluchtfriteuse te doen, dan bepaal je nauwkeurig de baktijd.
  • 3. Bij de meeste modellen hoeft u geen extra olie toe te voegen. U kunt er echter voor kiezen om het te grillen vlees met olie in te smeren om het zacht te maken. Giet in ieder geval nooit olie rechtstreeks in de vetpan.
  • 4. U kunt bakpapier of aluminiumfolie in de heteluchtfriteuse doen. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte in de bak is om hete lucht langs het bakpapier te laten circuleren. Plaats het niet in een heteluchtfriteuse zonder product, het kan naar het verwarmingselement worden gezogen en in brand vliegen.

Je airfryer schoon houden

Het voordeel van de heteluchtfriteuse ten opzichte van de traditionele frituurpan wordt vaak onderhoud genoemd. Na het gebruik van de klassieke friteuse verdween het enorme werk dat altijd noodzakelijk was bijna volledig. De airfryer heeft echter wat onderhoud nodig om maaltijden goed te blijven bakken.

Airfryer met de hand schoonmaken

Hoewel handmatige reiniging voor de meeste mensen niet aantrekkelijk is, werkt het met een heteluchtfriteuse niet zo handig als het lijkt. De onderdelen die de meeste aandacht verdienen zijn de binnenkant van de mand en heteluchtfriteuse. Het voedsel wordt hierin gebakken, waardoor het na veelvuldig gebruik het meest besmette voedsel wordt. Haal de onderdelen eruit en reinig ze met oude technieken: warm water en afwasmiddel.

Als het wasmiddel ongeveer 10 minuten kan opnemen, kan het vet zich goed oplossen. Veeg vervolgens de inhoud af met de zachte kant van de doek of spons. U kunt het ruwe oppervlak van de spons gebruiken voor hardnekkig voedsel.

De binnen- en buitenkant van de heteluchtfriteuse kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met een vochtige doek, en indien nodig kan wat afwasmiddel worden gebruikt. Er is meestal geen vet, wat heel anders is qua reiniging.

Vergeet niet om het verwarmingselement af en toe schoon te maken. Hiervoor kun je het beste scrubben. Blijf uit de buurt van staalborstels om schade aan de beschermlaag te voorkomen.

Een makkelijke optie: gebruik een vaatwasmachine

Voor vele mensen is het de perfecte uitvinding: de vaatwasser. Het goede nieuws is dat een deel van de schoonmaak kan worden uitbesteed aan de vaatwasser. Het afneembare deel van de heteluchtfriteuse kan in de vaatwasser worden gewassen. Dit kan natuurlijk veel werk besparen.

Hoewel dit een handige oplossing lijkt, is het niet bij alle delen van de heteluchtfriteuse mogelijk om het in de vaatwasmachine schoon te maken. Je zult ze dan toch handmatig moeten schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan de buitenkant van een verwarmingselement.