Dolce Gusto

Dolce Gusto koffiemachine ontkalken

Een Dolce Gusto is een hartstikke fijn apparaat om heerlijke koffie mee te maken. Echter dien je het apparaat regelmatig te ontkalken om kalkvorming tegen te gaan. Kalkvorming kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor je Dolce Gusto apparaat. Zorg er daarom voor dat je de machine geregeld ontkalkt en goed onderhoud. In de onderstaande tekst lees je hoe je eenvoudig je Dolce Gusto kunt onderhouden en zorg je met deze tips ervoor dat je apparaat keurig kalkvrij blijft.

Wanneer Dolce Gusto ontkalken?

Kalkvorming in je Dolce Gusto apparaat ontstaat door een teveel aan calcium en magnesium in het kraanwater. Wanneer je Dolce Gusto apparaat te veel kalk bevat kan dit zich gaan ophopen en kunnen er verstoppingen plaatsvinden. Je kunt dit herkennen door diverse aspecten.

Zo kan het apparaat met een teveel aan kalk niet meer de gewenste temperaturen bereiken. Ook kan het zijn dat het apparaat slechts halve kopjes schenkt en dat het apparaat begint te lekken.

Daarnaast moet je het apparaat ontkalken wanneer de schuimlaag niet meer goed tot zijn recht komt of wanneer het apparaat rare geluiden begint te maken bij het bereiden van de koffie.

Wanneer deze symptomen optreden is het belangrijk dat je het apparaat direct ontkalkt. Hoe vaak je het apparaat moet ontkalken is afhankelijk van het water dat je gebruikt en hoe vaak je van het apparaat gebruikt maakt. Zo verschilt de hardheid van water in Nederland per regio en dien je het apparaat vaker te ontkalken wanneer je deze vaak gebruikt.

Hoe ga je te werk?

Door regelmatig je Dolce Gusto machine te ontkalken, kun je voorstoppingen van het apparaat voorkomen en verleng je de levensduur van het apparaat. Probeer daarom het apparaat om de drie maanden te ontkalken en wellicht vaker wanneer je het apparaat intensief gebruikt en je over een harde waterkwaliteit beschikt.

Je kunt het best te werk gaan door te beginnen met het reinigen van het reservoir, vervolgens een ontkalkingsmiddel te gebruiken en ten slotte alle losse onderdelen te reinigen.

Reinig het reservoir

Begin het ontkalkingsproces door het waterreservoir te reinigen. Dit kun je doen door het reservoir te vullen met water en het water vervolgens gedurende twee minuten te laten lopen zonder koffie. Gebruik hiervoor de koud water knop en wacht twee minuten. Vang het water op in bak die groot genoeg is om het water uit het reservoir op te vangen.

Gebruik ontkalkingsmiddel

Wanneer je het apparaat grondig hebt doorgespoeld met water kun je het apparaat vervolgens vullen met speciaal Dolce Gusto ontkalkingsmiddel. Mix het product met ongeveer 500ml water en giet de mix in het reservoir. Zorg ervoor dat je een bak onder de machine hebt staan om de grote hoeveelheid water op te kunnen vangen. Zet de waterstand vervolgens op de hoogste positie en druk op de knop van het apparaat voor het warme water volledig in. Laat het ontkalkingsmiddel gedurende twee minuten doorlopen. Zodra het ontkalkingsmiddel door het apparaat gespoeld is kun je hetzelfde proces weer herhalen met normaal water.

Reinig alle onderdelen

Wanneer je het apparaat ontkalkt kun je direct alle onderdelen schoonmaken, zoals de koffietuit, T disc houder, en het bijbehorende opvangbakje schoon. Ook op deze delen kan kalkvorming plaatsvinden en kunnen bacteriën achterblijven. Zorg er daarom voor dat je het gehele apparaat keurig onderhoud.

Benodigde materialen

Om je Dolce Gusto apparaat te ontkalken dien je te beschikken over een ruime kan waarmee je ongeveer een liter water kunt opvangen.

Ook dien je gebruik te maken van een speciaal Dolce Gusto ontkalkproduct. Dit middel bestaat uit sulfaminezuur en beschermende en aanvullende substanties waarmee je apparaat zorgvuldig beschermd blijft.

Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over een maatbeker. Hiermee kun je de hoeveelheid ontkalkmiddel nauwkeurig inschenken.

Kalkaanslag voorkomen

Heb je een hekel aan het alsmaar moeten ontkalken van je Dolce Gusto. Zorg er dan voor dat je zacht water gebruikt. Dit kun je doen door gebruik te maken van een waterfilterkan of door een filter tussen je kraan en waterleiding te plaatsen.

Echter is een regelmatig onderhoud met het gebruik van zacht water niet te vermijden. Net als met alle apparaten dien je de Dolce Gusto zorgvuldig te onderhouden om de kwaliteit te waarborgen. Een regelmatige onderhoudsbeurt is dus niet geheel te voorkomen.

Rijst koken 1

Rijst koken

De Nederlander is een echte aardappeleter. Het  is al sinds mensenheugenis, hoofdvoedsel nummer 1 in ons land. Toch is rijst ook een veel geconsumeerd product, waar we tegenwoordig gemiddeld toch 1 x per week van genieten. Rijst  wordt natuurlijk het meest gegeten in de Aziatische landen. Zo gaan de Chinezen op kop met een consumptie van ruim 200 miljoen ton per jaar. Om rijst op de juiste manier te koken is een rijstkoker een prettig gebruiksartikel.

Rijst koken

Niet ieder persoon heeft het in zijn vingers om op de juiste manier rijst klaar te maken. Een snelle rijstmaaltijd is voor iedereen haalbaar met de juiste rijstkoker. Met dit product krijg je nooit meer aangekoekte pannen en rijst die is aangebrand!

De rijstkoker biedt nog meer mogelijkheden om voedsel snel en gemakkelijk klaar te maken. Zo kun je o.a. ook pasta, noedels, soepen en vlees klaarmaken in dit handige kookproduct. Groentes, gerechten met eieren en stoofschotels zullen met de rijstkoker nóg beter smaken dan in een gewone doorsnee pan!

Wanneer je rijst gaat koken wil je weten hoeveel  je per persoon nodig hebt. Veel mensen koken altijd te veel en dat is jammer. Je moet er van uitgaan dat je ongeveer 75 tot 100 gram rijst per persoon nodig hebt. Dit kan worden afgewogen op de weegschaal, maar een koffiekopje kan ook worden gebruikt voor de juiste hoeveelheid. Een koffiekop rijst weegt  ongeveer 100 gram. Rijst zet enorm uit tijdens het koken en neemt veel vocht op. 100 gram ongekookte rijst is 250 gram gekookte rijst.

Verschillende soorten rijst

Witte rijst

De meest bekende rijstsoort is witte rijst. Bij deze soort rijst is het vliesje van de rijst gehaald om voor een langere houdbaarheid te zorgen. De rijstkorrels worden gepolijst en krijgen zo de mooie witte kleur.

Rijst bevat bijna geen vetten maar wel veel koolhydraten, B-vitamines en verlaagd de bloeddruk. Witte rijst heeft een aantal varianten o.a.

Pandanrijst

Is een wat langere korrel en heeft een wat bloemige smaak. Pandanrijst kan het beste worden verwerkt in pittige gerechten. Het is een wat plakkerige rijst zodat eten met stokjes het beste is.

Basmati

Deze langkorrelige rijstsoort heeft zijn oorsprong in India en Pakistan. De teelt vindt plaats aan de voet van het Himalayagebergte. De smaak doet een beetje denken aan popcorn. Een ideale rijst voor Indiase curry’s.

Risottorijst

Een verzameling rijstsoorten die enorm veel vocht opnemen. Van oorsprong komt deze rijstsoort uit Italië. Zit bomvol zetmeel waardoor de kleine korrels gemakkelijk aan elkaar kleven. Er ontstaat tijdens de bereiding een smeuïge, zachte massa,

Paellarijst

De paella lijkt qua uiterlijk veel op de risotto. Echter, de paellasoort is wat droger en zelfs knapperiger.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is dezelfde soort als de witte rijst. Het velletje om de rijstkorrel is nog in takt. Alle voedingsstoffen worden door het vliesje behouden. Zilvervliesrijst wordt ook wel bruine rijst genoemd. Deze rijstsoort bevat veel eiwitten en vezels voor een optimale darmwerking. Zilvervliesrijst wordt gezien als de meest gezonde rijstsoort.

Gebruik van de rijstkoker

 • Meet de rijst af in een kopje. 1 kopje ongekookte rijst geeft 3 kopjes gekookte rijst.
 • Water afmeten en in de rijstkoker deponeren. De hoeveelheid water vindt je meestal op het pak rijst.
 • De kooktijd van rijst kan worden verkort door deze van te voren 30 minuten te weken in lauw water.
 • Tijdens het weekproces kunnen eventueel zout en kruiden worden toegevoegd. De kruiden trekken dat helemaal in de rijst.
 • Een simpele rijstkoker heeft alleen een aan en uitknop. Er zijn echter ook rijstkokers met uitgebreide functies. Deze kunnen bij bepaalde gerechten handig zijn in gebruik.
 • Tijdens het koken van de rijst moet altijd de deksel op de pan blijven. Stoom die zich tijdens het kookproces ontwikkeld is belangrijk voor het garen van de rijst.

Je kunt eventueel de rijst nog een minuut of 15 laten nastomen.

Een rijstkoker is een gemakkelijk gebruiksartikel welke;

 • De perfecte rijst geeft.
 • Minder vet nodig is
 • Elke soort rijst kan worden gekookt in deze pan
 • Nooit meer aangekoekte rijst in de pan
 • Automatische timer
 • Niet meer afgieten
 • In de rijstkoker blijft de rijst na het kookproces nog lang warm
Wild eten

Restaurant Veluwe

Puur en gastvrij. Seizoensgebonden producten en een buitengewoon goede sfeer. En dat allemaal in een omgeving om van te watertanden. Centraal op de Veluwe, middenin de natuur, perfect voor kunstliefhebbers, fietsers en wandelaars, ligt Restaurant Veluwe. Alleen de omgeving al maakt hongerig en gelukkig is die omgeving elke dag van het jaar toegankelijk. De diversiteit van de natuur komt sterk overeen met de grote verscheidenheid aan gerechten die in de keuken geserveerd worden.

Geweldige locatie en een geweldige lunch- en dinerkaart

De locatie bepaalt voor een groot deel of iets leuk of geweldig is. Bij Restaurant Veluwe is het altijd geweldig en eet je tussen de middag of later op de dag alleen de beste gerechten. De lunch- en dinerkaart is zeer uitgebreid. Voor de lunch bijvoorbeeld, neem je het alom bekende 12-uurtje, tomatensoep, een broodje ambachtelijke kroket en een broodje carpaccio. Je kunt echter ook kiezen voor tortilla wraps, maaltijdsalades of gewoon een heerlijke tosti ham met kaas.

Heerlijk na een fikse wandel- of fietstocht

En wat dacht je van een uitsmijter of elke dag verse en overheerlijke belegde broodjes. Restaurant Veluwe biedt het allemaal; heerlijk bijvoorbeeld na een lange boswandeling of fikse fietstocht dwars door de prachtige natuur. Nog even over de broodjes; die worden onder meer belegd met filet americain, kalfskroketten en carpaccio van rund.

Restaurant Veluwe serveert de lekkerste seizoensgebonden gerechten
Restaurant Veluwe staat ook al bekend om de seizoensgebonden gerechten die je voorgeschoteld krijgt, terwijl er bovendien getracht wordt om zoveel mogelijk verse ingrediënten uit eigen streek te gebruiken. Uiteraard zijn ook de warme gerechten meer dan de moeite waard. Zo is het genieten van kipsaté met friet, biefstuk met friet, de ‘vangst van de dag’ met friet, waarbij er dus steeds sprake is van een wisselende vissoort. Ook de voorgerechten van restaurant Veluwe staan hoog aangeschreven, ook dan geniet je bijvoorbeeld van carpaccio van rund, huisgekookte runder ribeye, een steak tartaar, dun gesneden tong of zalm tartaar. Je kunt ook prima kiezen voor een van de vele soepen die in Hoenderloo – zie ook www.restaurantdeveluwe.nl- geserveerd worden.

De gerechten bij restaurant Veluwe zijn een traktatie voor de tong

Van buikspek en paling tot de Classic burger en de burger van de chef, het smaakt allemaal overheerlijk, zoals dat ook geldt voor de entrecote en de talloze vegetarische producten die aangeboden worden. Neem ook vooral je kinderen mee, want voor hen is er ook een speciaal menu beschikbaar, zoals je ook al kunt kiezen voor verrassingsmenu’s. De wijnkaart is indrukwekkend en dat zijn ook de desserts die je na neemt. Restaurant Veluwe staat in alles voor kwaliteit, sfeer en ultiem genieten. Dat doe je ook als je kiest voor een van de vele arrangementen in de vorm van bijvoorbeeld een warm- en koud buffet, een drankenarrangement en hapjesbuffet. En zo is er voor elke gelegenheid iets lekkers. Of beter: is er iets dat een traktatie voor je tong is. Geniet van de geuren en kleuren van de natuur en combineer dat met alleen het lekkerste eten. Het kan bij restaurant Veluwe (www.restaurantdeveluwe.nl)