Dolce Gusto

Dolce Gusto koffiemachine ontkalken

Een Dolce Gusto is een hartstikke fijn apparaat om heerlijke koffie mee te maken. Echter dien je het apparaat regelmatig te ontkalken om kalkvorming tegen te gaan. Kalkvorming kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor je Dolce Gusto apparaat. Zorg er daarom voor dat je de machine geregeld ontkalkt en goed onderhoud. In de onderstaande tekst lees je hoe je eenvoudig je Dolce Gusto kunt onderhouden en zorg je met deze tips ervoor dat je apparaat keurig kalkvrij blijft.

Wanneer Dolce Gusto ontkalken?

Kalkvorming in je Dolce Gusto apparaat ontstaat door een teveel aan calcium en magnesium in het kraanwater. Wanneer je Dolce Gusto apparaat te veel kalk bevat kan dit zich gaan ophopen en kunnen er verstoppingen plaatsvinden. Je kunt dit herkennen door diverse aspecten.

Zo kan het apparaat met een teveel aan kalk niet meer de gewenste temperaturen bereiken. Ook kan het zijn dat het apparaat slechts halve kopjes schenkt en dat het apparaat begint te lekken.

Daarnaast moet je het apparaat ontkalken wanneer de schuimlaag niet meer goed tot zijn recht komt of wanneer het apparaat rare geluiden begint te maken bij het bereiden van de koffie.

Wanneer deze symptomen optreden is het belangrijk dat je het apparaat direct ontkalkt. Hoe vaak je het apparaat moet ontkalken is afhankelijk van het water dat je gebruikt en hoe vaak je van het apparaat gebruikt maakt. Zo verschilt de hardheid van water in Nederland per regio en dien je het apparaat vaker te ontkalken wanneer je deze vaak gebruikt.

Hoe ga je te werk?

Door regelmatig je Dolce Gusto machine te ontkalken, kun je voorstoppingen van het apparaat voorkomen en verleng je de levensduur van het apparaat. Probeer daarom het apparaat om de drie maanden te ontkalken en wellicht vaker wanneer je het apparaat intensief gebruikt en je over een harde waterkwaliteit beschikt.

Je kunt het best te werk gaan door te beginnen met het reinigen van het reservoir, vervolgens een ontkalkingsmiddel te gebruiken en ten slotte alle losse onderdelen te reinigen.

Reinig het reservoir

Begin het ontkalkingsproces door het waterreservoir te reinigen. Dit kun je doen door het reservoir te vullen met water en het water vervolgens gedurende twee minuten te laten lopen zonder koffie. Gebruik hiervoor de koud water knop en wacht twee minuten. Vang het water op in bak die groot genoeg is om het water uit het reservoir op te vangen.

Gebruik ontkalkingsmiddel

Wanneer je het apparaat grondig hebt doorgespoeld met water kun je het apparaat vervolgens vullen met speciaal Dolce Gusto ontkalkingsmiddel. Mix het product met ongeveer 500ml water en giet de mix in het reservoir. Zorg ervoor dat je een bak onder de machine hebt staan om de grote hoeveelheid water op te kunnen vangen. Zet de waterstand vervolgens op de hoogste positie en druk op de knop van het apparaat voor het warme water volledig in. Laat het ontkalkingsmiddel gedurende twee minuten doorlopen. Zodra het ontkalkingsmiddel door het apparaat gespoeld is kun je hetzelfde proces weer herhalen met normaal water.

Reinig alle onderdelen

Wanneer je het apparaat ontkalkt kun je direct alle onderdelen schoonmaken, zoals de koffietuit, T disc houder, en het bijbehorende opvangbakje schoon. Ook op deze delen kan kalkvorming plaatsvinden en kunnen bacteriƫn achterblijven. Zorg er daarom voor dat je het gehele apparaat keurig onderhoud.

Benodigde materialen

Om je Dolce Gusto apparaat te ontkalken dien je te beschikken over een ruime kan waarmee je ongeveer een liter water kunt opvangen.

Ook dien je gebruik te maken van een speciaal Dolce Gusto ontkalkproduct. Dit middel bestaat uit sulfaminezuur en beschermende en aanvullende substanties waarmee je apparaat zorgvuldig beschermd blijft.

Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over een maatbeker. Hiermee kun je de hoeveelheid ontkalkmiddel nauwkeurig inschenken.

Kalkaanslag voorkomen

Heb je een hekel aan het alsmaar moeten ontkalken van je Dolce Gusto. Zorg er dan voor dat je zacht water gebruikt. Dit kun je doen door gebruik te maken van een waterfilterkan of door een filter tussen je kraan en waterleiding te plaatsen.

Echter is een regelmatig onderhoud met het gebruik van zacht water niet te vermijden. Net als met alle apparaten dien je de Dolce Gusto zorgvuldig te onderhouden om de kwaliteit te waarborgen. Een regelmatige onderhoudsbeurt is dus niet geheel te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>