Rijst koken 1

Rijst koken

De Nederlander is een echte aardappeleter. Het  is al sinds mensenheugenis, hoofdvoedsel nummer 1 in ons land. Toch is rijst ook een veel geconsumeerd product, waar we tegenwoordig gemiddeld toch 1 x per week van genieten. Rijst  wordt natuurlijk het meest gegeten in de Aziatische landen. Zo gaan de Chinezen op kop met een consumptie van ruim 200 miljoen ton per jaar. Om rijst op de juiste manier te koken is een rijstkoker een prettig gebruiksartikel.

Rijst koken

Niet ieder persoon heeft het in zijn vingers om op de juiste manier rijst klaar te maken. Een snelle rijstmaaltijd is voor iedereen haalbaar met de juiste rijstkoker. Met dit product krijg je nooit meer aangekoekte pannen en rijst die is aangebrand!

De rijstkoker biedt nog meer mogelijkheden om voedsel snel en gemakkelijk klaar te maken. Zo kun je o.a. ook pasta, noedels, soepen en vlees klaarmaken in dit handige kookproduct. Groentes, gerechten met eieren en stoofschotels zullen met de rijstkoker nóg beter smaken dan in een gewone doorsnee pan!

Wanneer je rijst gaat koken wil je weten hoeveel  je per persoon nodig hebt. Veel mensen koken altijd te veel en dat is jammer. Je moet er van uitgaan dat je ongeveer 75 tot 100 gram rijst per persoon nodig hebt. Dit kan worden afgewogen op de weegschaal, maar een koffiekopje kan ook worden gebruikt voor de juiste hoeveelheid. Een koffiekop rijst weegt  ongeveer 100 gram. Rijst zet enorm uit tijdens het koken en neemt veel vocht op. 100 gram ongekookte rijst is 250 gram gekookte rijst.

Verschillende soorten rijst

Witte rijst

De meest bekende rijstsoort is witte rijst. Bij deze soort rijst is het vliesje van de rijst gehaald om voor een langere houdbaarheid te zorgen. De rijstkorrels worden gepolijst en krijgen zo de mooie witte kleur.

Rijst bevat bijna geen vetten maar wel veel koolhydraten, B-vitamines en verlaagd de bloeddruk. Witte rijst heeft een aantal varianten o.a.

Pandanrijst

Is een wat langere korrel en heeft een wat bloemige smaak. Pandanrijst kan het beste worden verwerkt in pittige gerechten. Het is een wat plakkerige rijst zodat eten met stokjes het beste is.

Basmati

Deze langkorrelige rijstsoort heeft zijn oorsprong in India en Pakistan. De teelt vindt plaats aan de voet van het Himalayagebergte. De smaak doet een beetje denken aan popcorn. Een ideale rijst voor Indiase curry’s.

Risottorijst

Een verzameling rijstsoorten die enorm veel vocht opnemen. Van oorsprong komt deze rijstsoort uit Italië. Zit bomvol zetmeel waardoor de kleine korrels gemakkelijk aan elkaar kleven. Er ontstaat tijdens de bereiding een smeuïge, zachte massa,

Paellarijst

De paella lijkt qua uiterlijk veel op de risotto. Echter, de paellasoort is wat droger en zelfs knapperiger.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is dezelfde soort als de witte rijst. Het velletje om de rijstkorrel is nog in takt. Alle voedingsstoffen worden door het vliesje behouden. Zilvervliesrijst wordt ook wel bruine rijst genoemd. Deze rijstsoort bevat veel eiwitten en vezels voor een optimale darmwerking. Zilvervliesrijst wordt gezien als de meest gezonde rijstsoort.

Gebruik van de rijstkoker

 • Meet de rijst af in een kopje. 1 kopje ongekookte rijst geeft 3 kopjes gekookte rijst.
 • Water afmeten en in de rijstkoker deponeren. De hoeveelheid water vindt je meestal op het pak rijst.
 • De kooktijd van rijst kan worden verkort door deze van te voren 30 minuten te weken in lauw water.
 • Tijdens het weekproces kunnen eventueel zout en kruiden worden toegevoegd. De kruiden trekken dat helemaal in de rijst.
 • Een simpele rijstkoker heeft alleen een aan en uitknop. Er zijn echter ook rijstkokers met uitgebreide functies. Deze kunnen bij bepaalde gerechten handig zijn in gebruik.
 • Tijdens het koken van de rijst moet altijd de deksel op de pan blijven. Stoom die zich tijdens het kookproces ontwikkeld is belangrijk voor het garen van de rijst.

Je kunt eventueel de rijst nog een minuut of 15 laten nastomen.

Een rijstkoker is een gemakkelijk gebruiksartikel welke;

 • De perfecte rijst geeft.
 • Minder vet nodig is
 • Elke soort rijst kan worden gekookt in deze pan
 • Nooit meer aangekoekte rijst in de pan
 • Automatische timer
 • Niet meer afgieten
 • In de rijstkoker blijft de rijst na het kookproces nog lang warm

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>