- Voorbereidingstijd: 20 minutes
- Kooktijd: 25 minutes
Zelfgemaakte friet airfryer
De airfryer wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook niet zo vreemd in deze tijd van overgewicht en te veel vetten eten. Met een airfryer voorkom je een te hoog chloresterol . Zelfgemaakte friet is natuurlijk een heerlijke traktatie maar dan wel zonder vet.
Maak hierbij een slanke mayonaise en het plaatje is compleet.
Ingrediënten
- Aardappels - 2 kilo
- Olie - 1 eetlepel
- Voor de mayonaise 1 eidooier
- Mosterd - 1 theelepel
- Citroensap - 1 theelepel
- Zout - 1 mespuntje
- Versgemalen peper
- Zonnebloemolie - 1.5 dl
Instructies
Patat
Schil en was de aardappelen. Wanneer de aardappelen beschikken over een mooie gladde schil, laat deze dan zitten. Snijd nu de aardappelen in plakken van een 1/2 tot 1 centimeter. Daarna in reepjes van 1/2 à 1 cm.
Spoel de frieten onder de kraan af en zet ze een half uur in koud water. Na 30 minuten afgieten en afdrogen met een theedoek. Deponeer de frieten in een droge schaal. Vermeng de eetlepel olie en eventueel wat zout over de frieten en verwarm de airfryer op 180 graden.
Schep de friet in het mandje en bak ze in 20 tot 25 minuten gaar.
Halverwege even omschudden.
Mayonaise
Alle ingrediënten moeten een half uurtje op kamertemperatuur staan voordat je begint met het maken van de mayo. Natuurlijk is het recept voor een kleine hoeveelheid mayonaise dus deze kan aangepast worden om een grotere hoeveelheid te maken.
Doe alle ingrediënten in een kom behalve de olie.
Gebruik de staafmixer om een mooie gladde massa te creëren.
Voeg dan druppelsgewijs de olie langzaam toe.
Serveer de intussen gebakken frieten met de mayonaise!