- Voorbereidingstijd: 20 minutes
- Kooktijd: 60 minutes
Stroopwafelijs
Stroopwafels zijn een puur Hollands product. Daarom vinden wij als Nederlanders stroopwafelijs ook erg lekker. Kan als dessert worden geserveerd, maar als tussendoortje ook niet te versmaden!
Ingrediënten
- Halfvolle melk - 250 ml
- Slagroom, koud en niet geklopt - 200 ml
- Eidooiers - 4
- Kristalsuiker - 100 gram
- Stroopwafellikeur - 5 eetlepels
- Ministroopwafeltjes - 8 (4 ter decoratie)
Instructies
Deponeer de suiker samen met de eidooiers in een kom en gebruik een handmixer of keukenmachine om 5 minuten te mixen. Er ontstaat een schuimige, witte massa. Verwarm de melk in een pannetje (niet koken)en schenk al kloppend in een straaltje bij het eimengsel. Voorkom klontjes. Alles op een laag vuur onder voortdurend kloppen garen. Bij 80 graden zijn de eidooiers gaar. Controleer dit door een houten lepel in het mengsel te houden met de bolle kant boven. Trek met je vinger een streep over de bolle kant. Wanneer het mengsel direct terugloopt is het nog niet gaar. Is de streep blijvend zichtbaar dan is het gaar.
Voeg nu de likeur toe en schenk het mengsel in een kom om af te laten koelen. Doe dit op kamertemperatuur en onder af en toe door te roeren. Zet dan de kom ongeveer een uur in de koelkast.
Intussen de slagroom lobbig kloppen en voorzichtig bij het eidooiermengsel gieten.
Laat vervolgens in de ijsmachine het stroopwafelmengsel 45 minuten draaien.
Verkruimel de 4 stroopwafeltjes en roer door het ijs. Nogmaals een minuut of 15 in de ijsmachine laten draaien.
Nadat het ijs nog een aantal uur in de vriezer is geweest is het klaar voor consumptie. Serveer samen met de decoratie stroopwafeltjes.