Beste Keukenmachines van 2021

Heb jij nog geen keukenmachine in huis? Dan is het interessant om de aankoop van een keukenmachine te overwegen, want deze machine is erg handig om te hebben! Een keukenmachine helpt je bij het bereiden van de meest verrukkelijke gerechten en maakt koken zoveel makkelijker. Dankzij een keukenmachine word jij in no-time een échte keukenprins(es)! Wil je graag een keukenmachine kopen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? We vertellen het je!

Waarom je écht niet zonder keukenmachine kan

Een keukenmachine is een handige tool voor je keuken. Met dit apparaat kan je makkelijk de heerlijkste gerechten maken, want je kan ermee mixen, kloppen, kneden en nog veel meer. Je kan een keukenmachine een beetje bekijken als een hulpkok, een hulp die voor jou het bereiden van gerechten makkelijker maakt en die je heel wat tijd uitspaart. Als je het te druk hebt om teveel tijd in de keuken te spenderen, dan is een keukenrobot écht ideaal, maar ook als je al een keukenprins(es) bent, mag een keukenrobot zeker niet uit je keuken ontbreken. Dankzij de keukenmachine kan je nu nog geraffineerdere gerechten maken in een handomdraai. Heb je thuis een staaf- en handmixer? Deze zal je dankzij de keukenmachine niet meer nodig hebben, want dit apparaat doet alles wat de mixers doen én meer. Hierdoor bespaar je ook plaats in de keuken uit, want je kan één machine gebruiken ter vervanging van verscheidene andere!

Hoe werkt een keukenmachine?

Voordat je een keukenmachine koopt, is het handig om te weten hoe zo’n machine precies werkt. De keukenmachine functioneert als verscheidene keukenapparaten in één, dat doet hij aan de hand van opzetstukken. Het apparaat heeft een krachtige motor die deze hulpstukken laat bewegen in het gewenste patroon. Naargelang het opzetstuk dat je kiest, kan je met de machine mengen, kloppen, mixen, enzovoort. De ingrediënten worden verwerkt in de mengbak. Als je een nieuw model hebt, dan wordt je voedsel zelfs warm gehouden doormiddel van een ionische verwarmfunctie Deze functie is vooral ontzettend handig wanneer je soepen of sauzen wilt bereiden zonder pan of mixer!

Een keukenmachine, een foodprocessor of een staafmixer, wat kies je het best?

Ben je nog aan het twijfelen tussen een keukenmachine en een foodprocessor? Het is dan belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen deze machines. De termen worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn verschillende machines met vergelijkbare functies. De keukenmachine is de meest veelzijdige machine. Met een foodprocessor kan je ook allerlei kookklusjes uitvoeren, maar je kan er minder verfijnd mee te werk gaan. Een foodprocessor is bijvoorbeeld niet zo geschikt als je pasta of gehakt wilt maken. Als je graag de meeste mogelijkheden wilt, kies je dus best voor een keukenmachine. Ook een staafmixer is geen goede vervanging voor een keukenmachine, want deze kan je door zijn formaat maar beperkt gebruiken in de keuken.

Een keukenmachine kopen: hier moet je op letten!

Keukenmachines worden steeds populairder, want steeds meer mensen willen kunnen genieten van het gemak dat deze machine met zich meebrengt. Als je zelf opzoek bent naar een keukenmachine, dan zal je wel al opgemerkt hebben dat het aanbod ontzettend groot is. Diverse merken hebben verschillende modellen in alle soorten, maten en kleuren. Dat maakt het kiezen niet makkelijk! Hoe kan jij de beste keukenmachine vinden? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kan houden:

Waarvoor ga jij hem gebruiken?

Wanneer je opzoek gaat naar de ideale keukenmachine, dan is het belangrijk dat je weet waarvoor je hem voornamelijk gaat nodig hebben. Sommige keukenmachines zijn beter geschikt voor hakken en andere beter voor bakken. Dat komt omdat de verschillende keukenmachines verschillende functies hebben. Naast verschillende functies, hebben keukenmachines meestal ook diverse standen. Deze bepalen welke functie de keukenmachine moet uitvoeren. Zo is er bijvoorbeeld een stand voor hakken, een stand voor mixen, enzovoort. Als je opzoek bent naar een keukenmachine die extra handig en snel in gebruik is, is het dus een goed idee om te kijken of de machine over standen beschikt. Soms is er ook sprake van snelheidsstanden, hoe hoger je de stand dan plaatst, hoe sneller de machine werkt. Het is handig om deze optie te hebben als de intensiteit van kloppen een grote rol speelt. Dat is het geval als je graag bakt, want je kan hiermee makkelijk slagroom opkloppen of deeg kneden.

Hoe groot is je gezin?

Ook de grootte van je gezin is belangrijk als je een nieuwe keukenmachine koopt, want keukenmachines zijn te koop in verschillende formaten. Als je een keukenmachine koopt die te klein is, dan kan je niet voldoende voedsel voor iedereen in één keer bereiden, waardoor je alles opnieuw zal moeten doen. Hierdoor verlies je tijd en dat is zeker niet de bedoeling. Kies dus voor een formaat die groot genoeg is voor jouw gezin, maar ook niet té groot, zodat je plaats genoeg hebt in je keuken om hem te zetten. Over het algemeen kan je kiezen voor keukenmachines met een mengkom tussen de 0,5 liter en 4 liter. Hoe groter de mengkom, hoe groter de machine ook zal zijn.

Let ook op het vermogen

Keukenmachines verschillen niet enkel in formaat, design en functies, maar ook in vermogen. Het vermogen van je machine zorgt voor de kracht waarmee het voedsel bereid wordt. Een hoger vermogen is altijd beter, maar dat zal je natuurlijk een stukje meer kosten. Vraag jezelf dus af of het echt nodig is om te kiezen voor de keukenmachine met het hoogste vermogen. Een keukenmachine met een lager vermogen (300 tot 500 Watt) zal wel minder hard werken, maar is vaak voldoende voor algemeen gebruik. Ben jij iemand die ontzettend veel kookt en ook graag de heerlijkste taarten bakt? Dan kan je beter wél kijken voor een keukenmachine met een hoog vermogen (van ongeveer 1500 watt). Kneden gebeurt dan veel preciezer, waardoor ook het resultaat beter is!

Welke accessoires heb jij nodig voor je keukenmachine?

Een keukenmachine komt met een aantal accessoires, maar deze kan je ook extra bijkopen. Als je opzoek bent naar een keukenmachine, dan is het handig om te weten welke accessoires er precies bestaan, zodat je weet dat je meteen alles hebt om aan de slag te kunnen gaan. En ook wanneer je al een keukenmachine in je keuken hebt staan en je graag wat extra kookmogelijkheden wilt, is het goed om de opties te kennen. Daarom hebben we hieronder een overzicht gemaakt van enkele handige keukenmachine accessoires:

Vleesmolen

Een vleesmolen is handig om te hebben, zeker als je graag gerechten met gehakt bereidt. Op die manier kan je lekker eenvoudig zelf je gehakt maken. Het opzetstuk bestaat uit een maler met geperforeerde schijven. Het vlees komt in een mum van tijd door de geperforeerde schijven als gehakt. Erg handig!

Klopgarde

Een klopgarde wordt bijna altijd meegeleverd met de keukenmachine. Deze kan je ook moeilijk missen, want met de garde kan je makkelijk slagroom kloppen, beslag mixen en sauzen mengen. Een klopgarde komt dus bij allerlei gerechten goed van pas!

Hakmolen

Ben jij een echte keukenprins(es)? Dan kan een hakmolen niet ontbreken uit je collectie van accessoires, want hiermee maak je makkelijk al je kruidenmixen zelf! Met een hakmolen maal je alle droge ingrediënten die je nodig hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaden, noden, verse kruiden, enzovoort. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van persoonlijke en smaakvolle gerechten, dankzij de hakmolen!

Blender

Voor de keukenmachine bestaan er ook blenderopzetstukken. Lust jij graag smoothies? Dan moet je deze gewoon hebben. Plaats het blenderopzetstuk op je keukenmachine, voeg wat sap en vruchten toe en binnen enkele seconden kan je al genieten van een vitaminerijke smoothie! Ook voor soep is deze opzetblender handig.

Raspbladen

Raspen met de hand kan al snel gaan vervelen én het duurt ook erg lang voor je alles geraspt krijgt. Een raspblad maakt genieten van geraspt voedsel zoveel makkelijker! Deze geautomatiseerde rasp helpt je bij het maken van geraspte kaas, wortels, enzovoort.

Sapcentrifuge opzetstuk

Als je een luxe keukenmachine hebt, dan kan je ook een sapcentrifuge opzetstuk kopen. Hiermee geniet je altijd van een heerlijk glas vers fruitsap, zonder veel gedoe! Als je een aparte sapcentrifuge zou kopen, dan is dit meestal een machine die lastig te onderhouden en schoon te maken is. Een sapcentrifuge opzetstuk is een meer onderhoudsvriendelijke optie!

Citruspers

Heb jij geen fancy keukenmachine waarop je een sapcentrifuge kan aansluiten, maar wil jij wel genieten van een heerlijk glas vers geperst sinaasappelsap? Dan kan je ook kiezen voor een citruspers! Door de citruspers hoef jij je citroenen en sinaasappels niet langer met de hand te persen, waardoor er ook geen vruchtensap verloren gaat. Bovendien gaat het met de keukenmachine veel vlotter én sneller!

Er zijn dus heel wat handige accessoires die je kan bijkopen voor je keukenmachine. Let wel op, want niet elk accessoire kan op elke keukenmachine gebruikt worden. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt wat er bij de accessoires vermeld staat, voor je het koopt!