Beste ijsmachines van 2024

Een eigen IJsmachine biedt je vele voordelen. Zo hoef je geen ijs meer in de supermarkt te kopen, waardoor je veel geld bespaart. Bovendien heb je binnen een korte tijd al een lekkere bak ijs klaargemaakt én kun jij zelf je eigen ijssmaken samenstellen. Klinkt goed, toch?

Je kunt met een ijsmachine natuurlijk de basissmaken, maar ook vele andere ijssmaken. Denk hierbij niet alleen aan banaan, stracciatella en aardbei, maar ook aan smaken die je wellicht niet bij iedere ijsboer kunt vinden. Doordat jij nu de controle hebt over het maken van de ijssmaken, komt de creativiteit in jezelf naar boven. In dit artikel wordt ingegaan op wat de beste ijsmachines van het jaar 2020 zijn. Op deze manier wordt het zoeken naar ijsmachine die bij je past een stuk makkelijker gemaakt.

IJsmachines - Review (Consumentenbond)

De beste ijsmachine: Domo DO9066I

De Domo DO9066I is een uitstekende ijsmachine. Niet alleen werkt de ijsmachine zeer goed wat betreft de textuur, kristalvorming en opties voor verschillende ijssoorten, maar de Domo kun je ook nog eens zeer gemakkelijk schoonmaken. Daarnaast is het mogelijk om er softijs, roomijs én sorbetijs mee te maken. In vergelijking met andere modellen ijsmachines is de Domo dus een uitblinker.

Andere modellen ijsmachines bezitten vaak niet over een ingebouwde compressor, maar de Domo DO9066I wel. Doordat de Domo DO9066I over een ingebouwde compressor beschikt, is de ijsmachine zelfvriezend. Op deze manier kan het ijs snel afkoelen, wordt de vorming van ijskristallen voorkomen én wordt het ijs erg glad en romig. Bovendien heeft het een LCD-display. Dit is erg handig bij het maken van ijs, omdat het toont wanneer het ijs klaar is en wat de temperatuur van het ijs is. Ook is het mogelijk om terwijl dat je het ijs maakt nog extra ingrediënten toe te voegen. Dit doe je door middel van de vulopening in de transparante deksel van de ijsmachine. Kortom is de Domo DO9066I een uitstekende ijsmachine én is het ook nog eens goed geprijsd. Daarom kun je de Domo DO9066I ook wel als de beste ijsmachine van het jaar 2020 beschouwen.

Hoe werkt een ijsmachine?

De ijsmachine is een hulpmiddel om ijs mee te maken. Er zijn twee verschillende ijsmachines op de markt te vinden, namelijk ijsmachines met een koelelement en zelfvriezende ijsmachines. Ook bestaan er verschillende type ijs. Niet met iedere ijsmachine kan je elk soort ijs maken.

De ijsingrediënten worden eerst gemengd, optioneel bereid en gekoeld, en vervolgens in een koelcontainer gegoten. Omdat de wanden van de container ijskoud zijn, zal het dunne ijsmengsel bevriezen. Deze laag wordt door het roerwerk direct van de kant geschraapt, waardoor de ijskristallen klein blijven en niet in een groter geheel kunnen worden ingevroren. De kleinere kristallen geven het uiteindelijke ijs een betere textuur. De bereidingstijd voor ijs is meestal van een half uur tot een uur.

Een ijsmachine zorgt er bij het bereiden van het ijs voor dat er weinig kristalvorming voorkomt. Dit zorgt voor een zacht en romig resultaat. Wanneer er veel ijskristallen in het ijs zitten, kan dat een vervelende textuur geven in de mond. Daarom moet het ijs na het bereiden meteen in de vriezer worden gezet. Wanneer je het ijs niet meteen in de vriezer zou zetten, kunnen er binnen een erg korte tijd zich al kristallen vormen in het ijs. Zeker wanneer je houdt van roomijs, waarbij het ijs erg glad en romig is, is het belangrijk om te investeren in een goede ijsmachine. Op deze manier zul je het beste ijs kunnen bereiden.

Een ijsmachine met een koelelement of een zelfvriezende ijsmachine?

Bij het kopen van een ijsmachine is het van belang om te weten welk type ijsmachine je wilt. Hieronder uitgebreid besproken wat het verschil is tussen de twee typen ijsmachine, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Daarnaast zijn er enkele voor- en nadelen verbonden aan elk type ijsmachine.

De zelfvriezende ijsmachine

Bij een zelfvriezende ijsmachine wordt er gebruik gemaakt van een ingebouwde compressor. Als de machine aan wordt gezet, zorgt de ingebouwde compressor ervoor dat het ijs bevriest. Dit gebeurt geheel automatisch. Vergeleken met een ijsmachine met een koelelement, duurt het veel minder lang om het ijs te bereiden. Zo kun je bij een zelfvriezende ijsmachine snel genieten van het zelfgemaakte ijs, want vaak duurt de bereidingstijd maar een half uur.

De zelfvriezende ijsmachine is erg makkelijk in gebruik. Doordat je alleen maar op start hoeft te drukken, zijn de ingrediënten het enige waar je je mee bezig hoeft te houden. Een zelfvriezende ijsmachine is dus ideaal wanneer je snel én makkelijk ijs wilt bereiden.

Hieronder staan de voor- en nadelen van een zelfvriezende ijsmachine op een rijtje, zodat je een duidelijk overzicht krijgt over de verschillen tussen de twee typen ijsmachines.

De voordelen:

  • 1. Je kunt erg snel ijs bereiden (binnen ongeveer een half uur).
  • 2. Het is mogelijk om verschillende ijssoorten in één dag te maken.
  • 3. Je hoeft het niet in de vriezer te zetten, wat ruimte bespaart.

De nadelen:

  • 1. Het een zwaar apparaat.
  • 2. Vergeleken met ijsmachines met een koelelement kost een zelfvriezende ijsmachine vaak meer geld.

De ijsmachine met koelelement

Het is bij een ijsmachine met een koelelement van belang dat je het koelelement al een dag voor gebruik in hebt gevroren. Wanneer je het fijner vind om meteen te kunnen beginnen met het bereiden van ijs zonder dat je het koelelement eerst een dag in de vriezer moet laten zitten, kun je beter niet voor een ijsmachine met een koelelement kiezen. Als je een dag voor gebruik het koelelement in hebt gevroren, kun je meteen beginnen met het bereiden van het zelfgemaakte ijs. Het maken van het ijs duurt niet langer, dit duurt namelijk ook ongeveer een half uur.

Een nadeel van dit type ijsmachine kan zijn dat je maar één ijssmaak kan bereiden. Vervolgens moet het koelelement weer in de vriezer worden geplaatst. Hoewel je wellicht zou denken dat een ijsmachine met koelelement veel ruimte in de vriezer inneemt, is dat niet per se het geval. Het koelelement is namelijk hol, waardoor het minder groot is dan je zou verwachten. Daarnaast is het mogelijk om andere dingen in het element te leggen, zodat je meer ruimte creëert in de vriezer.

Hieronder staan de plus- en minpunten van een ijsmachine met koelelement op een rijtje, wat wellicht handig kan zijn bij het maken van een keuze.

De voordelen:

  • 1. Vergeleken met een zelfvriezende ijsmachine is dit type kleiner.
  • 2. Het is vaak minder duur.

De nadelen:

  • 1. Het koelelement moet één dag voor gebruik in de vriezer geplaatst worden.
  • 2. Het is niet mogelijk om meerdere soorten ijs op één dag te bereiden.

De verschillende ijssoorten

Met een ijsmachine is het mogelijk om vier ijssoorten te bereiden. Denk hierbij aan softijs, sorbetijs en roomijs. Daarnaast is het soms ook mogelijk om frozen yoghurt te maken. Denk bij het aanschaffen van een ijsmachine goed na over welke ijssoort je wilt gaan bereiden, want niet met elk type ijsmachine kun je elke soort ijs maken.

Roomijs

Roomijs is vaak verkrijgbaar bij de plaatselijke ijsboer. Je vind het roomijs vaak in een hoorntje, maar je kunt ook kiezen voor een bakje. Het roomijs wordt gebaseerd op dierlijke producten. Denk hierbij aan producten als melk en room. De dierlijke producten in het roomijs, voornamelijk melkvet en melkeiwit, maken het ijs erg vol van smaak en geeft het vele mensen een prettig mondgevoel.

Sorbetijs

Het verschil tussen roomijs en sorbetijs is dat er in sorbetijs geen melk zit, maar water en vruchtensap. De ijsstructuur verschilt van dat van roomijs door het ontbreken van melkvet in het sorbetijs. Het sorbetijs proeft zeer ijzig en korrelig in vergelijking met de romige structuur van het roomijs.

Softijs

De ingrediënten van softijs komen vrijwel overeen met dat van roomijs, omdat softijs ook room en melk bevat. Het verschil is echter dat softijs minder vet bevat dan roomijs. Ook bestaat softijs uit meer lucht, waardoor het een erg luchtig mondgevoel geeft. Bovendien is het verschil tussen de andere twee ijssoorten en softijs dat softijs moet worden gespoten. Roomijs en sorbetijs daarentegen worden vaak geschept.

De top drie ijsmachines van 2020

Er zijn vele voor- en nadelen verbonden aan elk type ijsmachine. In het begin van dit artikel is al ingegaan op wat de beste ijsmachine van het jaar 2020 is. Hieronder wordt uitgebreid besproken welke machine het meest geschikt is voor jou. Bij het kiezen van een ijsmachine moet namelijk rekening worden gehouden met persoonlijke eisen en interesses.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een ijsmachine

Er zijn twee verschillende soorten ijsmachines; een zelf vriezende ijsmachine en een ijsmachine met een koelelement. De zelf vriezende ijsmachine stelt je in staat zonder voorbereiding onbeperkte hoeveelheden ijs te maken. De ijsmachine met koelelement moet minimaal 20 uur van tevoren gekoeld worden alvorens er ijs mee gemaakt kan worden. De ijsmachine werkt door gekoeld diverse ingrediënten door elkaar heen te kloppen.

Hoe lang ijs draaien in ijsmachine

Hoe lang je ijs moet draaien in een ijsmachine is geheel afhankelijk van jouw smaak en het soort ijsmachine wat je gebruikt. Wil je stevig en luchtig ijs? Dan is over het algemeen de regel om de machine langer te laten draaien. Het is een kwestie van je ijs blijven proeven totdat je tevreden bent.

Wat kost een ijsmachine

De prijs van een ijsmachine hangt helemaal af van het soort machine waar je voor kiest. Gemiddeld genomen kost een ijsmachine tussen de 30 en 200 euro.

Hoe maak je softijs met ijsmachine

Softijs maken met een ijsmachine is een behoorlijke klus. Je verwarmt melkpeoder, room en melk tot 70 graden. Hier meng je eidooiers, suiker en ijsstabilisator doorheen. De helft van de warme melk giet je in een aparte bak waar je eidooiers doorheen roert met een garde. Vervolgens giet je alles terug in een pan. Je roert constant en laat het geheel op temperatuur komen tot 80 graden. Daarna laat je het geheel afkoelen en acht uur lang rijpen. Is het geheel afgekoeld? Dan kan het in de ijsmachine! Je draait het mengsel net zo lang totdat er een lekkere luchtige ijssoort overblijft.