Tips bescherming tegen de zon 1

Tips bescherming tegen de zon

Huid beschermen tegen de zon

Wanneer we net zo’n zomer krijgen als vorig jaar, is bescherming tegen de zon geen overbodige luxe. Bescherming tegen zonlicht is niet alleen belangrijk voor je huid, maar ook voor je haar en ogen.  Vooral  kinderhuidjes zijn belangrijk om met goede beschermingsmiddelen in te smeren.

Uv-index

Zonlicht kan worden aangemerkt als uv-index. Niet elke dag heeft dezelfde index. Een wat bewolkte dag in de zomermaanden vereist wel dat je jezelf moet insmeren wanneer je buiten bent, maar heeft misschien een minder hoge factor nodig. Het zonlicht is op zijn sterkst tussen 12.00 uur  en 15.00 uur ‘smiddags. Zonkracht wordt in Nederland elke dag doorgegeven via weerbericht. Ook zijn er handige apps die de uv-index van jou woongebied laten zien.Online zie je in één oogopslag wat de uv-index van die dag of uur is. In Nederland is dit meestal een sterkte van 1 tot 8.

Huidtype

Elk huidtype is weer anders. Heb je de lichte huid van een roodharige, dan is het extra oppassen geblazen. Bij een zonkracht 3 kan deze huid al na 10 minuten verbranden wanneer je het smeren achterwege laat.

Een wat meer donkere huid kan ook meer hebben qua zon. Daarom zijn de mensen die om en nabij de evenaar wonen meestal in het bezit van een donkere huid. De uv-index is daar dan ook gemiddeld 15. Mensen die vanuit Nederland in deze streken op vakantie gaan met de normale lichte huid, kunnen zeer snel al gaan verbranden. Na 15 minuten is de huid al rood en dan ben je eigenlijk al te laat. Smeren voordat je naar buiten gaat en niet eerst een poosje gaan zonnen.

Welke factor?

Om kanker en snelle veroudering te voorkomen is minimaal factor 30 nodig om jezelf te beschermen. Vooral de kinderhuid is belangrijk om goed en regelmatig in te smeren. Verbrandingen op jonge leeftijd kunnen zich later uiten in huidkanker.

Voor kinderen is het belangrijk dat:

  • Ze een hoge factor zonnebrand nodig hebben. Minimaal factor 30.
  • Smeer om de 2 uur opnieuw in en pas op wanneer ze regelmatig in het water spelen. Ook dan steeds weer insmeren.
  • Laat je kind een zonnebrilletje en een petje dragen op warme, zonnige dagen.
  • Zoek tussen 12 en 15 uur de schaduw op.

UV-kleding

Tegenwoordig is er uv-kleding op de markt, die je kind goed beschermt tegen de zonnestralen. Vooral tijdens een stranddagje is dit ideaal. Voordelen zijn dat je kind constant beschermt wordt met factor 50. Deze kleding je snel kunt uitspoelen  en binnen 15 minuten weer droog is.

Een gewoon wit t-shirtje heeft een beschermingsfactor van 15 spf en wanneer het nat is nog minder.

Zonnebrilletje

Evenals kleding is het ook belangrijk om een goed zonnebrilletje voor je kind aan te schaffen. Er zijn speciale brilletjes met uv-bescherming voor kinderen.

Petje of hoedje

Wanneer je kindje nog niet zoveel haar heeft is het gebaat bij een goed petje of hoedje. Sommige kinderen vinden dit maar niks en proberen de pet steeds af te gooien. Koop een deugdelijk exemplaar en laat je kind er langzaam aan wennen.

De juiste zonnebril

Zonnebrillen zijn er in allerlei variaties. Het  belangrijkste van een zonnebril is natuurlijk 100% bescherming van je ogen. Wil je een goede zonnebril let dan op het stickertje wat op de bril is geplakt. Er staat dan meestal 100% uv of UV400 op. Om er voor te zorgen dat de UV straling van opzij, boven of onderzijde je ogen bereikt, moet de bril rondom goed aansluiten.

De CE-markering die wordt aangegeven gaat van 0 tot 4. De beste CE-markering is 4. Geeft 92-97% absorptie van het licht. De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de UV-bescherming!

Zonnebril

Haren

Wanneer je constant je haar blootstelt aan de zon wordt het droog, pluizig en geeft gespleten haarpunten. Het beste is om je haar helemaal niet bloot te stellen aan de zon. Gebruik een hippe bandana of zet een pet op. Wanneer je lang haar hebt, kun je het opsteken. Een knot is gemakkelijk, ook wanneer je rug moet worden ingesmeerd.

Wanneer je toch zonder pet etc. in de zon gaat, vergeet dan niet de scheiding in je haar in te smeren met zonnebrand. Neem regelmatig na een stranddag een haarmasker. Je haardos knapt er zienderogen van op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>