Beste zonnebrand van 2024

Bijna iedereen vindt het heerlijk om in de zon te liggen, maar ben je je bewust van de zonneschade die je kunt oplopen? Elke keer dat je je verbrandt, vergroot de kans op huidkanker. Verbranden van de zon is natuurlijk ontzettend vervelend, maar bedenk je ook dat het heel gevaarlijk is. We staan hier nog te weinig bij stil, omdat de gevolgen pas jaren later zichtbaar of voelbaar zijn. Maar het is van groot belang om zonnebrandcrème te gebruiken als je je blootstelt aan de zon. Hierdoor wordt de kans op verbranding aanzienlijk minder. Natuurlijk is er wel een groot verschil of je je blootstelt aan de zon in Nederland in de winter of aan de zon in een land dichtbij de evenaar op het warmste punt van de dag.
En wist je dat de huid snel veroudert als deze wordt blootgesteld aan UV straling?

Als je bij de drogist in het rek van de zonnebrandcrème gaat kijken, weet je vast even niet welke je moet kiezen. Er zijn zoveel verschillende soorten. En wat is het verschil eigenlijk tussen al deze crèmes? Zo kun je zonnebrand vinden in crème, lotion of spray. En ook is er speciale zonnebrand om een vettige huid te voorkomen of om het gezicht een witte gloed te geven. In deze blog zullen we al je vragen over zonnebrand beantwoorden. Zo bespreken we hoe je zonnebrand moet gebruiken, welke zonnebrand het beste is voor je kinderen en welke factor past bij jouw huid. Ook zullen we een aantal ingrediënten uitlichten die schadelijk kunnen zijn voor jou of voor het milieu.

Hoe werkt zonnebrand?

Elke zonnebrand heeft een Sun Protection Factor, ook wel SPF genoemd. Deze factor geeft aan hoeveel UVB-straling de zonnebrandcrème kan absorberen of reflecteren. Een verbrande opperhuid die rood wordt, wordt veroorzaakt door de UVB-straling. Stel je voor dat je normaal gesproken na 15 minuten zou verbranden, dan duurt dit met een SPF 30, 30 keer zo lang, dus 30 keer 15 minuten. De SPF zegt echter niets over de capaciteit om UVA-straling af te remmen. De UVA-straling veroorzaakt dieper in de huid schade en is de nummer één aanstichter van veroudering van de huid en van kanker. Het advies van de Europese Commissie is dat de UVA-bescherming minimaal één derde moet zijn van de UVB-bescherming. Op elke verpakking kun je nagaan of dit ook echt zo is. Belangrijk is dat je een zonnebrandcrème uitzoekt die zowel UVA- als UVB-bescherming geeft.

Welke factor past bij jouw huid?

Heb je een hele lichte huid en word je lastig bruin? Dan heb je een hogere beschermingsfactor nodig. Dit komt omdat het lichaam van zichzelf melanine aanmaakt. Melanine is het pigment dat huid, ogen en haar hun kleur geeft. Als je minder melanine aanmaakt, moet je je dus beter beschermen. Mensen met een lichte huid (vaak rossige haren en lichte ogen) hebben weinig melanine en maken dit ook niet zo snel aan. Mensen met een donkere huid daarentegen hebben van nature meer melanine en zijn dus zonder zonnebrand al beter beschermd. Op de website van de KWF kankerbestrijding vind je een handig schema (https://www.kwf.nl/sites/default/files/2019-10/zonnebord-huidtypes.pdf) om te bepalen welke beschermingsfactor bij jouw huidtype past.

Hoe gebruik je zonnebrand?

Het begint bij het aanbrengen van genoeg zonnebrandcrème. Nog te vaak maken we de fout om te weinig zonnebrandcrème te smeren. Wanneer je niet genoeg zonnebrandcrème smeert of deze niet goed aanbrengt, zal het niet de bescherming bieden waar je vanuit gaat. Om ervoor te zorgen dat de zonnebrandcrème zijn werk goed kan doen, moet je 2 milligram per vierkante centimeter aanbrengen. Dit is natuurlijk erg lastig inschatten, maar het is van groot belang dat je royaal smeert met de zonnebrandcrème. Ga eens na hoe vaak jij een verpakking van 100 milliliter kan gebruiken? We gaan even uit van een volwassen persoon met een normaal postuur. Als deze persoon genoeg zonnebrandcrème smeert, zou hij drie keer met een verpakking 100 ml moeten kunnen doen. Kun jij vele malen vaker smeren met een verpakking van 100 milliliter, bedenk je dan dat ook de SPF waarde van de zonnebrandcrème niet correct is als het gaat om zonbescherming.
Smeer je jezelf liever een keer vaker in? Dat is natuurlijk altijd goed. Het vermindert immers de veroudering van je huid als ook de kans op kanker.

Zonnebrand voor kinderen

Hierboven hebben we het al over de aanmaak van melanine gehad. Kleine kinderen maken uit zichzelf niet of nauwelijks melanine aan. Voor kinderen is het dan ook extra belangrijk om goed beschermd te worden tegen UV straling. Mocht er een schaduw plekje zijn, dan is dat de beste plek voor je kind. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Zorg dan dat je je kind insmeert met een SPF 30 tot SPF 50.

Bijna overal zijn er speciale zonnebrandcrèmes voor kinderen. Is het nodig om voor je kinderen een andere zonnebrandcrème te kopen dan voor jezelf? Het antwoord hierop is JA. In de zonnebrandcrèmes voor kinderen zitten namelijk minder heftige stoffen verwerkt die op de kinderhuid vervelende reacties kunnen veroorzaken. Denk maar eens aan parfum bijvoorbeeld.
Informatie over ingrediënten in zonnebrand

Bijna alle verzorgingsproducten kunnen onaangename stoffen bevatten. Vaak wordt dit gedaan om het product op een voordelige manier te kunnen conserveren. Maar jammer genoeg kunnen deze stoffen een vervelend effect hebben op het milieu en ook op jouw lichaam. Je staat er niet elke dag bij stil, maar de chemische stoffen in de crème die jij opsmeert, hebben ook een schadelijk effect voor de vissen en het koraal waarmee jij in die mooie helderblauwe zee gaat zwemmen.

Daarom kun je onderstaande stoffen beter vermijden als je op zoek gaat naar zonnebrandcrème.

Oxybenzone en octinoxate

Bovenstaande stofjes kun je ook tegenkomen onder de namen benzophenone-3 en ethylhexyl methoxycinnamate. Hoewel deze stofjes niet zo vaak meer voorkomen in zonnebrandcrème is het wel goed om er extra alert op te zijn. De stofjes zijn namelijk (mogelijk) hormoon verstorend en deze stofjes geven een hoge waarschijnlijkheid op huidirritaties. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat ze ook het koraal aantasten. Het koraal wordt verbleekt door de oxybenzone en ook het natuurlijke herstel van het koraal wordt aangetast. Bovendien komend er nanodeeltjes in de vissen en in het plankton terecht, waardoor deze kunnen sterven. Oxybenzone en octinoxate zijn dus schadelijk voor mens en milieu. Het is aan te raden om deze stofjes te vermijden!

Chemische zonnefilters

In elke zonnebrandcrème zitten zonnefilters verwerkt. Er is echter wel een verschil tussen chemische zonnefilters en reguliere zonnefilters. Chemische zonnefilters in combinatie met zonlicht kunnen voor nare reacties zorgen bij bepaalde mensen. Ook kunnen deze chemische stoffen in het koraal en bij de vissen terechtkomen als je in de zee gaat zwemmen. Een extra reden dus om deze stoffen te vermijden op het moment dat je zonnebrandcrème gaat kopen. Onder de chemische zonnefilters behoren:=

  • Oxybenzone (Benzophenone-3)
  • Sulisobenzone (Benzophenone-4)
  • Enzacamene (4-Methylbenzylidene Camphor)
  • Homosalate (Homomenthyl Salicylate)
  • Octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate of Octyl Methoxycinnamate)
  • Octocrylene
  • Padimate O (Octyldimethyl PABA / Ethylhexyl Dimethyl PABA)
  • Amiloxate (Isoamyl p-Methoxycinnamate)

Probeer een zonnebrandcrème te vinden die reguliere zonnefilters bevat om deze effecten te vermijden.

Parabenen

Parabenen kom je tegen in bijna alle verzorgingsproducten, zo ook in zonnebrandcrème. Het wordt gebruikt als conserveringsmiddel. Maar ook parabenen zijn chemische stoffen. Ze kunnen dan ook huiduitdroging veroorzaken. Het is nog niet aangetoond dat parabenen ook echt schadelijk zijn voor de gezondheid, maar als je het risico wilt verkleinen is het aan te raden om voor opties te kiezen waar deze niet in voorkomen. Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg crèmes te vinden zonder parabenen. Parabenen kun je terugvinden onder de volgende namen:

  • Methylparaben
  • Propylparaben
  • Butylparaben
  • Ethylparaben

Parfum

Vaak is het de geur van de zonnebrand die ons aanspreekt, want we krijgen er meteen een heerlijk zomers gevoel bij. In bijna alle zonnebrandcrèmes zit dan ook parfum of een andere geurstof verwerkt. Toch is het van belang dat je kijkt wat voor parfum er in de zonnebrandcrème zit. Vaak wordt een geur olie gebruikt welke synthetisch is. En ook kunnen deze ftalaten bevatten.
Ftalaten zijn stofjes die voor problemen kunnen zorgen in de hormoonhuishouding, maar erger nog: ze kunnen kankerverwekkend zijn. Er zijn ook zonnebrandcrèmes die olies gebruiken die niet synthetisch zijn, deze worden dan vermeld als: ‘gecertificeerde biologische essentiële olie’.

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste zonnebrandcrème kun je bovenstaande punten als richtlijn gebruiken voor je keuze. De keuze zal al flink slinken, dus het wordt allemaal maar makkelijker. Maar naast het gebruik van zonnebrandcrème kun je ook met de juiste kleding al een verschil maken als het gaat om de bescherming van de huid. Een mooie hoed bijvoorbeeld houdt al veel zon weg uit je gezicht, waardoor je de huid goed beschermt. En voor kinderen zijn er speciale UV-shirtjes (ook wel bekend als surfshirtjes) te vinden. Deze zijn sneldrogend en beschermen je kind tegen de UV-stralingen van het zonlicht. Zo hoef je geen zonnebrandcrème aan te brengen en ben je er zeker van dat je kind goed beschermd is. Zorg wel dat je de rest van het lichaam goed insmeert met zonnebrandcrème.