Beste slowcookers van 2021

De slow cooker is er niet alleen voor de echte kookfanaat, hij is er ook voor de kok met weinig tijd. De slowcooker is er zelfs voor de kok die handen tekort komt. De pan zorgt er namelijk voor dat je gerecht perfect gegaard wordt, zonder dat je pan constante supervisie nodig heeft. De pan is perfect voor het maken van langzaam getrokken bouillon. Gerechten zoals stoofvlees of een goulashsoep kunnen perfect gemaakt worden in een slowcooker. De slowcooker zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft en tegelijkertijd rondom gegaard is. Er wordt vaak gedacht dat de slowcooker lastig in gebruik is. Het tegenovergestelde is juist het geval. Het gebruik is ontzettend makkelijk. Alles gaat in een pan en je pan doet al het werk voor je. Je hoeft geen knoppen te besturen, geen eindeloze controles van de pan en niet meer thuis blijven voor het koken. Voeg je ingrediënten toe, volg je recept, zet je pan aan in de juiste instelling en een paar uur later mag je aan tafel voor een heerlijke maaltijd. De slowcooker is een briljante aanvulling voor je keuken, hij zorgt zelfs op de meest drukke dagen voor een heerlijke en gezonde maaltijd.

De mooiste producten


Tristar VS-3915 - Slowcooker

Bekijk de prijs nu bij bol.com!
Klantbeoordeling: 4.7 van de 5 sterren uit 140 reviews

Crock-Pot CR507 - Slowcooker

Bekijk de prijs nu bij bol.com!
Klantbeoordeling: 4.7 van de 5 sterren uit 200 reviews

Crock Pot CR605 - Slowcooker

Bekijk de prijs nu bij bol.com!
Klantbeoordeling: 4.8 van de 5 sterren uit 139 reviews

Crock Pot Express-Pot CR051 - Slowcooker

Bekijk de prijs nu bij bol.com!
Klantbeoordeling: 4.8 van de 5 sterren uit 133 reviews

Tristar VS-3920 - Slowcooker

Bekijk de prijs nu bij bol.com!
Klantbeoordeling: 4.7 van de 5 sterren uit 36 reviews

Russell Hobbs 22740-56 - Slowcooker - 3,5 l

Bekijk de prijs nu bij bol.com!
Klantbeoordeling: 4.7 van de 5 sterren uit 149 reviews

Tefal RK8121 - Multicooker

Bekijk de prijs nu bij bol.com!
Klantbeoordeling: 4.8 van de 5 sterren uit 74 reviews

Wat is een slowcooker?

Een slowcooker is een elektrische stoofpan. In die zin lijkt de slowcooker een beetje op de welbekende rijstkoker. Hij is instelbaar op verschillende temperaturen en tijden. De pan zorgt ervoor dat je gerecht langzaam en op een constante temperatuur gegaard wordt. Door het gelijkmatig garen is de pan ideaal voor sauzen, soepen en stoofgerechten. De slowcooker bestaat uit een binnen en buitenschaal. In de buitenschaal zit het verwarmingselement verwerkt en de stekker zit hier ook aan bevestigt. De gemiddelde pan heeft een aan/ uit knop met verlichting. De luxere pannen hebben ook nog een digitaal scherm waarop je kan lezen hoe lang het gerecht nog nodig heeft. De binnenschaal is gemaakt van keramiek of aluminium met anti-aanbaklaag.

Het gerecht maak je in het uitneembare deel van de pan. Handig, want zo kun je als het eten klaar is de pan direct op tafel zetten. Hieronder zit een warmte-element die je kunt instellen op de juiste temperatuur. De pan sluit je af met een deksel die er de gehele bereidingstijd op blijft zitten. Vaak zijn dit glazen deksels, zodat je het gerecht goed in de gaten kunt houden. Door de deksel op de pan te laten, behoudt je niet alleen je constante temperatuur maar ook al je vitamines en heerlijke sappen. De smaken blijven dan echt in het gerecht aanwezig. Door het lage temperatuur kan het heel lang duren voordat je gerecht klaar is. Dit zou heel vervelend zijn als je constant je gerecht moet checken. Door de lage temperatuur en de opstelling van de elektrische pan is het niet nodig om bij je gerecht te blijven. Het is volkomen veilig je gerecht aan te zetten en naar je werk te gaan. Sterker nog, met dat idee is ooit de slowcooker ontstaan.

Waarom een slowcooker?

Een slowcooker is gemaakt voor het gemak en een gezonde maaltijd. Dit is een combinatie die ideaal is voor een drukke kok. Door het laagdrempelig gebruik, kan echt iedereen een smakelijke en gezonde maaltijd maken. Het enige wat je hoeft te doen is je ingrediënten te snijden. Eventueel je vis of vlees aan te braden en vervolgens de pan in de juiste instelling aan te zetten. De slowcooker doet de rest. Hij zorgt met zijn lage temperatuur garing dat je vis of vlees niet uitdroogt. Ook blijven alle smaken veel beter in het gerecht. De langzame garing zorgt er namelijk voor dat alle smaken helemaal los kunnen komen. Ook een voordeel van de lage temperatuur is, dat je bijna geen kans hebt op aanbranden. Hierdoor is het gebruik van olie of een ander soort vet niet nodig. Roeren is door de lage garing ook niet nodig, handig want op die manier blijven je groenten ook heel. Zelfs wanneer je een hele dag van huis bent, kan je een overheerlijke maaltijd op tafel zetten. De slowcooker doet namelijk bijna al het werk voor jou. Mocht je onverhoopt een half uur later thuiskomen dan is dat voor de meeste gerechten geen probleem. Ook een fijne bijkomstigheid van de slowcooker is, dat het energietechnisch ook voordeliger is. De meeste slowcookers gebruiken niet heel veel stroom. Wel zo prettig als je een gericht 10 uur wilt laten trekken. Kortom, heel veel voordelen zitten er aan zo’n slowcooker.

Functies van een slowcooker

Bij het overwegen van de aanschaf van een slowcooker, is het handig om te kijken welke functies je wilt gebruiken. Niet alle slowcookers hebben alle mogelijke functies.

Timer

Een slowcooker met timer maakt het koken nog makkelijker. Door de timer stopt de pan namelijk wanneer het gerecht klaar is. Dit is praktisch bij een strikte bereidingstijd van sommige gerechten. Zet de slowcooker met timer aan en wanneer het signaal afgaat, kun je aan tafel. Een slowcooker zonder timer werkt natuurlijk ook. Het nadeel is dan wel dat je alsnog thuis moet zijn als het gerecht klaar is. Hij schakelt zonder timer namelijk niet automatisch uit.

Startuitstel

Als je een gerecht hebt wat niet de hele dag nodig heeft, maar toch een paar uur moet sudderen, dan is een startuitstel ideaal. Bereid je pan voor en ga op je gemak de deur uit. Door het startuitstel heb je bij thuiskomst een heerlijke maaltijd voor je klaar staan.

Sauteerfunctie

Voor de meeste suddergerechten moet het vlees of vis eerst aangebraden zijn voordat het echte sudderen kan beginnen. Dit kan je natuurlijk doe in een aparte pan en daarna het vlees of vis overscheppen in je slowcooker. Wat ook een mogelijkheid is, is het aanschaffen van een slowcooker met sauteerfunctie. Op deze manier heb je geen extra afwas en is alles echt bereid in één pan. Het nadeel van deze manier van bereiden is wel, dat het vet van het braden in je pan blijft. Het gerecht is dus iets minder gezond dan wanneer je het vlees zou braden in een aparte pan. Ook zijn de meeste modellen die deze functie hebben vaak duurder.

Warmhoudfunctie

Een warmhoudfunctie is handiger dan vaak wordt vermoed. Ook al kan je je slowcooker zo instellen dat het gerecht klaar is rond etenstijd, dan nog is de warmhoudfunctie handig in diverse situaties. Een warmhoudfunctie zorgt, zoals de naam vermoedt, ervoor dat het gerecht langere tijd warm gehouden wordt. Dit doet het op een lage temperatuur, zodat de garing niet verder gaat. Ideaal bijvoorbeeld als een van de tafelgenoten in de file staat. Of als er verschillende eettijden zijn door werk of hobby’s. Verder is een warmhoudfunctie heel fijn als je een rijsttafel gemaakt hebt en je gerecht als een rendang langer warm wilt kunnen serveren. Perfect is deze functie dus ook voor feestjes met eten.

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een slowcooker?

Er zijn veel opties die meetellen op het moment dat je een slowcooker aanschaft. Deze opties zijn allemaal afhankelijk van wat je met de slowcooker wilt gaan doen. Daarnaast zijn er ook punten waar het verstandig is om naar te kijken voordat je overgaat tot een koop.

Vermogen

Het vermogen van een slowcooker pan zorgt voor de verwarming van het warmte element. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je pan op de gewenste temperatuur zal zijn. Vaak heeft een slowcooker twee standen, een lage en een hoge. In sommige gevallen is er daarnaast ook nog een derde en soms zelfs een vierde stand. Het warmhouden en sauteren. De gekozen stand regelt de hoogte van de temperatuur en het vermogen regelt hoe lang het duurt voordat de gekozen temperatuur behaald is. Voor het sauteren is er meer vermogen nodig, zodat de onderkant hoger verwarmt kan worden voor het aanbraden.

In principe is de snelheid van het opwarmen niet een grote deal breaker. Je past het gerecht namelijk aan op de tijd en temperatuur die jouw pan kan leveren. Op het moment dat jouw pan wat langer nodig heeft om op te warmen, gaat die tijd gewoon mee in je bereidingstijd.

Verwijderbare schaal

De meeste slowcooker pannen hebben een verwijderbare schaal. Dit maakt het schoonmaken van de schaal een stuk makkelijker. Zo hoef je geen rekening te houden met het nat worden van de elektra en dat is wel zo veilig. Daarnaast is een verwijderbare schaal ook handig voor het serveren. Zo zet je makkelijk en snel je gerecht op tafel.

Ingebouwde thermometer

Ook al gebruikt je slowcooker een constante temperatuur, het kan heel praktisch zijn als je de temperatuur kan controleren. Er zijn slowcook pannen die een ingebouwde thermometer hebben.Zo weet je dan precies hoe warm het binnen in de pan is. Doordat de thermometer in de deksel verwerkt zit hoef je de deksel niet op te tillen. Hierdoor gaat er niks verloren van de warmte en al het mooie vocht.

Vaatwasbestendig

Om het gebruiksgemak hoog te houden van jouw slowcooker, is het handig om van te voren te controleren of de binnen pan en deksel in de vaatwasser mogen. Als dit tot een mogelijkheid behoort, stop je heel gemakkelijk na het dineren de pan in de vaatwasser. Is het niet een mogelijkheid dan is het het slim om vooral niet de binnenpan in de vaatwasser te plaatsen.

De vijf beste slowcookers

De slowcooker is dus een apparaat dat niet alleen voor heel veel gebruiksgemak zorgt. Het zorgt ook voor heerlijke en bovenal gezonde maaltijden. Met een slowcooker kun je zelfs op de meest drukke dagen een heerlijk vers gemaakte maaltijd op tafel zetten. Veel gezondere dan een pizza of afhaal gerecht. Zelf gemaakt en boordevol smaak, aroma’s en sappig vlees of vis. Geen uitgedroogde stoofvlees meer of drooggekookte sauzen. Met de slowcooker zet ook jij in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel.
Hebben we je kunnen overtuigen dat een slowcooker ook wat voor jou is? Kijk dan snel hieronder verder. Speciaal voor jou hebben we de vijf beste slowcookers uitgelicht. Dit zijn niet alleen de beste modellen maar ook de meest betaalbare. We hebben naar alles gekeken, ook de extra functies zoals een sauteerfunctie of warmhoudstand.
Wij hopen dat door middel van deze tekst ook jij het gemak en plezier vindt in een slowcooker.