Beste pizzastenen van 2024

Zelf pizza maken is erg leuk en gezellig, en het is daarna altijd smullen. Maar toch worden ze nooit zo lekker als die van de echte pizzeria. Hoe komt dat? Te weinig zout, andere gist, andere tomatensaus…? De ingrediënten hebben uiteraard invloed op je eindresultaat, maar er is iets waar je niet meteen aan denkt: het bakken van de pizza. Wanneer je de pizza zomaar in de oven schuift zul je namelijk nooit hetzelfde resultaat als bij de pizzeria behalen. Maar met een goede pizzasteen maak je thuis wel heerlijke krokante pizza’s!

We vertellen je hier alles over pizzastenen en hoe je het beste exemplaar kiest voor jouw keuken.

Bakken met een ovensteen

Zelf pizza’s maken, hoe doe je dat?

Op tv zie je de pizzaiolo’s het deeg ronddraaien en in de lucht gooien. Dat ziet er super professioneel en indrukwekkend uit, maar het is echt niet nodig als je thuis een lekkere pizza wil bakken. Het allerbelangrijkste is het kiezen van de juiste ingrediënten. Gebruik gist van goede kwaliteit, maak de saus zelf met verse tomaten en kruiden en kies smaakvolle kaas, ham of wat je er ook op wil leggen. Het is bijvoorbeeld leuk om restjes uit je koelkast te gebruiken om je pizza te beleggen. Restjes vlees of groenten zorgen vaak voor een originele mix van smaken waar je anders misschien niet zo snel aan zou denken. Het is dan ook leuk om een beetje te experimenteren door bijvoorbeeld een kwart of de helft te beleggen met een nieuw ingrediënt.

Wanneer je pizza klaar is wordt het tijd om deze te bakken, en dat doe je natuurlijk op een echte pizzasteen.

Wat is een pizzasteen?

Een pizzasteen is plat en (meestal) rond en zorgt ervoor dat je pizza heerlijk krokant wordt. Wanneer je deze in een oven op een rooster of bakplaat bakt, gebeurt het namelijk nog wel eens dat het deeg aan de onderkant niet goed gaar wordt, en dat is zonde. Met een pizzasteen loop je dat risico niet meer.

De steen neemt warmte op en geeft deze af aan je pizza waardoor deze ook aan de onderkant goed gaar wordt. Hierdoor zal hij ook wat sneller klaar zijn.

Heb ik een pizzasteen nodig om thuis pizza te maken?

Nodig is een groot woord, maar handig is het zeker. Zoals we al zeiden is het resultaat echt veel beter met een pizzasteen. Het maken van het deeg en de saus neemt veel tijd in beslag, en het zou zonde zijn om dan een slappe bodem te hebben wanneer de pizza klaar is.

Het verschil tussen dunne en dikke pizzastenen

Er zijn verschillende soorten pizzastenen, maar voor dit gedeelte zullen we het over de keramieke versie hebben. Een dikke steen is over het algemeen beter dan een dunne pizzasteen, omdat deze meer hitte vast zal houden. De kracht van je oven wordt op deze manier wat minder belangrijk. De korst zal heerlijk knapperig worden dankzij het gebruik van een dikke pizzasteen.

Dit betekent echter niet dan een dunnere versie nutteloos is, want dat is het zeker niet. Ook een dunne pizzasteen zorgt voor een knapperige korst, al zal deze wat minder warme vasthouden dan de dikke versie. Het is alsnog beter om een dunne pizzasteen te gebruiken dan helemaal geen steen.

Het beste materiaal voor een pizzasteen

Zoals we al zeiden kan een pizzasteen van keramiek worden gemaakt, maar er zijn ook andere opties. Vooral gietijzer en staal nemen toe in populariteit, al blijft keramiek voor nu nog het meest populaire materiaal. Al deze materialen hebben natuurlijk hun eigen voor- en nadelen die we hier op een rijtje hebben gezet. Zo kun je kijken wat het beste bij jouw wensen past.

Pizzasteen van keramiek

Veel mensen kiezen voor een pizzasteen van keramiek omdat het redelijk goedkoop is. Vooral als je voor het eerst een pizzasteen koopt is het misschien fijn om hier niet al te veel geld aan uit te geven, al zul je vast geen spijt van je aankoop krijgen. De dikkere versie is misschien wel wat duurder, maar zal een beter resultaat leveren dan de dunnere steen zoals we eerder hebben uitgelegd. Helaas heeft dit materiaal wel een aantal nadelen.

Zo moet je de steen zo’n 30 minuten voor gebruik voorverwarmen in de oven. Als je dit niet doet loop je de kans dat de steen op een gegeven moment breekt. Ook moet de steen goed droog zijn voor je deze in de oven legt. Het is dus belangrijk dat je hier rekening mee houdt zodat je er niet op het laatste moment achter komt dat je steen nog koud is, terwijl je pizza al klaar ligt om de oven in te gaan.

Pizzaplaat van staal

Deze pizzasteen kunnen we misschien beter een pizzaplaat noemen, omdat het niet van steen is gemaakt. Echter werkt het op dezelfde manier. Dit materiaal is ideaal voor het maken van heerlijk krokante pizza’s. Velen zullen dan ook zeggen dat dit het beste materiaal voor een pizzasteen is. Het grootste voordeel is dat de plaat heel snel warm wordt, en deze warmte daarna perfect verdeelt. Hierdoor wordt je pizza snel gaar, en is de kans dat de ingrediënten bovenop verbranden of uitdrogen erg klein. Het resultaat is dus een heerlijke krokante zelfgemaakte pizza!

Helaas heeft dit materiaal wel een nadeel, en dat is de prijs. De stalen platen voor het bakken van pizza’s zijn namelijk best prijzig. Daarbij zijn ze niet zo makkelijk te vinden als bijvoorbeeld een pizzasteen van keramiek. Je zult dus even moeten zoeken. Wel heb je de mogelijkheid een plaat te bestellen die op maat wordt gemaakt, al is dit natuurlijk nog duurder.

Pizzaplaat van gietijzer

Ook dit noemen we een pizzaplaat in plaats van een pizzasteen. Een plaat van gietijzer neemt erg snel warmte op, en dat is een groot voordeel voor het bereiden van je pizza. Deze hoef je namelijk niet lang voor te verwarmen. Daarbij zijn deze platen voor het krokant bakken van je pizza niet heel erg duur. Een ander voordeel is dat je je pizzaplaat van gietijzer makkelijk schoon kunt maken met de hand. Je moet echter wel onthouden dat de plaat nogal zwaar is en dat je deze dus echt niet op je tenen of op je tegelvloer moet laten vallen. De plaat zelf zal niet snel breken, maar je vloer en je tenen zullen er zeker niet blij mee zijn. Het gewicht is dus een klein nadeel.

Een pizzasteen in de oven gebruiken, dat doe je zo

De meeste mensen zullen de pizzasteen in de oven gebruiken, omdat bijna iedereen deze in huis heeft. Een mooie grote houtoven zullen maar weinig mensen tot hun beschikking hebben, en dus valt die optie (die perfect zou zijn), in het water.

Als je ooit de mogelijkheid hebt een houtoven te gebruiken bij iemand, of bijvoorbeeld op vakantie in het buitenland, dan raden wij dat zeker aan. Omdat deze ovens erg heet worden is de pizza binnen no time gaar en vooral heerlijk krokant. De temperatuur in de oven blijft constant, en dat zorgt voor de perfecte pizzakorst.

Maar dat betekent niet dat een gewone oven niet goed genoeg is voor het bakken van een zelfgemaakte pizza. Dit is overigens erg simpel. Voor je de oven aanzet leg je de pizzasteen of pizzaplaat in de oven. Vergeet niet dat een pizzasteen van keramiek ongeveer 30 minuten moet voorverwarmen. Hiermee voorkom je dat je steen een temperatuurshock krijgt waardoor deze zou kunnen breken.

Wanneer je oven opgewarmd is en je steen lang genoeg voorverwarmd is leg je de verse pizza op de steen. Je moet je pizza heel goed in de gaten houden, want deze zal sneller gaar zijn dan wanneer je geen steen gebruikt. We kunnen je niet precies zeggen hoe lang het duurt, omdat dat heel erg afhankelijk is van het materiaal, maar ook van je oven en de dikte van het deeg. Zodra de korst mooi lichtbruin is, is je pizza klaar.

Een pizzasteen op de barbecue gebruiken, dat doe je zo

In de zomer is het heerlijk om de barbecue regelmatig aan te steken, maar wat nu als je zin hebt in pizza? Moet je dan de oven in de keuken gebruiken? Nee, want je kunt je pizzasteen of pizzaplaat namelijk ook op de barbecue gebruiken.

Maar hoe gebruik je een pizzasteen op de barbecue? Ook dat is heel simpel.

Ten eerste zet je de barbecue van te voren aan zodat deze ongeveer 50° is wanneer je de steen op het grillrooster legt. Hierna laat je de barbecue rustig warmer worden terwijl je pizzasteen opwarmt en hitte begint vast te houden. Deze hitte is natuurlijk nodig voor het bakken van je pizza. Ook hier is het dus belangrijk dat de steen goed opwarmt, en dat de barbecue nog ‘lauw’ is voor je de steen erop legt om een temperatuurshock te voorkomen.

Je barbecue zal makkelijk 200 à 300 graden worden, en dus zonder problemen voor een krokante pizza zorgen. Wanneer je barbecue goed warm is strooi je een beetje bloem op de pizzasteen en leg je hier je pizza op. Sluit de barbecue met de deksel zodat de warmte ook de bovenkant van de pizza bereikt. Het bakken zal niet lang duren, waarschijnlijk zo’n 5 à 10 minuten, afhankelijk van het materiaal van de steen, de dikte van je deeg en de temperatuur van je barbecue.

Haal de pizzasteen na het bakken van je barbecue en laat deze rustig afkoelen. Giet er geen koud water op of iets dergelijks, want ook hier is een temperatuurshock erg slecht voor je pizzasteen. Je kunt deze het beste op een rooster leggen.

Je weet nu alles over het gebruik van een pizzasteen om smaakvolle krokante pizza’s te bakken. Eet smakelijk!