Waterontharders antikalksystemen waterontharder met zout


Waterhardheid is een bekend probleem in veel delen van Nederland. Water dat rijk is aan mineralen, zoals calcium en magnesium, veroorzaakt kalkaanslag op kranen, douchekoppen, en andere oppervlakken in huis. Deze kalkaanslag kan moeilijk te verwijderen zijn, waardoor huiseigenaren besluiten om een antikalksysteem aan te schaffen. Het meest gebruikte type antikalksysteem is de waterontharder met zout. In dit artikel gaan we dieper in op wat waterontharders zijn, hoe ze werken, de verschillende soorten waterontharders en hoe waterontharders met zout werken.

Wat zijn waterontharders?

Waterontharders zijn apparaten die de „hardheid” van water verminderen. Hard water is water dat hoge niveaus van mineralen bevat, voornamelijk calcium en magnesium. Deze mineralen kunnen zich opstapelen en kalkaanslag veroorzaken op kranen en andere oppervlakken waar hard water doorheen stroomt. Waterontharders worden gebruikt om de negatieve effecten van hard water te verminderen en bevorderen daarmee de levensduur van apparaten in de woning.

Hoe werken waterontharders?

Waterontharders werken door middel van ionenwisseling. Wanneer hard water door de waterontharder stroomt, komen de mineralen in het water in contact met kunstharshars, waar ze uit het water worden gehaald. Het kunsthars wordt geregenereerd door ze met zoutwater te spoelen, waardoor de mineralen opnieuw in het afvalwater worden gebracht.

De verschillende soorten waterontharders

Er zijn twee hoofdtypen waterontharders, één die werkt op basis van zout en één die werkt zonder zout. Op basis van de technologie worden de volgende ontharders gedefinieerd:

– Magnetische ontharders
– Elektronische ontharders
– Mechanische ontharders
– Chemische ontharders
– Osmose-waterontharders

Van deze verschillende typen is de waterontharder met zout de meest gebruikte en effectieve oplossing.

Hoe werken waterontharders met zout?

Waterontharders met zout werken door middel van een proces dat bekend staat als ionenuitwisseling. Het harde water stroomt door een cilinder met harskorrels die zijn gedoteerd met natriumionen. De positief geladen kalkdeeltjes blijven aan het hars kleven en de natriumionen verbinden zich met het water. Het gefilterde water, dat vrij is van kalkdeeltjes, stroomt vervolgens naar de woning. Het hars regenereert in de regeneratiefase door het spoelen met pekelwater wat uit water en zout bestaat.

Voordelen van waterontharders met zout

Waterontharders met zout worden vaak beschouwd als de meest effectieve methode voor het verwijderen van kalk uit het water van huishoudens. Hier zijn enkele redenen waarom waterontharders met zout zo populair zijn:

– Vermindert kalkaanslag voor huishoudelijke apparaten
– Verhoogd de levensduur van huishoudelijke apparaten
– Zachter water is fijner voor de huid
– Bespaart geld op reparaties en schoonmaakmiddelen

Nadelen van waterontharders met zout

Terwijl er veel positieve aspecten zijn verbonden met waterontharders met zout, zijn er ook enkele nadelen:

– Kosten hoger dan andere systemen
– Regeneratieproces gebruikt aanzienlijke hoeveelheden water en zout
– Verhoogd natriumniveau in het water

Hoe groot moet een waterontharder met zout zijn?

De grootte van de waterontharder hangt voornamelijk af van de grootte van het huishouden, de waterhardheid, het waterverbruik en de gewenste regeneratiefrequentie. Een waterontharder die te klein is, kan leiden tot inefficiëntie en het niet verminderen van de hardheid van het water. Bovendien kunnen te veel regeneraties leiden tot een hoger water- en zoutverbruik.

De aanbevolen plaats voor installatie

De meest aanbevolen locatie voor de installatie van een waterontharder met zout is in de buurt van de punten waar het water het huis binnenkomt. Plaatsing op deze locatie betekent dat alle waterstromingen door de ontharder gaan, waarbij de ontharder al het harde water elimineert wat binnenshuis tot rust wordt gebracht.

Onderhoud

Waterontharders met zout hebben meestal weinig onderhoud nodig buiten het regelmatige vullen van het zout, het bijhouden van het peil en het verschonen van de harscilinder.

Kosten van waterontharders met zout

Waterontharders met zout variëren in prijs en de kosten zijn afhankelijk van de grootte van het apparaat en de functionaliteiten. Het is belangrijk om factoren zoals de grootte van het huishouden, de waterhardheid en de verwachte verbruikskosten te overwegen voordat men investeert in een waterontharder.

Hoe installeert men een waterontharder met zout?

Het installatieproces van een waterontharder met zout kan complex zijn en vereist vaak een professional. Raadpleeg voor de beste installatiemogelijkheden een erkend installatiebedrijf.

Conclusie

Waterontharders met zout zijn een populaire oplossing voor hard water problemen in woningen. Door het gebruik van ionenuitwisselingstechnologie stimuleren zij zacht water die kan leiden tot positieve effecten op huishoudelijke apparaten en rendement. Er zijn weliswaar enkele nadelen verbonden aan het gebruik van waterontharders met zout, maar de voordelen overtreffen vaak deze nadelen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik het zout in mijn waterontharder bijvullen?
2. Zijn waterontharders met zout gezond?
3. Welke grootte waterontharder heb ik nodig?
4. Wat is de levensduur van een waterontharder met zout?
5. Waarom stroomt er nog steeds hard water uit mijn kraan na de installatie van een waterontharder met zout?

1. Doorgaans raden fabrikanten aan om het zout elke drie tot zes maanden bij te vullen, hoewel dit kan variëren afhankelijk van het verbruik van de woning.
2. Hoewel de aanwezigheid van natrium in het water is verhoogd, is het doorgaans niet schadelijk voor de gezondheid en is het opgelost met een laag natriumgehalte. Mensen met hypertensie moeten contact opnemen met hun arts voordat ze een waterontharder aanschaffen.
3. De grootte van de benodigde waterontharder hangt af van het waterverbruik en de waterhardheid. Raadpleeg een deskundige installateur voor de juiste grootte.
4. De levensduur van een waterontharder is afhankelijk van de kwaliteit van de hardware en regelmatig onderhoud. Doorgaans kan een goed onderhouden waterontharder ongeveer 10 tot 15 jaar meegaan.
5. Het is mogelijk dat de harscilinders verzadigd zijn en geregenereerd moeten worden. Check altijd of het apparaat goed is aangesloten en volgens de instructies werkt.