Wandkleden


Wandkleden zijn al eeuwenlang een populaire decoratie voor aan de muur. Van middeleeuwse wandtapijten tot moderne, minimalistische wandkleden: er is voor ieder interieur wel een geschikt exemplaar te vinden. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten wandkleden, waar je op moet letten bij het kiezen van een wandkleed en hoe je een wandkleed het beste kunt ophangen.

Soorten wandkleden

Er zijn verschillende soorten wandkleden verkrijgbaar, elk met hun eigen stijl en uitstraling. Enkele populaire soorten wandkleden zijn:

Wandtapijten

Wandtapijten zijn misschien wel de bekendste vorm van wandkleden. Ze worden vaak gekenmerkt door ingewikkelde patronen en afbeeldingen, soms met een historische of culturele context. Wandtapijten zijn meestal gemaakt van stof en kunnen zeer gedetailleerd zijn.

Macramé wandkleden

Macramé wandkleden zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ze zijn vaak gemaakt van touw of koord en hebben een bohemien uitstraling. Macramé wandkleden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen.

Moderne wandkleden

Moderne wandkleden zijn meestal minimalistischer van stijl en hebben vaak een abstract of geometrisch patroon. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder katoen, wol en zelfs metaal.

Waarop letten bij het kiezen van een wandkleed?

Bij het kiezen van een wandkleed zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Hieronder enkele tips:

Grootte

Kies een wandkleed dat past bij de grootte van de muur. Een te groot of te klein wandkleed kan het visuele evenwicht in de kamer verstoren.

Kleur

Kies een wandkleed dat past bij de overige kleuren in de kamer. Hiermee zorg je voor eenheid en samenhang.

Materiaal

Het materiaal van het wandkleed kan een grote invloed hebben op de uitstraling van de kamer. Kies het materiaal dat het beste past bij de stijl van het interieur.

Het ophangen van een wandkleed

Het ophangen van een wandkleed kan op verschillende manieren. Hieronder staan enkele veelgebruikte methoden:

Stokken

Een veelvoorkomende manier om een wandkleed op te hangen is met behulp van stokken. Deze stokken worden aan de boven- en onderkant van het wandkleed bevestigd en vervolgens opgehangen aan haakjes aan de muur.

Clips

Wandkleden kunnen ook met behulp van clips worden opgehangen. Dit geeft een modern en minimalistisch effect. De clips kunnen aan de bovenkant van het wandkleed worden bevestigd en vervolgens aan haakjes aan de muur worden gehangen.

Muurhaken

Muurhaken zijn een goede optie voor grotere wandkleden. Hierbij worden haken in de muur bevestigd waar het wandkleed aan wordt opgehangen. Deze methode geeft het wandkleed een zwevend effect.

Conclusie

Wandkleden zijn een sfeervolle en veelzijdige decoratie voor aan de muur. Of je nu kiest voor een middeleeuws wandtapijt of een moderne, geometrische wanddecoratie: er is voor ieder interieur wel een passend wandkleed te vinden. Hou bij het kiezen van een wandkleed rekening met de grootte, kleur en materiaalkeuze. En bij het ophangen van het wandkleed zijn er verschillende methoden mogelijk, zoals stokken, clips en muurhaken.

Veelgestelde vragen

1. Hoe kan ik het beste mijn wandkleed reinigen?

Het reinigen van een wandkleed hangt af van het materiaal. Katoenen wandkleden kunnen meestal in de wasmachine worden gewassen, terwijl wandkleden van wol of zijde beter gereinigd kunnen worden door een specialist.

2. Hoe bevestig ik stokken aan mijn wandkleed?

Stokken kunnen eenvoudig aan het wandkleed worden bevestigd met behulp van touw of lint. Bevestig het touw of lint aan de uiteinden van de stokken en knoop ze om het wandkleed heen.

3. Kan ik een wandkleed ook buiten hangen?

Ja, er zijn wandkleden verkrijgbaar die ook geschikt zijn voor buitengebruik. Let wel op het materiaal: niet alle stoffen zijn bestand tegen de elementen.

4. Hoe kies ik de juiste grootte voor mijn wandkleed?

Meet de muur waar het wandkleed moet komen en kies een wandkleed dat hierbij past. Bij een grote muur kun je ook meerdere kleinere wandkleden combineren.

5. Zijn alle wandkleden handgemaakt?

Nee, er zijn ook machinaal vervaardigde wandkleden verkrijgbaar. Handgemaakte wandkleden zijn vaak duurder, maar hebben wel een unieke uitstraling.