Beste wafelijzers van 2021

Wafels staan bekend als bijzondere delicatesse. Dit komt doordat het veel moeite kost om wafels te maken. In vergelijking met ons buurland België bereiden we veel minder vaak wafels, terwijl België juist bekend staat voor de beste wafels. Door middel van een wafelijzer is het mogelijk om thuis zelfs wafels te maken. Er is een groot aanbod aan wafelijzers te koop en hieronder worden de beste modellen wafelijzers uitgebreid beschreven.

De beste wafelijzer volgens consumenten is de Tefal Snack Collection Contactgrill. Dit wafelijzer functioneert zeer goed. Zo bakt het wafelijzer erg makkelijk en snel. Daarnaast wordt het wafelijzer geleverd samen met nog drie andere platen voor onder andere het bereiden van een panini, tosti of poffertjes. Bovendien worden er nog een aantal platen verkocht om te gebruiken voor de Tefal Snack Collection Contactgrill, bijvoorbeeld platen voor pannenkoeken, donuts en nog meer verschillende vormen wafels. Dit wafelijzer is dus super praktisch, omdat je met een apparaat erg veel verschillende gerechten kunt bereiden. Ook zijn de verschillende platen voor het ijzer erg handig, omdat ze weinig ruimte innemen. Het wafelijzer is dus een erg slimme en handige aankoop.

Zaken waarop je kunt letten bij het kopen van een wafelijzer

Wanneer je een wafelijzer gaat kopen, kijk je vaak naar hoeveel het kost. Hoewel dat erg belangrijk kan zijn, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij je aankoop. Hieronder staan er een aantal zaken beschreven.

  • De hoeveelheid wafels die je met het ijzer kunt maken.
  • Welke soorten wafels je er mee kunt maken.
  • Of je de platen in het wafelijzer kunt verwisselen.
  • Of je de temperatuur van het wafelijzer zelf kunt instellen.
  • Of het wafelijzer zelf aangeeft wanneer de wafels gebakken zijn.
  • Hoeveel het wafelijzer kost en hoeveel je eraan wilt of kunt uitgeven.
  • Of je het wafelijzer gemakkelijk kunt schoonmaken.
  • Hoeveel wafels je ermee kunt maken.

De vorm van het wafelijzer

Wat voor vorm het wafelijzer heeft is ook van belang bij het aanschaffen van een wafelijzer. Zo kun je Brusselse wafels of Luikse wafels maken, die gaan vaak in paren van twee of vier. Bovendien kun je Kniepertjes maken, die worden per stuk gemaakt. Hartvormige wafels daarentegen worden vaak per vijf stuks gemaakt. De modellen wafelijzers voor Kniepertjes of Hartvormige wafels zijn in de meeste gevallen rond of hartvormig. Dit komt doordat dit minder ruimte in beslag neemt, wat erg praktisch is. De modellen wafelijzers voor Luikse of Brusselse wafels zijn daarom vaak vierkant.

Verwisselbare platen voor je wafelijzer

Een wafelijzer met verwisselbare platen zijn zeer geschikt voor het maken van verschillende soorten wafels. Er zijn zelfs platen voor het maken van pannenkoeken beschikbaar. Hoewel deze wafelijzers erg handig kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat wafelijzers met verwisselbare platen vaak duurder zijn dan simpelere wafelijzers. Bovendien is het vaak zo dat je de platen zelf erbij bestelt, hier betaal je dus ook nog voor.

De temperatuur zelf instellen

Bij sommige wafelijzers is het mogelijk om de temperatuur zelf in te stellen, maar dit is niet bij iedere wafelijzer vanzelfsprekend. De optie om de temperatuur in te stellen heet ook wel de thermostaat. Een thermostaat is erg praktisch wanneer je zelf wilt kunnen instellen hoe bruin de wafels gebakken zullen worden.

Vaak willen consumenten zelf het wafelijzer in kunnen stellen. Als het je voorkeur is om zelf zoveel mogelijk in te kunnen stellen, kan een thermometer die je zelf in kunt stellen een geschikte optie zijn.

Een indicatie wanneer de juiste temperatuur bereikt is

Het is handig om te weten wanneer het beslag voor de wafels kan worden toegevoegd. Dit kan wanneer de juiste temperatuur bereikt is. De meeste modellen wafelijzers geven het daarom ook aan als de juiste temperatuur bereikt is.

Het aangeven wanneer de juiste temperatuur bereikt is, kan voorkomen via een lampje en via een geluidssignaal. De meeste wafelijzers beschikken over een geluidssignaal, wat ook de voorkeur heeft van de meeste consumenten. Zo hoef je als consument niet te controleren of het lampje al brandt of niet.

Het vermogen van een wafelijzer

Bij verschillende apparaten is het belangrijk wat voor vermogen het heeft. Denk hierbij aan apparaten als een broodrooster, stofzuiger en andere soorten huishoud elektronica. Hoewel het logisch lijkt dat het bij een wafelijzer ook van belang is wat het vermogen is, is dat niet het geval. Dit komt doordat niet ieder apparaat op dezelfde manier omgaat met de beschikbare energie in het apparaat. Zo zou een heel hoog vermogen niet veel te maken hebben met het functioneren van het wafelijzer. Hierdoor is het niet erg belangrijk om rekening te houden met het vermogen van een wafelijzer.

De prijs van een wafelijzer

Er zijn veel verschillende prijzen voor wafelijzers. Zo kost een luxe high-end wafelijzer natuurlijk meer dan een instapmodel. Daarom is het bij het aanschaffen van een wafelijzer belangrijk om rekening te houden met de bovenstaande zaken. Wanneer het wafelijzer aan je persoonlijke eisen voldoet, dan is het vaak het juiste wafelijzer voor jou. Iedereen heeft verschillende eisen. Daarnaast heeft niet iedereen evenveel geld te besteden aan een wafelijzer. Dit is ook gebleken uit de test, omdat hier vier bepaalde modellen uit zijn gekomen.

Keuze uit vier verschillende soorten wafels

Hoewel Brusselse wafels het bekendste zijn, zijn er nog drie verschillende soorten wafels. Hieronder worden deze drie soorten beschreven.

Kniepertjes

Kniepertjes is een soort wafel die komt uit Drenthe, Groningen en de Gelderse Achterhoek. De wafels lijken een beetje op ijshoorntjes die je eet bij de ijssalon. Kniepertjes hebben alleen een zoetere smaak, waarbij kaneel vaak als smaakmaker wordt gebruikt.

Voor het maken van kniepertjes heb je een wafelijzer nodig die beschikt over een bijpassende plaat. Knijpertjes zijn erg dun, waardoor je ze goed kunt oprollen en eventueel nog vulling in kan doen. Daarnaast kun je er ook ijshoorntjes van maken. Zo kun je bijvoorbeeld door wat ijs erop te doen, een volledig zelfgemaakt ijsje maken.

Hartvormige wafels

Een model wafelijzer waarmee je hartvormige wafels maakt, is een goed model als je meerdere wafels wilt maken. Doordat je vijf wafels tegelijk kunt maken in het wafelijzer, is dit wafelijzer zeer snel en efficient. De speciale hartvormige wafels zien er erg leuk uit, waardoor ze zeer geschikt zijn om te gebruiken bij bijvoorbeeld een dessert.

Brusselse wafels

Voor het bakken van Brusselse wafels heb je een model wafelijzer nodig waarmee je rechthoekige wafels kunt maken. Bovendien heb je een wafelijzer met erg diepe groeven nodig. Doordat het diepe groeven heeft, kun je erg luchtige wafels bakken. Daarnaast is een Brusselse wafel een groot formaat wafel én erg luchtig. Het beslag van Brusselse wafels is zo gemaakt, dat de wafels er erg strak uit komen te zien.

Luikse wafels

Luikse wafels worden gekenmerkt door de afgeronde hoeken van de wafels. Voor deze perfect afgeronde hoeken heb je ook een goede wafelijzer nodig om deze mee te bakken. Het is moeilijk om een wafelijzer te vinden die geschikt is om Luikse wafels mee te maken.

Bovendien heeft een Luikse wafel een kleiner formaat dan de Brusselse wafel. Ook het beslag van een Luikse wafel verschilt met dat van een Brusselse wafel. Je bent daarbij niet afhankelijk van een bepaald soort deeg of beslag.