Tpms sensoren


TPMS-sensoren zijn kleine apparaten die zijn geïnstalleerd in de banden van auto’s om de luchtdruk te meten en door te geven aan het controlesysteem van de auto. Dit systeem waarschuwt de bestuurder wanneer de bandenspanning onder een bepaald niveau daalt. TPMS-sensoren helpen bij het handhaven van een goede bandenspanning, wat de veiligheid van de auto en het rijcomfort verbetert.

TPMS-sensoren zijn belangrijk voor verschillende redenen:
– Veiligheid: Een juiste bandenspanning is cruciaal voor de veiligheid van de auto en de passagiers. Een te lage bandenspanning kan leiden tot ongelukken, terwijl een te hoge bandenspanning kan leiden tot een slechte wegligging en bandenslijtage.
– Brandstofefficiëntie: Een correcte bandenspanning verbetert de brandstofefficiëntie van een auto en helpt bij het verminderen van de CO2-uitstoot.
– Comfort: Een goede bandenspanning verbetert het rijcomfort van de auto en helpt bij het verminderen van het geluid en de trillingen tijdens het rijden.

TPMS-sensoren werken door middel van een zender die is bevestigd aan het ventiel van de band. Deze zender meet de luchtdruk in de band en stuurt deze informatie naar de TPMS-controlemodule van de auto. Afhankelijk van het type TPMS-sensor, kan het signaal worden overgebracht via radiofrequentie of direct naar de TPMS-module via een bedradingssysteem.

Er zijn twee soorten TPMS-sensoren:
– Directe TPMS: Directe TPMS-sensoren worden rechtstreeks in de velg van de band geplaatst en meten de druk in de band.
– Indirect TPMS: Indirecte TPMS-sensoren meten de snelheid van de band en gebruiken deze informatie om de druk in de band te berekenen. Indirecte TPMS-sensoren zijn niet zo nauwkeurig als directe TPMS-sensoren.

Om de TPMS-sensoren te controleren, moet je de volgende stappen volgen:
1. Controleer het dashboard van de auto om te zien of er een waarschuwingslampje voor lage bandenspanning brandt.
2. Gebruik een bandenspanningsmeter om de druk in elke band te meten. De juiste bandenspanning kan worden gevonden in het instructieboekje van de auto of op een sticker aan de binnenkant van de bestuurdersdeur.
3. Als de bandenspanning te laag is, vul dan lucht bij tot de juiste druk.
4. Start de auto opnieuw om te zien of het waarschuwingslampje voor lage bandenspanning uitgaat. Als dit niet het geval is, kan er een probleem zijn met de TPMS-sensoren en moet de auto naar een monteur worden gebracht voor reparatie.

TPMS-sensoren moeten meestal na ongeveer 5 tot 7 jaar worden vervangen, maar dit kan variëren afhankelijk van het model en de fabrikant. Als de TPMS-sensoren niet goed werken, kan de auto het waarschuwingslampje voor lage bandenspanning niet activeren, wat kan leiden tot een onveilige situatie. Het is belangrijk om de TPMS-sensoren te laten vervangen als er een probleem is.

Het hebben van TPMS-sensoren heeft verschillende voordelen, waaronder:
– Verbeterde veiligheid: TPMS-sensoren waarschuwen bestuurders bij een laag luchtdruk in de banden, waardoor ongelukken door slechte bandenspanning worden voorkomen.
– Betere brandstofefficiëntie: Correct opgeblazen banden zorgen voor betere brandstofefficiëntie, wat kan leiden tot besparingen op de kosten van brandstof.
– Verlengde levensduur van de band: Een goede bandenspanning helpt de levensduur van de banden te verlengen, waardoor kosten voor vervanging worden verlaagd.

TPMS-sensoren kunnen worden geïnstalleerd door een professionele monteur of door de eigenaar van de auto met de juiste gereedschappen en instructies. Het installeren van TPMS-sensoren vereist enige kennis van de functie en installatie van deze apparaten.

De kosten van het vervangen van TPMS-sensoren hangen af van het model van de auto en de fabrikant van de TPMS-sensoren. Het vervangen van de TPMS-sensoren kan variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s.

Enkele veel voorkomende problemen met TPMS-sensoren zijn onder meer:
– Corrosie van het ventielstammetal
– Dode batterijen
– Signaalinterferentie

TPMS-sensoren moeten normaal gesproken worden overgezet van zomerbanden naar winterbanden, aangezien de sensoren alleen controleren op de bandenspanning en niet op het type band. Als winterbanden worden gebruikt zonder TPMS-sensoren, verschijnt het waarschuwingslampje op het dashboard van de auto en kan het niet worden uitgeschakeld zonder de juiste TPMS-sensoren te installeren.

TPMS-sensoren zijn een cruciaal onderdeel van het moderne autocontrolesysteem en helpen bestuurders niet alleen om veilig te rijden, maar ook om de levensduur van hun banden te verlengen en geld te besparen op brandstofkosten. Het is belangrijk om de TPMS-sensoren te controleren en te onderhouden om goed presterende en nauwkeurige resultaten te garanderen.

1. Hoe vaak moet ik de TPMS-sensoren controleren?
Het wordt aanbevolen om de TPMS-sensoren minimaal één keer per maand te controleren.
2. Wat gebeurt er als ik de TPMS-sensoren niet laat repareren?
Als de TPMS-sensoren niet worden gerepareerd, kunnen ze de bestuurder niet waarschuwen voor een lage bandenspanning, wat kan leiden tot een ongeval.
3. Moeten alle auto’s TPMS-sensoren hebben?
Ja, alle nieuwe auto’s die na 1 november 2014 zijn geproduceerd, zijn wettelijk verplicht om TPMS-sensoren te hebben.
4. Kan ik TPMS-sensoren laten installeren op oudere auto’s zonder deze te vervangen?
Ja, TPMS-sensoren kunnen worden geïnstalleerd op oudere auto’s, maar dit kan afhankelijk zijn van het type auto.
5. Kan ik rijden zonder TPMS-sensoren?
Ja, je kunt rijden zonder TPMS-sensoren, maar het waarschuwingslampje op het dashboard van de auto zal blijven branden totdat de TPMS-sensoren zijn geïnstalleerd.