Thermostatische douchekranen


Als het op douchen aankomt, willen we allemaal dat het water op de perfecte temperatuur staat. Een koude, verfrissende douche in de ochtend? Heerlijk. Een hete douche aan het einde van een lange dag? Zalig. Maar hoe zorg je ervoor dat je die perfecte douchetemperatuur elke keer weer bereikt? Het antwoord: thermostatische douchekranen. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over deze slimme apparaten.

Wat zijn thermostatische douchekranen?

Laten we beginnen met de basis. Wat zijn thermostatische douchekranen precies? In tegenstelling tot gewone mengkranen, die de temperatuur handmatig regelen, zijn thermostatische kranen uitgerust met een ingebouwde thermostaat. Dit betekent dat je simpelweg de gewenste temperatuur instelt en vervolgens de kraan aan- en uitzet. De kraan zal zelf de temperatuur regelen en ervoor zorgen dat het water nooit te heet of te koud wordt.

Hoe werken thermostatische douchekranen?

Maar hoe werkt dit slimme mechanisme dan precies? In een thermostatische kraan zit een speciale cartridge, die de watertoevoer regelt. Hiermee wordt de hoeveelheid koud en warm water in de kraan in gelijke mate gemengd om zo de juiste temperatuur te bereiken. Als de watertoevoer verandert, bijvoorbeeld doordat iemand anders in het huis water gebruikt, past de cartridge zich automatisch aan om de temperatuur op peil te houden.

Voordelen van thermostatische douchekranen

Nu je weet hoe thermostatische kranen werken, wil je waarschijnlijk ook weten wat de voordelen zijn. Allereerst is de constante watertemperatuur natuurlijk een groot pluspunt. Dit betekent dat je nooit meer onder een douche hoeft te staan die opeens te heet of te koud wordt. Maar er zijn nog meer voordelen. Zo zijn thermostatische kranen meestal energiezuiniger dan gewone mengkranen, omdat ze het water efficiënter verwarmen. Ook zijn ze vaak veiliger voor kinderen en ouderen, omdat je minder snel brandwonden kunt oplopen door te heet water.

Soorten thermostatische douchekranen

Er zijn verschillende soorten thermostatische douchekranen verkrijgbaar. Zo zijn er inbouwkranen, die volledig zijn weggewerkt in de muur en een strakkere uitstraling hebben. Daarnaast zijn er opbouwkranen, die op de muur zijn gemonteerd en vaak een wat klassiekere uitstraling hebben. Ook zijn er thermostatische kranen verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor regendouches of watervaldouches.

Installatie van thermostatische douchekranen

Als je besluit om een thermostatische kraan te laten installeren, is het belangrijk om te weten dat dit iets ingewikkelder kan zijn dan bij een gewone mengkraan. Omdat de kraan is uitgerust met een thermostaat, zijn er meestal twee wateraansluitingen nodig. Soms is ook extra leidingwerk nodig. Het is daarom aan te raden om een professionele loodgieter in te schakelen voor de installatie.

Thermostatische kranen en veiligheid

Zoals eerder vermeld, zijn thermostatische kranen vaak veiliger dan gewone mengkranen. Dit komt omdat ze de watertemperatuur automatisch reguleren en je daardoor minder snel brandwonden kunt oplopen. Dit is vooral belangrijk voor kinderen en ouderen, die gevoeliger zijn voor te warm water. Ook zijn sommige thermostatische kranen uitgerust met een anti-scald functie, wat betekent dat de kraan automatisch uitschakelt als het water te heet wordt.

Thermostatische kranen en energiebesparing

Energiebesparing is een belangrijk voordeel van thermostatische kranen. Omdat de kraan het water efficiënter verwarmt, verspil je minder energie tijdens het douchen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het verschilt per type kraan hoeveel energie je precies kunt besparen, maar over het algemeen geldt: hoe slimmer de kraan, hoe zuiniger hij is.

Onderhoud van thermostatische douchekranen

Om ervoor te zorgen dat je thermostatische kraan lang meegaat, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Dit betekent regelmatig schoonmaken en controleren of alle onderdelen nog goed werken. Vervang de cartridge bijvoorbeeld op tijd als deze versleten is. Het is ook aan te raden om de kraan af en toe door te spoelen om eventuele kalkaanslag te voorkomen.

Thermostatische kranen en design

Tot slot willen we nog benadrukken dat thermostatische kranen er niet alleen zijn om praktische redenen. Er zijn tegenwoordig ook veel mooie, design kranen verkrijgbaar die je douchecabine een stijlvolle uitstraling geven. Kies bijvoorbeeld voor een kraan met een matzwarte of koperen afwerking, of ga voor een moderne, minimalistische kraan van RVS.

Conclusie

Thermostatische douchekranen zijn slimme apparaten die je veel gemak en comfort bieden onder de douche. Ze reguleren automatisch de watertemperatuur, zijn energiezuinig en veilig voor kinderen en ouderen. Er zijn verschillende soorten thermostatische kranen verkrijgbaar en het is aan te raden om een professionele loodgieter in te schakelen voor de installatie. Met goed onderhoud gaat je thermostatische kraan lang mee en kun je nog jarenlang genieten van een perfecte, ontspannende douche-ervaring.

Veelgestelde vragen

1. Zijn thermostatische kranen duurder dan gewone mengkranen?
2. Werken thermostatische kranen op alle waterdrukken?
3. Hoe weet ik welke temperatuur ik moet instellen?
4. Kan ik een thermostatische kraan zelf installeren?
5. Zijn thermostatische kranen ook verkrijgbaar als badkranen?

1. Zijn thermostatische kranen duurder dan gewone mengkranen?

Ja, in de meeste gevallen zijn thermostatische kranen duurder dan gewone mengkranen. Dit komt omdat ze zijn uitgerust met een thermostaat en vaak meer onderdelen hebben dan een gewone kraan. De prijs hangt af van het merk, het type kraan en het materiaal waarvan hij is gemaakt.

2. Werken thermostatische kranen op alle waterdrukken?

Thermostatische kranen werken op veel verschillende waterdrukken, maar niet op allemaal. Het is daarom belangrijk om bij de aankoop van een thermostatische kraan te controleren of deze geschikt is voor jouw waterdruk. Bij twijfel kun je het beste advies vragen aan een professional.

3. Hoe weet ik welke temperatuur ik moet instellen?

De ideale douchetemperatuur is voor iedereen anders. Het beste kun je experimenteren met verschillende temperaturen en kijken wat voor jou werkt. Over het algemeen geldt dat een temperatuur tussen de 38 en 42 graden Celsius prettig is. Houd er rekening mee dat het water nooit warmer mag zijn dan 50 graden Celsius, om brandwonden te voorkomen.

4. Kan ik een thermostatische kraan zelf installeren?

Het is mogelijk om een thermostatische kraan zelf te installeren, maar het is niet aan te raden als je geen ervaring hebt met loodgieterswerk. Het installeren van een thermostatische kraan kan ingewikkeld zijn en als je iets verkeerd doet, kan dit leiden tot lekkages of andere problemen. Het is daarom het beste om een professionele loodgieter in te schakelen voor de installatie.

5. Zijn thermostatische kranen ook verkrijgbaar als badkranen?

Ja, er zijn ook thermostatische kranen verkrijgbaar voor baden. Deze werken op dezelfde manier als thermostatische douchekranen en zorgen ervoor dat je altijd de perfecte watertemperatuur hebt tijdens je bad. Er zijn zowel inbouw- als opbouwthermostaten verkrijgbaar voor baden.