Tekentangen


Tekentangen worden steeds populairder onder zowel dierenartsen als huisdiereigenaren. Ze worden gebruikt voor het verwijderen van teken bij honden, katten en andere huisdieren. Maar hoe werken deze tangen precies? En welke soorten tekentangen zijn er? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het gebruik van tekentangen.

Wat is een tekentang?

Een tekentang is een instrument dat speciaal is ontworpen om teken bij huisdieren te verwijderen. Het bestaat uit twee grijparmen die kunnen worden samengeknepen om de teek vast te houden en uit de huid te trekken. De meeste tekentangen zijn gemaakt van roestvrij staal en hebben een gebogen of rechte vorm.

Hoe gebruik je een tekentang?

Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen om het risico op ziekten te verminderen. Om een teek te verwijderen met een tekentang, volg je deze stappen:

1. Pak de tekentang bij de grijparmen en knijp ze samen zodat ze dicht zijn.
2. Plaats de grijparmen rond de kop van de teek, zo dicht mogelijk bij de huid.
3. Trek de teek voorzichtig omhoog en weg van de huid, zonder te draaien of knijpen. Zorg ervoor dat je de hele teek verwijdert, inclusief de kop.
4. Maak de plek waar de teek zat schoon met alcohol of een desinfecterend middel.

Welke soorten tekentangen zijn er?

Er zijn verschillende soorten tekentangen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke ontwerp en functie. Enkele voorbeelden zijn:

Haakvormige tekentang

Deze tang heeft een haakvormige punt en wordt gebruikt door de tang om onder de teek te schuiven en hem uit de huid te liften.

Pincetvormige tekentang

Deze tang lijkt op een pincet en wordt gebruikt om de teek vast te pakken en uit de huid te trekken.

Lepelvormige tekentang

Deze tang heeft een lepelvormige punt en wordt gebruikt om de teek in zijn geheel uit de huid te halen, waardoor het risico op besmetting wordt verminderd.

Zijn alle tekentangen hetzelfde?

Nee, alle tekentangen hebben hun eigen ontwerp en functie. Sommige tangen zijn geschikt voor kleine teken, terwijl andere tangen beter geschikt zijn voor grotere teken. Het is belangrijk om de juiste tang te kiezen voor het formaat van de teek en om ervoor te zorgen dat de tang goed past bij de grootte van het huisdier.

Hoe vaak moet je een tekentang gebruiken?

Je moet een tekentang gebruiken wanneer je een teek op je huisdier vindt. Controleer je huisdier regelmatig op teken, vooral tijdens de zomermaanden, en verwijder eventueel gevonden teken zo snel mogelijk.

Hoe zorg je voor je tekentang?

Het is belangrijk om je tekentang na elk gebruik grondig schoon te maken om de groei van bacteriën en infecties te voorkomen. Maak de tang schoon met water en zeep en desinfecteer hem vervolgens met alcohol of een desinfecterend middel. Bewaar de tekentang op een veilige en droge plaats.

Zijn er alternatieven voor tekentangen?

Er zijn verschillende alternatieven voor tekentangen, zoals tekensprays en tekenshampoos. Deze producten werken om teken af te weren of te verwijderen van het huisdier. Het is echter belangrijk om de instructies op het etiket te volgen en het product alleen te gebruiken zoals voorgeschreven.

Conclusie

Tekentangen zijn een essentieel instrument voor huisdiereigenaren en dierenartsen om teken bij honden, katten en andere huisdieren te verwijderen. Door de juiste tang te kiezen en deze op de juiste manier te gebruiken, minimaliseer je het risico op tekenoverdracht en ziekten. Het is belangrijk om je tekentang regelmatig schoon te maken en te desinfecteren om de levensduur te verlengen.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste moment om te controleren op teken?

Het is het beste om je huisdier tijdens de zomermaanden regelmatig te controleren op teken, vooral als ze buiten veel tijd doorbrengen. Controleer het lichaam van je huisdier, vooral in de oren, rond de ogen en neus, onder de oksels en de liezen.

Kan ik een tekentang gebruiken op mensen?

Ja, tekentangen kunnen ook worden gebruikt om teken bij mensen te verwijderen. De stappen om een teek te verwijderen bij mensen zijn hetzelfde als bij huisdieren.

Hoe groot moet mijn tekentang zijn?

Je moet de juiste maat tekentang kiezen op basis van de grootte van de teken die je verwacht te verwijderen. Kies een tang die geschikt is voor zowel het formaat van het huisdier als de grootte van de teek.

Zijn tekensprays effectief?

Tekensprays kunnen effectief zijn om teken af te weren en te verwijderen van het huisdier. Het is belangrijk om alleen sprays te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor huisdieren en om de instructies op het etiket te volgen.

Wat moet ik doen als de kop van de teek blijft zitten?

Als de kop van de teek blijft zitten, probeer deze dan niet te verwijderen. Laat de huid genezen en controleer het gebied op teken van infectie. Als je tekenen van een infectie merkt, neem dan contact op met je dierenarts.