Beste staafmixers van 2021

Tijdens het koken maak je veel gebruik van verschillende soorten ingrediënten waarmee je je gerechten kunt maken. Deze ingrediënten zijn minstens net zo belangrijk als het keukengerei waar je gebruik van maakt tijdens het bereiden van deze gerechten. Neem bijvoorbeeld een staafmixer. Een staafmixer is een handige apparaat dat haast niet meer weg te denken is uit de keuken. Het wordt gebruikt om ingrediënten met elkaar te mengen of mengsels ermee op te kloppen. Door gebruik te maken van een staafmixer, maak je het jezelf gemakkelijker en wordt het koken in de keuken weer een echt plezier. Je hebt verschillende soorten staafmixers waaruit je kunt kiezen.

Met de hand kloppen?

Ben je wel eens aan de slag gegaan met het maken van een bepaald gerecht waarvoor ingrediënten met elkaar vermengd dienden te worden? Neem bijvoorbeeld het bakken van overheerlijke pannenkoeken. Heb je daarvoor wel eens het beslag met een vork moeten opkloppen? Je weet dan als geen ander hoe onhandig dit is. Met een staafmixer is het veel gemakkelijker om een beslag zoals dit op te kloppen waardoor je niet alleen de gerechten veel sneller op tafel hebt, maar ook een glad beslag kunt kloppen zonder klonters, waardoor de gerechten er ook nog eens heerlijker door proeven.

Als je eenmaal gebruik hebt gemaakt van een staafmixer, wil je niks liever meer. Staafmixers zijn niet alleen handige apparaten waarmee je beslag kan maken, maar ze zijn ook ideaal om er puree mee te maken of ingrediënten ermee te vermalen. Het koken wordt een stuk makkelijker en ook veel leuker wanneer je gebruik maakt van een staafmixer in de keuken. Het is zeker geen keukenapparaat waarvoor eerst een complete handleiding dient te worden gelezen voordat je begrijpt hoe het apparaat werkt. Het is een makkelijk te bedienen apparaat en mag absoluut niet ontbreken in de keuken.

De werking van een staafmixer

Als je een staafmixer bekijkt, dan zie je dat het een handvat is met een motor erin en een lange staaf. Aan de onderkant van deze staaf zitten scherpe mesjes die ronddraaien. Deze mesjes zijn vaak omgeven door een kap dat ervoor zorgt dat het spatten wordt tegengegaan en dat je jezelf niet bezeerd aan de mesjes. De staafmixer is met stroom te verbinden. Dit zorgt ervoor dat het apparaat zijn werk kan doen. Door de staafmixer met het stroom te verbinden, zal het motortje in de staafmixer energie ontvangen. Het kan hierdoor worden aangezet en het apparaat kan zijn werk doen. Zodra je de staafmixer met het stroom hebt verbonden, druk je op de knop op het handvat. Hierdoor gaat het motortje werken en draaien de mesjes van de staafmixer is een rap tempo rond. Deze mesjes kun je vervolgens in aanraking laten komen met het voedsel en de ingrediënten waardoor deze worden vermalen of worden gepureerd. In het geval van beslag, zoals bijvoorbeeld dat van pannenkoeken, wordt ervoor gezorgd dat alle klontjes uit het beslag worden gehaald waardoor het makkelijker is om de pannenkoeken te bakken en waardoor deze een betere structuur en dus een betere smaak krijgen.

Een staafmixer is vrij klein van formaat en hierdoor is het ook een makkelijk te hanteren apparaat. Je kunt ervoor kiezen om het voedsel te pureren in een bakje maar je kunt het apparaat zelfs gebruiken om er voedsel mee te pureren in een pan of in een kom. Dit kan ideaal worden gedaan door middel van een staafmixer doordat het vrij klein is van formaat en hierdoor ook makkelijk wendbaar is.

Nog meer gemak met een staafmixer

Door op zoek te gaan naar handige accessoires voor je staafmixer, kun je het jezelf nog makkelijker maken om eten te pureren of te vermalen. Er zijn verschillende accessoires die soms al worden meegeleverd met de staafmixer, maar ook accessoires die je achteraf nog apart kunt kopen. Een staafmixer is op zichzelf al een handig apparaat, maar als je het goed bekijkt, is het niet meer dan een handvat met een motortje en mesjes die hard rond kunnen draaien.

Neem bijvoorbeeld een garde die je bij je staafmixer toe kan voegen. De mesjes zijn van de staafmixer te verwijderen, zodat je er een accessoire zoals bijvoorbeeld een garde ervoor in de plaats op kan schroeven. Een garde draait alleen om zijn eigen as. Het is een ideale accessoire waarmee slagroom heerlijk kan worden opgeklopt zodat het verder kan worden verwerkt in je gerechten. Daarnaast is het ook een handige accessoire om beslag te mixen. Een garde mag zeker niet ontbreken als accessoire, omdat het voor diverse doeleinden kan worden ingezet.

Een andere accessoires die uitermate geschikt is voor het gebruik in combinatie met een staafmixer is een mengbeker. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het voedsel in een willekeurige bak te mixen, maar je hebt ook mengbekers die goed geschikt zijn voor het gebruik in combinatie met een staafmixer. Dit komt omdat de mengbekers voorzien is van hoge randen. Hierdoor is de kans veel kleiner dat er gespetterd en geknoeid wordt. De maatbeker is qua formaat geheel afgestemd op dat van de staafmixer. Hierdoor komt de mixer goed bij elk hoekje en is het pureren van de ingrediënten veel makkelijker.

Een food processor is een andere populaire accessoire. Een food processor biedt namelijk zoveel meer gemak dan alleen maar staafmixer. Dit komt omdat de food processor kan worden gezien als een los bakje waarin mesjes zijn geïnstalleerd. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een makkelijke manier waarop je uien of noten kan vermalen of fijnhakken, dan is de food processor in combinatie met een staafmixer een gouden duo voor in de keuken. Een food processor werkt vrij makkelijk. Je gooit je ingrediënten in het bakje en je sluit het bakje af met de bijbehorende deksel. Vervolgens stuur je de mesjes aan met de staafmixer. Met een grote food processor kun je natuurlijk veel meer en veel meer ingrediënten op deze manier vermalen, maar de kleine food processor in combinatie met de staafmixer is een prima alternatief.

Als je een staafmixer op wilt bergen, kun je deze natuurlijk laten staan in de kast. Je kunt er ook voor kiezen om deze op een nette manier op te hangen in de keuken. Dit doe je door een daarvoor bestemde wandhouder aan te schaffen. Daar kun je de staafmixer op een makkelijker manier ophangen en heb je hem altijd binnen handbereik wanneer je het nodig hebt. De wandhouder is op een makkelijke manier te bevestigen en kan worden geplaatst op elk vrij punt aan de muur.

Waarop moet je letten als je een staafmixer wilt kopen?

Een staafmixer komt misschien over als een simpel apparaat. Het is immers niets meer dan een handvat, een motortje en ronddraaiende mesjes. Maar dit neemt niet weg dat er een aantal zaken zijn waar je rekening mee dient te houden voordat je een staafmixer koopt.

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende standen. Je hebt simpele staafmixers die niet zijn voorzien van verschillende standen. Doordat ze maar één stand hebben, worden alle ingrediënten op dezelfde manier vermalen. Dit is niet in alle gevallen handig. Want stel je voor dat je soep wilt pureren en dit met dezelfde kracht wordt gedaan als het vermalen van noten. In dat geval zal de soep rond gaan spetteren en dat is niet de bedoeling. Daarom hebben geavanceerdere staafmixers verschillende standen. Deze standen zijn dus geheel aan te passen aan hetgeen je wilt pureren of vermalen.

Dan dien je ook rekening te houden met het vermogen. Want niet alleen de standen hebben een invloed op de snelheid waarmee de mesjes draaien, het vermogen van het apparaat heeft hier ook invloed op. Want hoe meer vermogen de staafmixer heeft, des te meer kracht het apparaat heeft. Als je wilt gaan voor een goed resultaat, dan is het aan te raden om te gaan voor een staafmixer met een hoger vermogen. Als je hier voor kiest, dan zal de puree gladder worden en minder grof. De meeste staafmixers hebben een vermogen van tussen de 200 en 800 watt. Het kiezen voor een bepaalde vermogen is erg afhankelijk van je eigen wensen.

Een andere zaak waar je naar kunt kijken is de stroomtoevoer. De meeste staafmixers hebben een snoer die je direct in het stopcontact kunt steken om het apparaat van stroom te voorzien. Daarnaast zijn er ook staafmixers die draadloos zijn. Deze hebben een accu die kan worden opgeladen. Dit kan een nadeel zijn, omdat het kan zijn dat je vergeet om de accu op te laden. Aan de andere kant ben je wel mobiel met deze soort staafmixer. Je bent niet afhankelijk van een stopcontact.

Je hebt daarnaast ook de keuze uit een staafmixer die voorzien is van een afkoppelbare staafmixervoet. Hierdoor is het makkelijker om het apparaat af te wassen en kun je het apparaat makkelijker opbergen omdat de onderdelen van elkaar los te koppelen zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat een staafmixer met een afneembare voet vaak minder krachtig is dan een staafmixer die dit niet heeft. Dat komt omdat bij een normale staafmixer zonder afneembare voet de motor direct met de messen verbonden is.

Alhoewel een staafmixer een vrij compact apparaat is, wordt deze wel geleverd in verschillende formaten. Hierdoor is de keuze groter tussen de verschillende soorten. Zo hebben sommige mensen de voorkeur voor een zeer compacte versie van de staafmixer omdat ze hiermee veel meer mogelijkheden hebben. Zo is het makkelijker om te bedienen in zowel bakjes en pannen en daarnaast neemt een compacte staafmixer veel minder ruimte in bij het opbergen in de kast.

Je hebt de keuzes uit allerlei verschillende soorten staafmixers. Het is aan te raden om eerst goed te kijken welke soorten staafmixers er te verkrijgen zijn voordat je je aankoop definitief maakt. Neem ook altijd in gedachten welke gerechten je ermee zou willen maken. Dit maakt het wat makkelijker om een keuze te maken tussen de verschillende mixers. Vervolgens is het aan te raden om de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken. Sommige prijzen zijn veel hoger dan dat de bedoeling is. Dit heeft vaak te maken met het merk waar de mixer bij hoort, terwijl de functies met goedkopere modellen niet of nauwelijks verschillen. Het is ook zeker niet verkeerd om je te verdiepen in de verschillende soorten staafmixers door diverse reviews te lezen. Hiermee krijg je een beeld van de werking van de staafmixers en kun je de ervaringen van mensen lezen die de staafmixer eerder heeft gekocht en heeft geprobeerd. Vaak worden er ook nadelen en voordelen gedeeld die je wellicht in overweging kunt nemen tijdens het maken van je keuze.