Speakerkabels


Als muziekliefhebber is het belangrijk om te zorgen voor goed geluid. Een essentieel onderdeel hiervan is de speakerkabel. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste speakerkabel? In dit artikel bespreken wij alles wat je moet weten over speakerkabels.

Wat zijn speakerkabels?

Een speakerkabel is een kabel die de versterker en de luidsprekers verbindt. Het is de verbinding waar het audiosignaal doorheen gaat en zo het geluid produceert dat uit de luidsprekers komt.

Welke soorten speakerkabels zijn er?

Er zijn grofweg twee soorten speakerkabels: single-wire en bi-wire. Een single-wire kabel bevat een enkele kern, terwijl een bi-wire kabel twee kernen heeft. Bi-wire kabels worden gebruikt voor luidsprekers die gescheiden zijn in verschillende frequentiegebieden.

Is duurder beter?

Duurdere speakerkabels hebben over het algemeen niet per se betere kwaliteit. Het is belangrijker om te kijken naar de specificaties van de kabel en hoe deze past bij jouw set-up.

Wat zijn de belangrijkste specificaties?

De belangrijkste specificaties zijn de dikte van de kabel (aangeduid als AWG), de weerstand en de lengte van de kabel. Over het algemeen geldt: hoe dikker de kabel, hoe minder weerstand en hoe korter de kabel, hoe beter.

Wat is de AWG-waarde?

AWG staat voor American Wire Gauge en geeft de dikte van de kabel aan. Hoe lager de waarde, hoe dikker de kabel. De meest voorkomende AWG-waarden voor speakerkabels zijn 12, 14, 16 en 18.

En de weerstand?

Weerstand wordt gemeten in ohm per lengte-eenheid. Over het algemeen geldt: hoe lager de weerstand, hoe beter het geluid. De meest voorkomende weerstandswaarden zijn 2, 4 en 8 ohm.

Hoe bepaal ik de lengte van mijn kabel?

Meet de afstand tussen de versterker en de luidsprekers en voeg hier minimaal 0,5 meter aan toe. Dit zorgt voor voldoende speelruimte en voorkomt het oprekken van de kabel.

Wat is het verschil tussen koper en verzilverd koper?

Koperen speakerkabels zijn over het algemeen van goede kwaliteit en betaalbaar. Verzilverde koperen kabels zijn duurder, maar hebben iets minder weerstand en een iets betere geleiding.

Welke aansluiting heb ik nodig?

De meest voorkomende aansluiting is de banaanstekker, maar je kunt ook gebruik maken van spades of blote draad.

Zijn er nog extra factoren om over na te denken?

Ja, het is belangrijk om rekening te houden met de omgeving waar de kabel wordt gebruikt. Wordt deze bijvoorbeeld buitenshuis gebruikt, dan is een waterdichte kabel noodzakelijk.

Welke merken zijn aan te raden?

Er zijn veel merken op de markt, en de keuze is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Enkele aanbevolen merken zijn AudioQuest, Van den Hul, Monster en Chord.

Wat zijn de kosten van goede speakerkabels?

De prijs van goede speakerkabels kan variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s, afhankelijk van de specificaties en het merk.

Moet ik investeren in dure speakerkabels?

Nee, zoals eerder genoemd is het belangrijker om te kijken naar de specificaties en hoe deze passen bij jouw set-up.

Hoe onderhoud ik mijn speakerkabels?

Om de levensduur van je speakerkabels te verlengen is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en op te bergen op een droge, koele plek.

Conclusie

Het kiezen van de juiste speakerkabel is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de dikte, weerstand en lengte van de kabel. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de aansluiting en de omgeving waarin de kabel gebruikt wordt. Kijk bovenal naar de specificaties die passen bij jouw set-up en investeer niet per se in de duurste kabels.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik mijn eigen speakerkabels maken?

Ja, dit is mogelijk met behulp van losse kabels en bijbehorende connectoren.

2. Hoe lang gaan speakerkabels mee?

Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de kabel en het onderhoud.

3. Wat zijn de risico’s van het gebruik van een te dunne kabel?

Een te dunne kabel kan leiden tot te veel weerstand en daarmee slechter geluid.

4. Hoe kan ik mijn speakerkabels schoonmaken?

Gebruik een schone, droge doek en voorkom vocht.

5. Moet ik altijd bi-wire kabels gebruiken?

Nee, dit is afhankelijk van het type luidspreker dat je gebruikt en de frequentiegebieden waarvoor de luidspreker is ontworpen.