Spatborden mountainbike


Mountainbiken is een avontuurlijke sport waarbij je op uitdagende paden en ruw terrein rijdt. Maar dit betekent ook dat je onderweg met regen, modder en vuil te maken krijgt. Om jezelf en je mountainbike te beschermen tegen het vuil en water dat opspat tijdens het rijden, zijn spatborden een uitkomst. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van spatborden voor mountainbikes en welke opties er beschikbaar zijn.

Een van de grootste voordelen van spatborden is dat ze je effectief beschermen tegen het vuil en water dat opspat en je gezicht, ogen en kleding besmeurt. Dit betekent een minder vieze rit en minder tijd om je kleding en fiets schoon te maken na het rijden.

Spatborden dragen bij aan beter zicht op de weg doordat het vuil en water dat anders in je gezicht zou spatten, wordt tegengehouden. Zo blijft je gezichtsveld helder en kun je goed op de weg vooruit blijven kijken.

Vuil en water kunnen de onderdelen van je mountainbike beschadigen, zoals de derailleur en de ketting. Spatborden voorkomen dat het vuil en water rechtstreeks op de onderdelen terechtkomt, wat op de lange termijn kan bijdragen aan de duurzaamheid van je fiets.

Het achterste spatbord is het meest gebruikte en standaard spatbord dat op de meeste mountainbikes is gemonteerd. Dit spatbord voorkomt dat het water en vuil naar achteren wordt geslingerd en tegen de achterkant van de fietser en achterkleppen spat.

Voorspatborden zijn minder gebruikelijk dan achterste spatborden, maar ze worden steeds populairder. Dit komt omdat voorspatborden de voorste vering en het frame van vuil en water besparen omdat het ook het achterwiel beschermt tegen opspattend vuil en water.

Clip-on spatborden zijn niet permanent bevestigd aan de fiets en kunnen eenvoudig op de fiets worden geklikt of verwijderd, afhankelijk van de omstandigheden. Dit is handig omdat je niet altijd spatborden nodig hebt, afhankelijk van het weer en de rijomstandigheden.

Zorg ervoor dat de spatborden die je kiest goed passen bij jouw mountainbike. Je kunt hiervoor de handleiding van je fiets raadplegen of een specialist in de fietswinkel vragen welke spatborden geschikt zijn voor jouw mountainbike.

Spatborden zijn gemaakt van verschillende materialen zoals plastic, carbon en metaal. Plastic spatborden zijn relatief goedkoop en eenvoudig te monteren, maar bieden niet altijd de beste bescherming. Carbon spatborden zijn duurzaam, maar kosten ook veel. Metaalspatborden zijn een goede keuze voor zwaardere omstandigheden, maar zijn vaak duur en moeilijk te bevestigen.

Spatborden kunnen op verschillende manieren aan je fiets worden bevestigd, zoals klemmen of bouten. Controleer of de bevestiging op je mountainbike past voordat je spatborden aanschaft.

Verwijder de wielen van je mountainbike om het monteren van de spatborden eenvoudiger te maken. Gebruik een inbussleutel om de snelspanner van de wielen los te maken.

Bevestig de spatborden volgens de instructies die bij de spatborden worden geleverd. Zorg ervoor dat ze goed en stevig vastzitten en dat ze niet in de weg zitten van de bewegende onderdelen van de fiets.

Plaats de wielen terug op de mountainbike en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten.

Het gebruik van spatborden op je mountainbike biedt verschillende voordelen, waaronder bescherming tegen vuil en water, beter zicht op de weg en bescherming van de onderdelen van je fiets. Er zijn verschillende opties en materialen beschikbaar waardoor je ervoor kan zorgen dat de spatborden die je kiest goed passen bij jouw fiets en rij-omstandigheden. Het monteren van spatborden is relatief eenvoudig en kan ervoor zorgen dat je mountainbike-ritten schoner en gemakkelijker worden.

Ja, spatborden kunnen op elke mountainbike worden gemonteerd, maar je moet er wel op letten dat ze goed passen.

Voorspatborden zijn minder gebruikelijk dan achterste spatborden, maar ze worden steeds populairder omdat ze de voorste vering en het frame van vuil en water besparen.

Clip-on spatborden zijn niet zo effectief als permanente spatborden omdat ze minder stevig vastzitten en dus eerder kunnen losraken.

Controleer de handleiding van je fiets of vraag advies aan een specialist in de fietswinkel om ervoor te zorgen dat je spatborden goed passen bij jouw fiets.

Je moet spatborden gebruiken als je in natte of modderige omstandigheden rijdt, of wanneer je gewoon wilt voorkomen dat je kleding en fiets vuil wordt.