Smartwatches geschikt om mee te betalen


Smartwatches worden steeds slimmer en bieden steeds meer mogelijkheden. Een van de nieuwste trends is het gebruik van smartwatches als betaalmiddel. Maar is dit wel veilig en praktisch? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van smartwatches als betaalmiddel.

Wat zijn smartwatches?

Een smartwatch is een draagbaar apparaat dat meer kan dan alleen de tijd weergeven. Het is eigenlijk een verlengstuk van je smartphone, waarop je notificaties kunt ontvangen, berichten kunt versturen en apps kunt gebruiken. Sommige smartwatches hebben ook fitnessfuncties zoals stappentellers en hartslagmeters.

Hoe werkt betalen met een smartwatch?

Betalen met een smartwatch werkt ongeveer hetzelfde als contactloos betalen met je bankpas. Je koppelt je smartwatch aan je bankrekening en voert een pincode in op je horloge om een betaling te bevestigen. Je kunt betalen door je smartwatch tegen de betaalautomaat te houden.

De voordelen van smartwatches als betaalmiddel

– Het is snel en makkelijk: je hoeft niet meer te zoeken naar je portemonnee of bankpas
– Het is veilig: je horloge is verbonden met je smartphone en heeft dus dezelfde beveiliging als je telefoon
– Het is hygiënischer: je hoeft geen geld of pasjes aan te raken
– Je kunt betalen zonder je telefoon bij je te hebben

De nadelen van smartwatches als betaalmiddel

– Niet alle betaalautomaten zijn geschikt voor contactloos betalen met een smartwatch
– Je horloge kan gestolen worden en de dief heeft dan toegang tot je bankrekening
– De batterij van je horloge kan leeg raken op het moment dat je wilt betalen
– Het kan verleidelijk zijn om meer geld uit te geven omdat je geen fysiek geld of pasjes ziet

Zijn smartwatches geschikt om mee te betalen?

Of smartwatches geschikt zijn om mee te betalen is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en situatie. Als je regelmatig vergeet je portemonnee of bankpas mee te nemen kan een smartwatch handig zijn. Het biedt ook een extra beveiligingslaag omdat je horloge verbonden is met je smartphone. Aan de andere kant is er nog niet overal de mogelijkheid om te betalen met een smartwatch en is het belangrijk om je horloge goed te beveiligen tegen diefstal.

Hoe kun je je smartwatch beveiligen?

Om je smartwatch te beveiligen tegen misbruik kun je de volgende stappen ondernemen:
– Stel een pincode in op je horloge
– Koppel je horloge alleen aan vertrouwde apparaten
– Houd je horloge altijd in de buurt en uit het zicht van anderen

Welke banken bieden de mogelijkheid om te betalen met een smartwatch?

Niet alle banken bieden de mogelijkheid om te betalen met een smartwatch. ABN AMRO, Rabobank, ING en bunq bieden allemaal de mogelijkheid om je smartwatch te koppelen aan je bankrekening.

Is het gebruik van een smartwatch veiliger dan betalen met een bankpas?

Het gebruik van een smartwatch kan veiliger zijn dan betalen met een bankpas omdat je horloge verbonden is met je smartphone en deze vaak beter beveiligd is. Daarnaast hoef je geen fysieke pasjes aan te raken wat hygiënischer is.

Wat gebeurt er als mijn smartwatch gestolen wordt?

Als je smartwatch gestolen wordt is het belangrijk om zo snel mogelijk je bankpas te blokkeren en contact op te nemen met je bank. Daarnaast is het verstandig om de diefstal te melden bij de politie.

Kan ik mijn smartwatch gebruiken in het buitenland?

Dit is afhankelijk van de afspraken tussen jouw bank en de banken in het buitenland. Het is belangrijk om vooraf te checken of je smartwatch geschikt is om te betalen in het buitenland.

Kan ik meerdere smartwatches aan één bankrekening koppelen?

Dit verschilt per bank. Bij sommige banken is het mogelijk om meerdere horloges te koppelen aan één bankrekening, bij andere banken moet je per horloge een aparte rekening koppelen.

Wat gebeurt er als ik een verkeerde pincode invoer?

Als je een verkeerde pincode invoert wordt de betaling niet goedgekeurd. Bij meerdere foutieve pogingen wordt de mogelijkheid om te betalen met je horloge geblokkeerd.

Conclusie

Het betalen met een smartwatch heeft zowel voordelen als nadelen. Het is snel, makkelijk en veilig, maar er zijn ook risico’s verbonden aan het gebruik van een smartwatch als betaalmiddel. Voordat je overstapt op betalen met je horloge is het belangrijk om je horloge goed te beveiligen en te checken of jouw bank de mogelijkheid biedt om te betalen met een smartwatch.