Smalle inbouw vaatwassers


Als je woont in een appartement of kleinere woning, dan weet je dat de keuken vaak klein is. Een vaatwasser is een luxe die je niet wilt missen, maar als je geen ruimte hebt om een volledige vaatwasser te plaatsen, dan is een smalle inbouw vaatwasser misschien iets voor jou. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over smalle inbouw vaatwassers.

Waarom kiezen voor een smalle inbouw vaatwasser?

Ruimtebesparing

Een smalle inbouw vaatwasser is de ideale oplossing voor kleine keukens. Doordat ze smaller zijn dan de standaard inbouw vaatwassers, kunnen ze in de kleinste ruimtes worden geplaatst. Dit betekent dat ze minder opslagruimte in beslag nemen en je toch van het gemak van een vaatwasser kunt genieten.

Gebruiksgemak

Naast de ruimtebesparing, zijn smalle vaatwassers gebruikersvriendelijk. Ze zijn ontworpen om meer rekruimte en opslagcapaciteit te bieden, ondanks hun smalle ontwerp. Bovendien hebben ze dezelfde functionaliteiten en programmakeuzes als de grote inbouw vaatwassers.

Energiebesparing

Als je denkt dat een smalle inbouw vaatwasser slechter presteert dan een standaard vaatwasser, dan heb je het mis. Smalle vaatwassers zijn net zo efficiënt als hun grotere tegenhangers en zijn ontworpen om energie te besparen door minder water en energie te verbruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een smalle inbouw vaatwasser?

Grootte

Voordat je een smalle inbouw vaatwasser koopt, moet je de grootte van de ruimte waarin je hem wilt plaatsen, meten. Meet zowel de hoogte, breedte als diepte om ervoor te zorgen dat de vaatwasser past. Een verkeerde meting kan leiden tot dure fouten.

Capaciteit

Hoewel smalle vaatwassers compacter zijn dan standaardformaten, betekent dit niet dat je een compromis hoeft te maken in capaciteit. Besteed aandacht aan de capaciteit van de vaatwasser en kies het model dat het beste bij je past. Let op het aantal couverts dat de vaatwasser aankan en of het interieur praktisch is ingericht voor jouw vaat.

Programma’s

Aangezien smalle vaatwassers niet zoveel ruimte bieden voor de opslag van vaat, is het belangrijk dat ze effectief reinigen. Let daarom goed op de programma’s die worden aangeboden bij de vaatwasser. Kies voor een vaatwasser met verschillende opties zoals eco, snel, intensief en auto-programma’s zodat je altijd de meest geschikte optie kunt kiezen.

Geluidsniveau

Houd rekening met het geluidsniveau van je nieuwe vaatwasser, deze mag niet te luid zijn. De meeste smalle vaatwassers produceren geluiden in het bereik van 44-50 decibel, wat stil genoeg is om niet storend te zijn tijdens dagelijks gebruik.

Installatie

Afhankelijk van de lay-out van je keuken moet je nadenken over de installatie van de vaatwasser. Kies voor een vaatwasser die naar links en/of rechts kan openen om te passen bij je keukenopstelling. Daarnaast moet je weten of er een afvoer beschikbaar is waarop de vaatwasser kan worden aangesloten.

Waar plaats je een smalle inbouw vaatwasser?

Onder de gootsteen

Als de gootsteen en de aanrechtblad minder dan 60 cm afstand hebben, dan kun je overwegen om de vaatwasser onder de gootsteen te plaatsen. Dit kan handig zijn want zo bespaar je ruimte in het keukenkastje.

In de keukenkast

Als je niet voldoende ruimte hebt onder de gootsteen, dan kun je de vaatwasser in een standaard keukenkast plaatsen. Gezien hun formaat passen ze in de meeste standaardkeukenkasten.

Op de aanrecht

Als er helemaal geen ruimte is in de keukenkasten, dan is er nog een optie. Je kunt een kleine vaatwasser op de aanrecht plaatsen. Dit vereist wel wat aanpassing van het aanrecht en de kraan maar het is een praktische en stijlvolle oplossing.

Voorbeelden van smalle inbouw vaatwassers

Bosch SMV68PX01N – Serie 6

Deze 45 cm brede inbouw vaatwasser is ontworpen om efficiënt met energie om te gaan. Met automatische programma’s die zorgen voor de beste reinigingsresultaten in de kortste tijd. De vaatwasser is uitgerust met een slim detectiesysteem om het water- en energieverbruik te optimaliseren.

Whirlpool WIC 3C26

Deze compacte inbouw vaatwasser is zeer energiezuinig en heeft een capaciteit voor 10 couverts. Met verschillende programma’s is het mogelijk om de vaat snel en grondig schoon te maken. Bovendien is de machine super stil, wat erg handig is als de keuken naast de slaapkamer ligt.

Siemens SN636X03IE

Deze 45 cm brede inbouw vaatwasser van Siemens heeft een capaciteit van 12 couverts en is bijzonder energiezuinig. Het apparaat heeft een flexibel interieur en verschillende programma’s om de vaat grondig te reinigen. De vaatwasser is uitgerust met verschillende technologieën die zorgen voor maximale hygiëne.

Conclusie

Als je weinig ruimte in de keuken hebt, kan een smalle inbouw vaatwasser een uitkomst zijn. Doordat deze vaatwassers smaller zijn dan standaard inbouw vaatwassers passen ze in de kleinste ruimtes. Bij het kopen van een smalle inbouw vaatwasser moet je op verschillende zaken letten. Beoordeel de grootte, de capaciteit, de programma’s en het geluidsniveau. Je kunt de vaatwasser onder de gootsteen plaatsen, in de keukenkast of op de aanrecht. Er zijn verschillende modellen op de markt die geschikt zijn voor kleine keukens, zoals de Bosch SMV68PX01N, Whirlpool WIC 3C26 en Siemens SN636X03IE.

Veelgestelde vragen

1. Zijn smalle inbouw vaatwassers duurder dan de standaard inbouw vaatwassers?

In de meeste gevallen zijn smalle inbouw vaatwassers iets duurder dan de standaard inbouw vaatwassers. Dit komt doordat ze speciaal zijn ontworpen en geproduceerd voor de markt van kleine keukens.

2. Kun je een smalle inbouw vaatwasser ook verplaatsen?

Ja, een smalle vaatwasser kan worden verplaatst als dat nodig is. Hetzelfde als met standaard inbouw vaatwassers moet je deze vaatwassers wel professioneel laten installeren.

3. Kan een smalle inbouw vaatwasser dezelfde kwaliteit leveren als de standaard inbouw vaatwassers?

Ja, smalle inbouw vaatwassers zijn net zo efficiënt als de standaard inbouw vaatwassers. Ze gebruiken dezelfde functionaliteiten en programmakeuzes.

4. Hoe onderhoud ik mijn smalle inbouw vaatwasser?

Smalle inbouw vaatwassers vereisen hetzelfde onderhoud als de standaard inbouw vaatwassers. Zorg ervoor dat je de filters en afvoer regelmatig reinigt en dat er geen etensresten achterblijven in de vaatwasser.

5. Is het mogelijk om een afwasmachine ergens anders in huis te plaatsen dan in de keuken?

Ja, het is mogelijk om een afwasmachine in bijvoorbeeld de garage of bijkeuken te plaatsen, maar houd hierbij wel rekening met de afvoer en wateraansluiting.