Rock roll kleding


Rock ‘n’ roll is een genre dat nooit uit de mode raakt. Het is een muziekstijl die vele generaties heeft weten te raken en inspireert tot op heden muzikanten, kunstenaars, mode-ontwerpers en fans. Bij rock and roll hoort niet alleen de muziek, maar ook een bepaalde kledingstijl die er onlosmakelijk mee verbonden is. In dit artikel zullen we daarom de geschiedenis van rock and roll kleding verkennen, retro stijlen en mode trends bespreken en praktische tips geven over hoe jij deze stijl zelf kunt dragen.

De geschiedenis van rock and roll kleding

De jaren ’50

Rock and roll heeft zijn wortels in de jaren ’50, toen jongeren massaal naar muziek luisterden die voorheen enkel door zwarte artiesten werd gemaakt. Het was een onrustige tijd waarin jongeren zich wilden afzetten tegen de conservatieve normen en waarden van hun ouders. In reactie daarop ontstond een nieuwe kledingstijl die rebels en jeugdig was. Denk aan leren jacks, T-shirts met opdruk, jeans en schoenen met metalen gespen.

De jaren ’60 en ’70

Met de opkomst van de hippie-cultuur in de jaren ’60 ging ook de rock and roll kledingstijl veranderen. De hippies droegen vrolijke kleuren, bloemenprints en lange jurken met wijde mouwen en franjes. De jaren ’70 stonden in het teken van glam en punk rock. Kledingstukken als plateauzolen, leren broeken, spijkerjasjes met studs en bandshirts waren toen populair.

De jaren ’80 en ’90

De jaren ’80 en ’90 brachten andere invloeden met zich mee. Zo werd de punk stijl nog verder doorgevoerd met leren jacks, veiligheidsspelden en een rauwer randje. Anderzijds ontstond er een nieuwe stroming binnen de rock and roll cultuur. Grunge muziek en de bijbehorende kledingstijl met flanellen overhemden en gescheurde jeans waren daarbij erg populair.

De moderne rock and roll stijl

Tegenwoordig zijn er tal van invloeden te vinden in de rock and roll kledingstijl. Van vintage rockabilly en hardrock stijlen tot moderne punk, goth en metal looks. Kledingstukken als leren jasjes, bandshirts, ripped jeans, hoge laarzen en opvallende accessoires blijven echter nog steeds erg populair.

Retro stijlen en mode trends

Rockabilly

Rockabilly is een stijl die geïnspireerd is op de jaren ’50. Het is een mix van rock and roll en country muziek en de bijbehorende kledingstijl is dan ook een combinatie van beide. Denk aan getailleerde jurken, broeken met pijpen vormgegeven in een punt, polkadot prints en kapsels met wat meer volume.

Punk

De punk look is stoer en rauw. Het draait hierbij om donkere en gescheurde kledingstukken, t-shirts met opdrukken, bandana’s en plaid. Accessoires zoals zware laarzen en spikes zijn onmisbaar.

Gothic

Gothic is een stijl die geïnspireerd is op de gotische literatuur en bijbehorende architectuur. De bijbehorende kledingstijl is dus erg duister en dramatisch, met veel zwart, corsetten, kant en leer.

Metal

Metal kleding is net zo hard en luid als de bijbehorende muziek. Het gaat hierbij om veel zwart, leren kleding, kettingen, studs en spikes.

Tips om rock and roll kleding te dragen

Start subtiel

Als je niet meteen all-out wil gaan dan kun je ook kleinschalig beginnen. Een bandshirt dragen op een jeans of een spijkerjasje met een opvallende print kan al een subtiele verwijzing naar rock and roll zijn.

Durf te experimenteren

Rock and roll is een stijl die zich kenmerkt door zijn rebelsheid. Dat betekent dat er afgeweken kan worden van de standaard mode-regels. Bijvoorbeeld door het dragen van een leren jas over een roze glitter jurk.

Kies het juiste kapsel

De juiste outfit kan altijd nog versterkt worden met het juiste kapsel. Een rockabilly-stijl gaat bijvoorbeeld samen met een opgestoken kapsel of een kortere coupe. Kies iets dat bij de stijl past en waarmee je zelfverzekerd voelt.

Maak gebruik van accessoires

Accessoires zoals kettingen, armbanden, patches en pins kunnen een outfit compleet maken. Kies iets dat past bij de stijl die je uit wil dragen en ga voor een gedurfde combinatie.

Vergeet de schoenen niet

Schoenen kunnen een outfit maken of breken. Kies het juiste paar dat past bij de stijl die je wil uitdragen, van stoere biker boots tot hoge hakken.

Conclusie

Rock and roll is een stijl die zich kenmerkt door zijn rebelsheid en veelzijdigheid. Van rockabilly tot punk en gothic, rock and roll is een stijl die altijd zal blijven bestaan. Door te experimenteren met subtielere details of juist te gaan voor een all-out look, kun je rock and roll kleding op jouw manier dragen. Gebruik daarbij de juiste accessoires en links naar de juiste stijlen. Veel plezier met het experimenteren met deze tijdloze mode trend.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de populairste rock and roll stijlen?

De populairste rock and roll stijlen zijn rockabilly, punk, goth en metal.

2. Hoe kan ik subtiel verwijzen naar rock and roll kleding?

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het dragen van een bandshirt onder een jasje of een spijkerbroek die wat meer rock ‘n’ roll is.

3. Wat zijn geschikte accessoires voor rock and roll kleding?

Kettingen, armbanden, patches en badges kunnen een outfit compleet maken. Kies iets dat past bij de stijl die je wil uitstralen en ga voor een gedurfde combinatie.

4. Welke schoenen passen bij rock and roll kleding?

De juiste keuze hangt af van de stijl die je wil uitstralen. Populaire keuzes zijn biker boots, hoge hakken en stalen neuzen.

5. Wat zijn enkele iconische kledingstukken van rock and roll?

Enkele iconische kledingstukken zijn het leren jack, het spijkerjasje, het bandshirt en gescheurde jeans.