Beste pastamachines van 2021

Een pastamachine kan niet ontbreken wanneer je smaken van de Italiaanse keuken wilt proeven. Met de juiste pastamachine maak je een heerlijke, verse pasta en dat gewoon bij jou thuis. Voor een verse pasta is dus geen reisje naar Italië meer nodig, vanaf nu haal je Italië naar jouw huis. De afgelopen jaren zijn de pastamachines steeds populairder geworden, ook in Nederland. Er zijn vele nieuwe machines op de markt gekomen, van een handmatige tot een elektrische pastamachine, van een goedkope tot een duurdere variant. Hierdoor is er voor iedereen wel een passende machine, zodat ook jij kunt genieten van de perfecte pasta.

De pastamachine

De pastamachine wordt steeds populairder, maar toch hebben veel mensen dit handige apparaat nog niet in huis. Een pastamachine is een onmisbaar keukenhulpmiddel voor de pastaliefhebbers. Met een pastamachine kun je namelijk je eigen pasta maken van pastadeeg. Voor de lekkerste pasta kun je het beste zelfgemaakt pastadeeg gebruiken. Het maken van het deeg kost wat moeite, maar de pastamachine doet daarna het werk. Het kost even wat tijd, maar dat is het zeker waard.

Nu vraag je je misschien af waarom we nog een pastamachine gebruiken wanneer we het pastadeeg al klaar hebben liggen. Natuurlijk kun je het pastadeeg zelf verder verwerken tot pasta, maar dit is moeilijk en zwaar werk. Je zult het deeg moeten uitrollen en snijden. Het uitrollen met een deegroller is intensief en de pasta bovendien overal even dun krijgen is bijna onmogelijk. Door de verschillende diktes zal de pasta niet overal goed garen. Dat is precies de reden waarom de pastamachine op de markt is gekomen.

De pastamachine helpt je om de rollen deeg gelijkmatig uit te rollen tot vellen, die de ‘lasagne’ worden genoemd. Deze vellen kunnen zo gebruikt worden of verwerkt worden tot slierten en vormpjes. De vellen lasagne zijn gemakkelijk te maken met de pastamachine, die functioneert als wals en snijmachine. Door het walsen rol je de perfecte gelijkmatige vellen uit en snijdt je ze vervolgens in de gewenste vorm. Er bestaan verschillen opzetstukken met snijders die op de pastamachine gezet kunnen worden. Sommige machines zullen meerdere sets bevatten, bij andere zul je de sets bij moeten kopen om verschillende pasta’s te kunnen maken. De perfecte pasta maken kost nu nooit meer zo veel tijd.

De handmatige pastamachine

De variant die al het langst bestaat, vanaf ongeveer 1200, is de meest klassieke variant: de handmatige pastamachine. Ondanks dat de basis hetzelfde is gebleven, zijn er kwalitatief betere pastamachines op de markt gekomen. De pastamachine bestaat uit vier delen en bijna iedere handmatige pastamachine bevat deze onderdelen. Door gebruik van de snijders, rollers, handvat een een knop om de dikte van de pasta te bepalen, zijn er hiermee verschillende pastasoorten te maken. De snijders van een handmatige pastamachine kunnen echter wel beter gebruikt worden voor het maken van de langere pastasoorten. Een lekkere tagliatelle of spaghetti kan je hier prima mee maken. Ook de kleinere pastasoorten kunnen met deze machine worden gemaakt. Dit kost wel wat moeite, maar met het gebruik van pastavormpjes moet dit zeker lukken. Het is geen geheim dat pasta maken met een elektrische pastamachine sneller gaat dan met een handmatige pastamachine. Dit neemt niet weg dat de handmatige pastamachine zeker geschikt is voor iemand die op een klassieke manier pasta wil maken en hier een aantal keer in de maand van wil genieten.

Elektrische pastamachines

Niet alleen de kwaliteit van de handmatige pastamachines, maar ook die van de elektrische pastamachines is de laatste jaren erg verbeterd. Voorheen waren de elektrische pastamachines nog van lage kwaliteit, maar er zijn een aantal hoogwaardige elektrische pastamachines naar buiten gekomen. Een elektrische pastamachine maakt geen gebruik, net zoals de handmatige pastamachines, van rollen en snijden. Een elektrische pastamachine wordt gekenmerkt door het mixen en persen. De belangrijkste onderdelen van de elektrische pastamachine zijn de mixer en de persvormen. Het grote verschil met de handmatige machines is het comfort dat de elektrische pastamachine geeft. Het maken van de pasta kost een stuk minder energie, doordat je het pastadeeg niet zelf hoeft te mixen. Dit doet namelijk de ingebouwde mixer voor je. Ook hoef je nauwelijks meer moeite te doen om jouw gewenste pastavorm te krijgen. Door de gewenste pastavorm op de pastamachine te draaien, zal de pasta er in de juiste vorm uitgeperst worden.

Door de grote vellen die uit de handmatige pastamachine komen, kan hiermee heel goed spaghetti of tagliatelle gemaakt worden. Dit kan uiteraard ook met de elektrische pastamachine, en daarbij komt nog het maken van vormen zoals penne of fusilli. Door de persvormen van de elektrische pastamachines kunnen ook deze kleinere pastavormen gemakkelijk gemaakt worden. Een elektrische pastamachine geeft je dus veel meer mogelijkheden dan de handmatige pastamachine en zorgen bovendien voor minder werk bij het bereiden van jouw favoriete pasta. De grote pastaliefhebbers, die gewoonlijk meerdere keren in de week pasta eten, kunnen het beste voor de elektrische pastamachine gaan. Het bereiden van de pasta kost zo minder tijd en werk en daarnaast kunt u nog steeds genieten van een heerlijke pasta. Net zoals bij een handmatige pastamachine.

De perfecte pastamachine

Iedereen is uniek, dus bij ieder persoon past ook een andere pastamachine. Er zijn altijd een paar modellen die eruit springen en het best beoordeeld worden, zo ook bij de pastamachines. Dit betekent natuurlijk niet dat deze modellen ook de beste keuze voor u zijn. Misschien gaat u liever voor een iets goedkopere variant of wilt u liever een modern ontwerp. Alles is goed, zolang de pastamachine maar voldoet aan uw wensen en behoeften.

Elektrisch of handmatig

Zoals al gezegd heeft iedereen andere wensen. De een verkiest de klassieke handgemaakte pastamachine boven de elektrische pastamachine, de ander precies andersom. De verschillen en kenmerken van deze twee soorten pastamachines zijn hierboven al genoemd. Beide soorten hebben hun eigen pluspunten en gebreken. Bij de keuze tussen een handmatige of elektrische pastamachine is het vooral belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid energie en tijd je aan het bereiden van de pasta wilt besteden.

Kwaliteit

De kwaliteit van een pastamachine hangt vooral af van het gebruikte materiaal, dat bovendien ook het verschil in de prijzen veroorzaakt. Zo is handmatige pastamachine vaak duurzamer en minder gevoelig voor schade door de eenvoud. Daarnaast is er bij een elektrische pastamachine, ook al is het materiaal misschien van betere kwaliteit, door de aanwezigheid van elektrische componenten een groter risico op defecten en eventuele reparaties. Sommige materialen gaan langer mee dan andere. Het is daarom ook goed te beseffen van welk materiaal de pastamachine is gemaakt, zodat je de kwaliteit krijgt die je ook verwacht en niet tegen je verwachting in een nieuwe pastamachine moet kopen.

Opzetstukken

Elke pastamachine heeft zijn eigen ontwerp en daarbij zijn eigen mogelijkheden voor opzetstukken. De verschillende opzetstukken zorgen voor meer diversiteit in de soorten pasta. Het opzetstuk is bepalend voor de soort pasta die je gaat maken. Er zijn dan ook speciale opzetstukken voor iedere soort pasta, denk aan linguine of lasagnette opzetstukken. Voor de verschillende pastamachines zijn verschillende hoeveelheden opzetstukken verkrijgbaar. Niet ieder opzetstuk past immers op alle pastamachines. Kijk goed naar de mogelijkheden hiervoor wanneer je een pastamachine aanschaft.

Accessoires

Naast de verschillende opzetstukken kun je jouw pastamachine ook aanvullen met diverse accessoires. Maak het maken van een heerlijke pasta nog makkelijker met bijvoorbeeld maatbekers voor de gebruikte ingrediënten of pastadroogrekken. En maak vervolgens het opruimen leuk door het gebruik van speciale schoonmaakborstels of onderdelen die verwijderbaar en inklapbaar zijn om de pastamachine zo op te bergen.

Gebruiksgemak

Het is een feit dat je bij de aanschaf van een pastamachine de garantie krijgt dat pasta maken een stuk gemakkelijker wordt, of het nu een handmatige of elektrische pastamachine is. Het is immers niet te vergelijken met de hele klus met de hand klaren. Tijdwinst en gemak zijn dus sowieso gegarandeerd, maar natuurlijk zitten er wel verschillen in het gebruiksgemak van de pastamachines.
Het grootste verschil zit hem in een handmatige of elektrische pastamachine. Het valt niet te ontkennen dat een elektrische pastamachine nu eenmaal gemakkelijker in gebruik is. Maar binnen hun eigen categorie zijn er bij de pastamachines verschillende materialen en ontwerpen gekozen die het gemak van gebruik bepalen. Laat je informeren over het gemak dat een pastamachine je kan bieden, zodat ook dit aan je wensen voldoet.

Bereidingstijd

Het spreekt voor zich dat pasta maken met een handmatige pastamachine meer tijd vergt. De diverse modellen in deze categorie verschillen hierin ook nauwelijks van elkaar. Hiertegenover staat de elektrische pastamachine. Wanneer snelheid en tijd een van de belangrijkste factoren voor je is, kies dan voor een elektrische pastamachine. Laat je informeren over de tijd die het proces van pasta maken in beslag neemt, niet alleen door fabrikanten maar ook door eerdere klanten.

Schoonmaken en onderhoud

Het is niet onbelangrijk dat een pastamachine makkelijk schoon te houden is. Niemand heeft zin om na een heerlijke maaltijd nog een tijd in de keuken te staan om alles weer blinkend schoon te krijgen. Een keukenapparaat schoonmaken kan veel tijd kosten, maar gelukkig is hier over nagedacht bij de pastamachine. De bacteriën die achterblijven op de stukjes deeg wil niemand immers in huis hebben. Door een aantal losse onderdelen kun je de machine makkelijk uit elkaar halen om alle kleine beetjes deeg te verwijderen. Deze losse onderdelen zijn vaak ook bestendig tegen de vaatwasser. Deze voordelen horen wel alleen bij de elektrische pastamachines en niet bij de handmatige pastamachines. Een handmatige pastamachine bevat weinig tot geen losse onderdelen en kan bovendien vaak niet gereinigd worden met water. Houd hier ook rekening mee bij de aanschaf van jouw pastamachine.

Duurzaamheid

De kwaliteit en daarmee de tijd dat een pastamachine meegaat, varieert. De levensduur van de machine hangt wel samen met de kwaliteit en daarmee een hogere prijs. Je moet dus wel bereid zijn meer te betalen voor een kwalitatief goede pastamachine. Als de levensduur van de pastamachine belangrijk voor je is, zoek dan naar merken die bekend staan om hun kwaliteit en lange levensduur. Prijs zegt wel veel, maar zeker niet alles.

De Italiaanse keuken

Ben je fan van de Italiaanse keuken en hou je van zelf koken? Dan heb je vast weleens een poging gedaan de welbekende pizza te maken. Toch mist je home-made pizza vaak net dat beetje extra. Onze tip? Koop een pizzasteen! Met een pizzasteen maak je pizza’s met precies de juiste crunch. Net als in Italië.