Midi keyboards

Midi keyboards of keyboards met midi-functionaliteit zijn een must-have voor iedere muzikant, zowel thuis als in de studio. Ze zijn populair vanwege hun handigheid, veelzijdigheid en het feit dat het relatief goedkoop is.

Wat is midi?

Midi is een afkorting voor Musical Instrument Digital Interface. Het is een communicatieprotocol dat in 1982 werd ontworpen voor elektronische muziekinstrumenten. Met midi kunnen digitale instrumenten, zoals synthesizers, drummachines en software-instrumenten, met elkaar communiceren.

In tegenstelling tot analoge signalen, speelt midi geen geluid af. In plaats daarvan stuurt midi informatie over noten, volume, tempo, triggeren van effecten en andere parameters heen en weer tussen verschillende apparaten.

Wat is een midi keyboard?

Een midi keyboard, ook wel bekend als een controller keyboard, midi-controller of gewoonweg keyboard, is een elektronisch toetsenbord dat een midi-signaal via een USB-kabel of MIDI-kabel naar een ander apparaat verzendt. Dit apparaat kan software- of hardwarematig zijn.

Als je een midi keyboard aan een computer koppelt, kun je muzieksoftware zoals Ableton Live, Logic Pro, FL Studio of andere sequencers gebruiken om een volledige productie te creëren.

Midi keyboards zijn er in veel verschillende soorten en maten. Ze kunnen zeer klein, draagbaar en eenvoudig zijn, of groot, multifunctioneel en geavanceerd. Bij het kiezen van een MIDI-controller is het belangrijk om te kijken naar het aantal keys (toetsen), het aantal knoppen, pads en controllers, evenals de kwaliteit van de toetsen.

Waarom kiezen voor een midi keyboard?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een midi keyboard:

1. Veelzijdigheid

Een midi keyboard kan worden gebruikt om vrijwel alle digitale instrumenten, zoals software synthesizers en drummachines, te spelen. Dit maakt het een veelzijdig instrument voor muziekproducers en componisten.

2. Eenvoudig te gebruiken

Midi keyboards zijn relatief eenvoudig te gebruiken. Het enige wat nodig is, is het aansluiten van het keyboard op een computer, tablet of smartphone en het instellen van de juiste instellingen.

3. Betaalbaar

In vergelijking met andere muziekinstrumenten is een midi keyboard relatief goedkoop.

4. Handigheid

Een midi keyboard is een handig apparaat om mee te nemen naar optredens en repetities. Veel midi keyboards zijn draagbaar en passen gemakkelijk in een tas.

Welk midi keyboard past bij jou?

De keuze van een midi keyboard is afhankelijk van je budget, de grootte van het keyboard en de functies die je nodig hebt. Hieronder staan enkele populaire midi keyboards:

1. Novation Launchkey MIDI-controller

De Novation Launchkey MIDI-controller is een populaire en intuïtieve midi-controller met een uitstekende lay-out. Het heeft acht rotary encoders (draaiknoppen), negen faders en zestien pads (knoppen) voor het triggeren van drums en loops. De Launchkey wordt geleverd met Ableton Live Lite om te beginnen met productie.

2. Akai Professional MPK Mini MK3

De Akai Professional MPK Mini MK3 is een kleine, maar krachtige midi-controller met 25 keys en acht pads. Het heeft ook een arpeggiator (om noten te spelen in een bepaald patroon), een note repeat-functie en een toewijsbare joystick. Het wordt geleverd met software-bundels zoals MPC Beats en Hybrid 3.

3. Arturia Keylab 88 MKII

De Arturia Keylab 88 MKII is een premium midi-controller met 88 hammer-action keys (toetsen) en acht pads. Het heeft ook negen faders en enkele draaiknoppen voor het controleren van parameters. Het wordt geleverd met Analog Lab, een software-synth die meer dan 6.500 geluiden bevat.

Conclusie

Een midi keyboard is een belangrijk hulpmiddel voor muziekproducenten, componisten en artiesten. Het is een flexibel en veelzijdig instrument dat bijna elke digitale geluidsbron kan besturen. Als je op zoek bent naar een midi-controller, zijn er veel opties beschikbaar, van klein en betaalbaar tot groot en geavanceerd. Het belangrijkste is om er een te kiezen die voldoet aan jouw persoonlijke behoeften en budget.