Beste luchtbevochtigers van 2024

De lucht om ons heen is van groot belang op onze functionaliteit en gezondheid. We staan immers elk moment van ons leven in contact met lucht en hebben dit nodig om te kunnen leven. De luchtkwaliteit is niet overal hetzelfde en een slechte kwaliteit van de lucht die je inademt kan zorgen voor psychische en lichamelijke klachten. Ook de luchtvochtigheid speelt een rol in onze levenskwaliteit. Nu denk je misschien; ik kan hier zelf toch helemaal niets aan veranderen? Integendeel! Voor deze problemen zijn er luchtbevochtigers. Zoals de naam al voorspelt, bevochtigt dit apparaat de lucht, waardoor ruimtes de juiste luchtvochtigheid bereiken en behouden. Wat is een luchtbevochtiger precies, waarom heb jij er een nodig, waar kun je het apparaat gebruiken en welke verschillende soorten bestaan er?

Wat zijn luchtbevochtigers precies?

Droge lucht in je huis kan, zonder dat je dit misschien doorhebt, voor veel gezondheidsklachten zorgen. Een luchtbevochtiger kan hiervoor als oplossing dienen, waarbij het apparaat zelf de luchtvochtigheid meet en het ideale niveau van tussen de 40 tot 60 procent vocht handhaaft. Wanneer de luchtvochtigheid daalt tot onder de 40 procent kun je bijvoorbeeld last krijgen van een droge huid of droge ogen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je ‘s winters veel de verwarming aanzet. De luchtbevochtiger zorgt er dan voor dat de lucht in jouw huis vocht opneemt, waardoor het luchtvochtigheidsniveau weer stijgt naar een gezonde hoogte.

Vooral in de winter komt dit apparaat goed van pas. Het is dan vaak te koud om je ramen en deuren voor een langere tijd open te houden, terwijl het huis nog steeds regelmatig belucht moet worden om het juiste niveau van luchtvochtigheid te behouden.

Waarom heb jij een luchtbevochtiger nodig?

Een luchtbevochtiger helpt jou bij het behouden van een gezonde luchtvochtigheid en -kwaliteit het hele jaar door. Echter, waarom zou jij een luchtbevochtiger aanschaffen? En welke kwaaltjes kun je oplopen bij een lage luchtvochtigheid, misschien zelfs zonder dat je dit doorhebt?

Kriebelhoest en geïrriteerde luchtwegen

Misschien heb jij wel last van een vervelende kriebelhoest of geïrriteerde luchtwegen? Dan denk je misschien dat dit door het weer komt of doordat er net iets vastzit in je keel. Echter, vaak wordt dit veroorzaakt door een droge leefomgeving. Als jouw huis vol met droge lucht zit, kunnen de luchtwegen geïrriteerd raken, zeker omdat je een groot deel van jouw tijd thuis doorbrengt. Je slijmvliezen worden niet genoeg gesmeerd en je keel gaat hierdoor protesteren.

Laag concentratievermogen

Als je moeite hebt om je te concentreren, kan ook dit een gevolg zijn van het leven in een droge omgeving. De droge lucht zorgt ervoor dat de longblaasjes in je longen niet genoeg zuurstof op kunnen nemen, waardoor er ook weer minder zuurstof in het bloed terechtkomt. Er wordt zo minder zuurstof naar de hersenen gepompt en dit zorgt ervoor dat deze zijn werk minder goed kan doen. Het wordt intensiever om je voor een langere tijd ergens goed op te focussen en je concentratievermogen is lager.

Statische elektriciteit

Tevens kan droge lucht zorgen voor veel statische elektriciteit in huis. Dit kun je merken aan kleine schokjes die je ervaart wanneer je voorwerpen of andere mensen aanraakt. Dit heeft geen direct effect op je gezondheid, maar kan wel zorgen voor veel ergernis.

Uitgedroogde huid

Tot slot is de huid het grootste orgaan van het lichaam en de afscheiding van buiten en binnen je lichaam. Veel mensen smeren zich dagelijks in met allerlei zalfjes en lotions om hun huid zacht en soepel te houden, maar dit is enkel een oplossing nadat het probleem zich al gemanifesteerd heeft. Om dit probleem bij de oorzaak aan te pakken, moet je rekening houden met de luchtvochtigheid. Droge lucht heeft direct effect op je huid en een goede luchtkwaliteit is dus van belang voor het behoud van een gezonde huid.

Naast effecten op je eigen lichaam, heeft een lage luchtvochtigheid ook gevolgen voor je huisdieren en het hout in jouw huis.
Huisdieren zijn vaak nog vaker thuis dan hun baasjes en kunnen soortgelijke klachten krijgen als mensen van droge lucht in huis. Als je een luchtbevochtiger wilt aanschaffen, is het in dit geval aan te raden een luchtwasser te nemen en geen stoombevochtiger, hier kunnen loslopende huisdieren zich namelijk aan branden.
Ook het hout in jouw huis kan worden aangetast door een lage luchtvochtigheid. Denk hierbij aan houten vloeren, meubels en zelfs muziekinstrumenten. Het hout krimpt in aanwezigheid van droge lucht en kan gaan vervormen en scheuren.

Waar kun je een luchtbevochtiger gebruiken?

Een luchtbevochtiger kan voor diverse doeleinden gebruikt worden en elke ruimte heeft andere eigenschappen waar rekening mee gehouden moet worden. Ook de eisen die aan een luchtbevochtiger zitten, kunnen verbonden zijn met de ruimte waarin deze geplaatst moet worden.

Baby- en kinderkamer

Baby’s en (kleine) kinderen zijn nog kwetsbaarder dan volwassenen en de eerste jaren van de ontwikkeling van een kind zijn cruciaal voor zijn of haar verdere leven. Zo worden tijdens deze jaren belangrijke eigenschappen ontwikkeld, maar ook wordt de gezondheid aangepast aan de omgeving. De juiste luchtvochtigheid is dan misschien niet iets wat meteen in je opkomt, maar wel van grote invloed. De zachtheid van een babyhuidje heeft het te danken aan het makkelijk opnemen van water. Dit betekent ook dat vocht makkelijker kwijtgeraakt kan worden en dit bevestigt het belang van een gezonde luchtvochtigheid voor baby’s en kinderen.

Bij het kiezen van een luchtbevochtiger is het goed om na te denken over het eventuele geluid wat vrijkomt door het apparaat, dit mag de baby namelijk niet storen tijdens zijn of haar nachtrust. Ook is een koele luchtbevochtiger aan te raden, zodat het kindje zich er niet aan kan branden.

Kantoor

Kantoorpanden zijn vaak muffe ruimtes waar, vooral op hoge verdiepingen, de ramen nauwelijks of niet opengaan. Dit heeft een groot effect op de luchtvochtigheid en ook op de medewerkers, die hier vaak een groot gedeelte van de werkweek doorbrengen. Voor zowel de gezondheid van de werknemers als voor de werkproductiviteit is een luchtbevochtiger een zeer goede toevoeging. Er kan hierbij rekening gehouden worden met het geluid van het apparaat en de grootte van de ruimte.

Slaapkamer

Mensen slapen gemiddeld acht uur en dit gedeelte van de dag is een belangrijk moment voor het lichaam om tot rust te komen en de dag te verwerken. Tijdens dit moment van rust is een goede luchtkwaliteit met de juiste vochtigheid van belang voor een goede functionaliteit van het lichaam. Nu wil je natuurlijk ook niet gestoord worden tijdens het slapen, waarvoor een stille luchtbevochtiger een aanrader is. Er zijn tevens verschillende modellen specifiek aan de grootte van de slaapkamer.

Woonkamer

Tot slot is de woonkamer ook een ruimte waar we veel van onze tijd in doorbrengen. Deze ruimtes zijn vaak wat groter en kunnen overlopen in de keuken, gangen of andere delen van het huis. Bij het kiezen van een luchtbevochtiger is het dus van belang rekening te houden met de grootte van de woonkamer.

Belangrijke eigenschappen bij het beoordelen van luchtbevochtigers

Nu heb je misschien wel een idee waarom een luchtbevochtiger een groot voordeel kan zijn voor jouw gezondheid en de gezondheid van anderen in verschillende ruimtes. Echter, waar moet je op letten bij het beoordelen van luchtbevochtigers?

Een luchtvochtigheid van tussen de 40 tot 60 procent vocht is gezond en dit hangt af van diverse factoren in huis. Denk hierbij aan de verwarming, het geluidsniveau en de grootte van de ruimte. Hiervoor moeten drie eigenschappen in beschouwing genomen.

Capaciteit

De capaciteit van een luchtbevochtiger is een criteria voor de grootte van de ruimte waarin het apparaat geplaatst moet worden. Het gaat hierbij vaak om het aantal vierkante meters die bevochtigd moeten worden, waarvoor het apparaat de juiste capaciteit moet hebben.

Filter

Elke luchtbevochtiger bevat een filter die eens in de zoveel tijd vervangen moet worden. Dit hangt af van het model dat je in huis haalt. Bij goedkopere types zijn de kosten om deze filter te vervangen vaak hoger dan bij duurdere modellen. Het is verstandig om nu in een goed apparaat te investeren om op de lange termijn niet opgescheept te zitten met hoge vervangingskosten.

Luchtreiniging

Naast de bevochtiging van de lucht en de luchtvochtigheid op het juiste niveau houden, wordt ook de lucht gereinigd. Door de luchtbevochtiger wordt de lucht dus zowel bevochtigd als gezuiverd en hierdoor wordt de luchtkwaliteit dus nog meer verhoogd.

Verschillende soorten luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers kunnen voor verschillende ruimtes en doeleinden gebruikt worden en dit zorgt ervoor dat er verschillende soorten ontwikkeld zijn.

Koudwaterverdamper

Bij deze variant wordt droge lucht uit de ruimte onttrokken en langs vochtige elementen geleid. Deze zorgen ervoor dat het water zowel wordt gereinigd als bevochtigd, waarna de lucht weer de ruimte ingeblazen wordt. Door een koudwaterverdamper wordt het water verdampt op een natuurlijke manier. Deze apparaten bevatten een waterfilter die dient voor het bevochtigen van de lucht. Deze filters moeten iedere drie tot zes maanden vervangen worden.

Stoombevochtiger

Zoals de naam al zegt, maakt deze luchtbevochtiger gebruik van stoom. Water wordt tot hoge temperatuur opgewarmd en daarna de lucht ingeblazen. De stoombevochtiger is effectief, doordat het in korte tijd veel lucht kan bevochtigen. Een nadeel aan deze variant is echter dat het minder energiezuinig is en kleine kinderen en huisdieren kunnen zich branden aan de warme stoom.

Ultrasoonbevochtiger

Bij de ultrasoonbevochtiger worden hoogfrequente trillingen onder het water gemaakt. Het water in de luchtbevochtiger wordt gemodificeerd tot microfijne vezels, waarvan zichtbare nevel gecreëerd wordt. Dit wordt door een ventilator de lucht in geblazen. Zowel de trillingen als de ventilator maken geen geluid. Tevens wordt het water verwarmd tot 40 graden Celcius, waardoor het energiezuiniger is dan de stoombevochtiger. Ook wordt er voorkomen dat bacteriën in het water terecht komen door de trillingen, zodat schone lucht door de ruimte geblazen wordt.

Een nadeel kan zijn dan de trillingen van de ultrasoonbevochtiger licht kan spetteren, waardoor het een minder geschikte variant is voor op een houten ondergrond. Je kunt hier dan iets tussen plaatsen, waardoor het hout beschermd wordt tegen de spetters.

Luchtwasser

Tot slot zijn er ook luchtwassers, waarbij de lucht bevochtigd en gereinigd wordt. Door filters of lange roterende schijven worden de twee functies gecombineerd toegepast. Luchtwassers zijn energiezuinig en geluidloos, maar vereisen wel meer onderhoud.