Linkshandige gitaren


Als linkshandige gitarist is het vinden van een geschikte gitaar soms een uitdaging, vooral als je een beginner bent en niet weet welke merken en modellen je moet kiezen. In dit artikel bespreken we de beste linkshandige gitaren die op de markt verkrijgbaar zijn en geven we enkele tips over waar je op moet letten bij het kiezen van een linkshandige gitaar.

Waarom is het moeilijk om een linkshandige gitaar te vinden?

Linkshandige gitaren zijn minder populair dan rechtshandige gitaren, wat betekent dat er minder merken en modellen beschikbaar zijn. Bovendien zijn linkshandige gitaren vaak duurder dan rechtshandige gitaren van vergelijkbare kwaliteit, en kunnen ze minder makkelijk verkrijgbaar zijn in lokale muziekwinkels.

Het probleem met het omdraaien van een rechtshandige gitaar

Sommige linkshandige gitaristen overwegen om een rechtshandige gitaar om te draaien en hem linkshandig te spelen. Dit kan echter problemen opleveren met het geluid en de intonatie van de gitaar, omdat de snaren in een andere hoek staan dan bij een rechtshandige gitaar.

De beste linkshandige gitaren: onze top picks

Er zijn enkele merken die zich specifiek richten op linkshandige gitaren, zoals Fender en Gibson. Hier zijn enkele van de beste linkshandige gitaren die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn:

Fender American Professional Stratocaster

De Fender American Professional Stratocaster is een van de beste linkshandige gitaren voor zowel beginners als gevorderde spelers. Het heeft een slanke hals en een veelzijdig geluid dat geschikt is voor verschillende muziekstijlen.

Gibson Les Paul Standard

De Gibson Les Paul Standard is een klassieke linkshandige gitaar met een rijk geluid en een opvallend uiterlijk. Het heeft een stevige hals en is geschikt voor zowel blues als rockmuziek.

Ibanez RG421

De Ibanez RG421 is een betaalbare linkshandige gitaar met een stevige constructie en een krachtig geluid. Het is geschikt voor metal- en rockmuziek en heeft een snelle hals waarmee je gemakkelijk solo’s kunt spelen.

Schecter C-1 FR S SLS Elite

De Schecter C-1 FR S SLS Elite is een veelzijdige linkshandige gitaar met een slanke hals en een solide constructie. Het heeft een Floyd Rose-brug en is geschikt voor zowel metal als rock.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een linkshandige gitaar?

Bij het kiezen van een linkshandige gitaar zijn er enkele belangrijke factoren waar je op moet letten:

Linker- of rechterhandigheid van de gitaar

Het eerste waar je op moet letten bij het kiezen van een linkshandige gitaar is of de gitaar daadwerkelijk linkshandig is. Controleer of de snaren van rechts naar links gaan en of de hals aan de juiste kant zit.

Geluid en intonatie

Controleer of de gitaar goed klinkt en dat de intonatie goed is. Dit betekent dat de noten op elke fret gelijkmatig klinken en dat er geen afwijkingen zijn in de stemming van de snaren.

Comfort en speelbaarheid

Controleer of de hals van de gitaar comfortabel aanvoelt en of de gitaar gemakkelijk speelbaar is. Dit is vooral belangrijk als je een beginner bent en nog niet gewend bent aan het spelen van een gitaar.

Conclusie

Als linkshandige gitarist zijn er enkele uitdagingen bij het kiezen van een geschikte gitaar. Gelukkig zijn er enkele merken die zich specifiek richten op linkshandige gitaren en zijn er veel goede opties beschikbaar. Let bij het kiezen van een linkshandige gitaar op de linker- of rechterhandigheid, geluid en intonatie en comfort en speelbaarheid.

Veelgestelde vragen

1. Waarom zijn linkshandige gitaren duurder dan rechtshandige gitaren?
2. Kan ik een rechtshandige gitaar omkeren en hem linkshandig spelen?
3. Moet ik voor een linkshandige gitaar naar een gespecialiseerde muziekwinkel gaan?
4. Hoeveel moet ik uitgeven aan een linkshandige gitaar?
5. Zijn er specifieke muziekstijlen die beter geschikt zijn voor linkshandige gitaren?

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Linkshandige gitaren zijn minder populair dan rechtshandige gitaren en worden in veel kleinere hoeveelheden geproduceerd. Dit betekent dat de productiekosten per gitaar hoger zijn en dat de winkelprijs ook hoger zal zijn.
2. In theorie kan het, maar het omkeren van een rechtshandige gitaar kan problemen opleveren met de geluidskwaliteit en intonatie van de gitaar. Het is beter om een ​​specifieke linkshandige gitaar te kiezen in plaats van te proberen een rechtshandige gitaar om te draaien.
3. Niet noodzakelijk, maar gespecialiseerde muziekwinkels hebben meestal een breder aanbod van linkshandige gitaren en kunnen je meer advies geven over welke modellen het meest geschikt zijn voor jouw persoonlijke behoeften.
4. Dit hangt af van je budget en niveau van spel. Er zijn goede linkshandige gitaren beschikbaar voor minder dan € 500, maar als je een professionele muzikant bent, wil je misschien meer investeren in een hoogwaardige gitaar.
5. Linkshandige gitaren werken in principe hetzelfde als rechtshandige gitaren, dus er zijn geen muziekstijlen die specifiek beter geschikt zijn voor linkshandige gitaren. Het is belangrijker om een ​​gitaar te kiezen die past bij de muziekstijl die je wilt spelen en waar je comfortabel op kunt spelen.