Lichtgordijnen ijspegel


Met de donkere dagen in aantocht wil je jouw woning graag voorzien van extra gezelligheid en warmte. Een geweldige manier om dat te bereiken, is door gebruik te maken van lichtgordijnen ijspegel! Geen idee wat dat zijn? Geen zorgen, in dit artikel leggen we uit hoe je jouw woning kunt transformeren in een winter wonderland met behulp van deze bijzondere lichtslingers.

1. Wat zijn lichtgordijnen ijspegel?

Allereerst is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen in de term ‘lichtgordijnen ijspegel’. Het zijn letterlijk lichtslingers die de vorm hebben van ijspegels. Dit betekent dat ze erg langwerpig zijn en dus ideaal om op te hangen aan bijvoorbeeld dakranden, muurranden of aan een pergola.

2. Hoe werken lichtgordijnen ijspegel?

Lichtgordijnen ijspegel zijn verkrijgbaar met LED lampjes. Dit maakt de lichtslingers niet alleen energiezuinig, maar ook nog eens erg duurzaam. De lampjes zijn bevestigd aan de lange lichtslinger en hangen los naar beneden. Dit zorgt voor de ijspegel-achtige vorm. Afhankelijk van het soort en de grootte van de lichtgordijn, kunnen er enkele tientallen tot meer dan honderd lampjes op zitten.

3. Waar kan ik lichtgordijnen ijspegel ophangen?

Het mooie van lichtgordijnen ijspegel is dat je ze op vrijwel elke plek kunt ophangen waar een haakje of lus is waar je ze aan kunt bevestigen. Het meest voor de hand liggende zijn bijvoorbeeld dakranden, muurranden, deuropeningen, tuinhuisjes of pergola’s. Het is maar net waar jij een winterse sfeer zou willen creëren.

4. Welke soorten lichtgordijnen ijspegel zijn er?

Er zijn verschillende soorten lichtgordijnen ijspegel verkrijgbaar. Zo heb je bijvoorbeeld een gordijn met slechts enkele strengen van ijspegel-lichtjes, maar er zijn ook varianten die uit tientallen strengen bestaan. En dan heb je nog de keuze uit warm wit licht of gekleurd licht. Er is dus voor ieder wat wils!

5. Hoe groot moet mijn lichtgordijnen ijspegel zijn?

Omdat lichtgordijnen ijspegel zo flexibel zijn in hun ophanging, kun je ze zowel groots als kleinschalig toepassen. Kies een maat die past bij jouw woning en kerstversiering. Let er wel op dat je, indien je het gordijn buiten ophangt, er een IP-waarde van ten minste 44 op de verpakking staat. Deze IP-waarde geeft aan dat de lichtslingers waterdicht zijn.

6. Is het veilig om lichtgordijnen ijspegel op te hangen?

Lichtgordijnen ijspegel zijn over het algemeen veilig om op te hangen, maar let wel op waar je ze ophangt. Hang ze bijvoorbeeld niet in de buurt van kaarsen of andere brandbare objecten. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de lichtslingers geschikt zijn voor buiten, aangezien er bijvoorbeeld vocht bij kan komen.

7. Wat zijn de kosten van lichtgordijnen ijspegel?

De prijzen van lichtgordijnen ijspegel variëren sterk. Dit heeft onder meer te maken met de grootte en kwaliteit van de lichtslingers. Simpele en minder grote lichtslingers zijn al verkrijgbaar voor enkele tientjes, terwijl de grotere en duurdere lichtslingers tot een paar honderd euro kunnen kosten.

8. Hoe kan ik lichtgordijnen ijspegel het beste ophangen?

Om lichtgordijnen ijspegel op te hangen, heb je verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld speciale clips of zuignappen gebruiken, maar ook gewone S-haken zijn handig om de lichtslingers aan op te hangen. Let wel op dat je de lichtslingers niet ‘te strak’ ophangt en houdt rekening met de plekken waar je ze ophangt, zoals gezegd kun je de lichtslingers ook buiten ophangen.

9. Kan ik lichtgordijnen ijspegel ook binnenshuis ophangen?

Jazeker! Lichtgordijnen ijspegel zijn helemaal niet alleen geschikt om buiten te gebruiken. Voor een extra sfeervolle kerst in huis kun je ook gerust lichtgordijnen ijspegel ophangen aan bijvoorbeeld een muurrand, rondom de kerstboom of in de hal bij binnenkomst.

10. Hoe kan ik mijn lichtgordijnen ijspegel schoonhouden?

Lichtgordijnen hebben normaal gesproken weinig onderhoud nodig. Je kunt ze eventueel afstoffen als het nodig is. Mocht je de lichtslingers een keer willen wassen, dan is het raadzaam om dit op een lage temperatuur en zonder wasverzachter te doen. Laat de lichtslingers vervolgens plat drogen.

11. Kan ik zelf een lichtgordijn ijspegel maken?

Natuurlijk kun je zelf proberen om een lichtgordijn ijspegel te maken. Houd er wel rekening mee dat het lastig kan zijn om de juiste vorm te krijgen. Een gemakkelijkere optie is om de lichtslingers te kopen bij een (online) winkel of webshop.

12. Hoe kan ik lichtgordijnen ijspegel combineren met andere kerstverlichting?

Vanzelfsprekend kun je lichtgordijnen ijspegel uitstekend combineren met andere kerstverlichting. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een lichtsnoer die je langs de rand van het dak plaatst of verlichte kerstfiguren die je in de tuin kan plaatsen.

13. Kan ik lichtgordijnen ijspegel ook gebruiken voor andere gelegenheden?

Hoewel lichtgordijnen ijspegel vaak (met name) in de winterperiode worden gebruikt, hoeven ze zeker niet per se alleen voor kerst te zijn. Ook voor andere gelegenheden waarbij je extra sfeer en verlichting wilt creëren, zoals een barbecue, tuinfeest of buurtfestival, kunnen lichtgordijnen ijspegel uitkomst bieden.

14. Hoe kan ik lichtgordijnen ijspegel het beste opbergen?

Wil je ook de volgende winter weer kunnen genieten van jouw lichtgordijnen ijspegel? Berg ze dan zorgvuldig op. Wikkel ze bijvoorbeeld om een stuk karton heen en bewaar ze in een droge ruimte op kamertemperatuur.

15. Kan ik lichtgordijnen ijspegel met batterijen kopen?

Ja, dat kan zeker! Lichtgordijnen ijspegel met batterijen zijn ideaal voor bijvoorbeeld op de camping of om binnen neer te zetten op een plaats waar geen stopcontact in de buurt is. Deze varianten van lichtgordijnen ijspegel zijn net zo gemakkelijk in gebruik als de variant op het stroomnet.

Conclusie

Lichtgordijnen ijspegel zijn een geweldige manier om jouw woning (of tuin) extra sfeervol te maken tijdens de winterperiode. Het is belangrijk om te kiezen voor een maat en kleur die bij jouw huis en kerstdecoratie past. Let er daarnaast op of de lichtslingers geschikt zijn voor buiten, hang ze op een veilige manier op en berg ze zorgvuldig op na gebruik.

Veelgestelde vragen

1. Zijn lichtgordijnen ijspegel voornamelijk geschikt voor buiten?
2. Kan ik de lichtgordijnen ijspegel de hele winter laten hangen?
3. Kan ik meerdere lichtgordijnen ijspegel aan elkaar koppelen?
4. Kunnen lichtgordijnen ijspegel tegen vorst en sneeuw?
5. Hoe kan ik mijn lichtgordijnen ijspegel bevestigen zonder schade te veroorzaken?

Antwoorden

1. Lichtgordijnen ijspegel zijn niet alleen geschikt voor buiten, maar ook binnen.
2. Het is mogelijk om de lichtgordijnen ijspegel de hele winter te laten hangen. Let wel op of de lichtslingers geschikt zijn voor buiten.
3. Ja, de meeste lichtgordijnen ijspegel kunnen aan elkaar worden gekoppeld. Let wel op de aanwijzingen van de fabrikant.
4. Lichtgordijnen ijspegel zijn vaak waterdicht en hebben een IP-waarde van ten minste 44. Ze kunnen dus uitstekend tegen vorst en sneeuw.
5. Lichtgordijnen ijspegel kun je bevestigen met bijvoorbeeld speciale clips of zuignappen. Let erop dat je de lichtslingers niet ‘te strak’ ophangt en houd rekening met de plekken waar je ze ophangt.