Lego 10 Jaar

In 2021 bestaat de Lego Mindstorms serie 10 jaar. De Mindstorms serie is een serie van educatieve robots, ontwikkeld door Lego Education. Het doel van deze serie is om kinderen te leren programmeren en robotica te ontwerpen en te bouwen. Met deze serie brengt Lego de traditionele sets naar een nieuw niveau van bouwen, creëren en programmeren.

Legobouwers en programmeurs van alle leeftijden en niveaus kunnen hun eigen robots, voertuigen en apparaten bouwen en programmeren met de Lego Mindstorms serie. De bouwstenen van Lego bieden oneindige mogelijkheden en de robots kunnen worden geprogrammeerd om acties te ondernemen zoals bewegen, naar informatie zoeken en zelfs communiceren met andere robots.

Het is moeilijk te geloven dat het alweer 10 jaar geleden is dat de Lego Mindstorms serie is geïntroduceerd. Het was een revolutionaire creatie waarmee kinderen van alle leeftijden hun eigen robots konden bouwen en programmeren. Met deze serie bewees Lego dat het meer kan dan alleen speelgoed maken en bracht het een nieuwe dimensie in het leren en spelen.

De Lego Mindstorms serie werd voor het eerst gelanceerd in 2011 en heeft sindsdien verschillende updates en upgrades ondergaan. De huidige versie, de Lego Mindstorms EV3, is de derde iteratie van de serie en werd in 2013 geïntroduceerd. Het meest opvallende aan deze versie is dat het een nieuwe programmeer-interface heeft, dat het een betere bruikbaarheid biedt en meer mogelijkheden biedt voor creativiteit en leren.

De Lego Mindstorms EV3 kan worden gebruikt om verschillende robots te bouwen en te programmeren, waaronder een robotarme, een voertuig, een persoonlijke assistent en nog veel meer. Door de gebruiksvriendelijke interface kunnen kinderen gemakkelijk begrijpen hoe ze hun robots kunnen programmeren. Met behulp van blokjes code en visuele programmeertools, leren kinderen de basisprincipes van programmeertaal en de wetenschap achter robotica.

Een voorbeeld van de Lego Mindstorms EV3 in actie is het jaarlijkse First Lego League (FLL) evenement, georganiseerd door Lego Education. Dit is een internationaal robotsportevenement, speciaal ontworpen voor kinderen tussen de 9 en 16 jaar oud om hun eigen robots te bouwen en te programmeren. Dit evenement wordt gehouden in meer dan 80 landen en heeft als doel om kinderen kennis te laten maken met robotica en technologie.

De Lego Mindstorms serie heeft ongetwijfeld de creatieve en technische vaardigheden van kinderen over de hele wereld ontwikkeld en verbeterd. Het heeft kinderen de kans gegeven om te leren over STEM-gerelateerde onderwerpen (Science, Technology, Engineering and Mathematics) en hen geholpen om hun creativiteit en inventiviteit te ontwikkelen.

Met de continue groei van technologie en de evolutie van de maatschappij, is het duidelijk dat robotica de toekomst is. Lego Education heeft met de Mindstorms serie een tool gecreëerd waarmee kinderen beter kunnen begrijpen hoe robots werken en hoe ze geprogrammeerd en gebouwd kunnen worden.

Voor de komende 10 jaar kan men alleen maar raden waar de Lego Mindstorms serie heen zal gaan. Maar één ding is zeker – de toekomst ligt in de handen van de jeugd en de educatieve mogelijkheden van de Lego Mindstorms serie zullen zeker bijdragen aan hun kennis, creativiteit en innovatie.