Lashelmen


Fijnstof, vonken, splinters, chemische dampen en gevaarlijke stralingen zijn enkele van de gevaren die oogletsels en gezichtsblessures bij lassers kunnen veroorzaken. Een goede lashelm beschermt de lasser tegen deze gevaren en biedt de nodige veiligheid tijdens het lassen. In dit artikel bekijken we de belangrijkste aspecten van lashelmen, zoals hun functies, kenmerken, types, onderhoud en de beste merken.

Functies en kenmerken van een lashelm

Bescherming tegen UV en infraroodstralen

Infrarood- en ultravioletstraling zijn de twee soorten straling die tijdens het lassen vrijkomen. Deze straling is zo schadelijk dat het oogletsel kan veroorzaken. Een goede lashelm biedt bescherming tegen deze straling.

Ruim zicht van de lasser

Een lashelm moet een breed zichtveld bieden aan de lasser. Door een groter zichtveld heeft een lasser meer controle over het lasproces en kan hij zijn werk nauwkeurig en efficiënt uitvoeren.

Comfortabel dragen

Het is essentieel dat een lashelm comfortabel zit. Het moet aanpasbaar zijn aan de vorm en grootte van het hoofd van de lasser en licht in gewicht zijn. Dit maakt het dragen van de helm prettiger en vergroot daarmee de draagbaarheid en de veiligheid van de lasser.

Automatische lasfiltertechnologie

Automatische lashelmen bevatten een lasfiltertechnologie die reageert op de lichtboog en automatisch de lens schakelt van een heldere naar een donkere schaduw. Door de automatische lasfiltertechnologie kan de lasser task-specifieke parameters instellen voor een constantere lasboog.

Externe aanpassingsfuncties

De meeste lashelmen hebben externe aanpassingsfuncties om de helm aan te passen naar de eisen van de lasser. Deze functies zijn vooral belangrijk omdat de meeste lassers verschillend van grootte zijn en er verschillende lasprocessen zijn.

Verschillende types van lashelmen

Passieve lashelmen

Passieve lashelmen werken op een heel eenvoudige wijze. Deze helmen hebben een donkere lasfilterlens die alleen donker wordt als de lasser aan het lassen is. Het grootste voordeel van passieve lashelmen is hun lage prijs.

Automatische lashelmen

Een automatische lashelm werkt met een automatische lasfilterlens die werkt op batterij of zonnecellen. Wanneer de lassers starten met lassen, kleurt de lens donker en daarna schakelt automatisch weer terug naar helder als lassen is voltooid. Het voordeel hiervan is dat de lasser op een efficiënte manier kan werken.

Handmatige lashelmen

Handmatige lashelmen zijn eenvoudig en goedkoop. Deze helmen hebben een donkere lens die alleen donker wordt na handmatige aanpassing van de schakelaar aan de zijkant van de helm. Het nadeel hiervan is dat de lasser vaak korte pauzes moet nemen om de lens te verhelderen en te controleren of alles goed gaat.

Tips en Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je lashelm op een goede manier functioneert en veilig is voor gebruik, is het belangrijk om het op de juiste manier te onderhouden.

– Bewaar je helm altijd in een koele en droge omgeving.
– Onderhoud je lasfilterlens door deze te reinigen met een droge doek of een speciale lensreiniger.
– Controleer regelmatig de hoofdband en andere bevestigingsmaterialen op tekenen van slijtage of beschadiging.
– Vervang de batterij of de zonnecellen bij normale slijtage.

Beste merken van lashelmen

Er zijn veel merken van lashelmen op de markt, maar enkele van de beste merken zijn:

– 3M Speedglas
– Optrel
– Lincoln
– Miller
– Jackson
– ESAB

Conclusie

Als lasser is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen de gevaren die gepaard gaan met het lassen. Het dragen van een lashelm is de meest effectieve manier om jezelf te beschermen. Het is essentieel om de juiste keuze te maken op basis van jouw behoeften, budget en werkvoorwaarden.

Vaak Gestelde Vragen

1. Hoe weet ik welke lashelm het beste bij mij past?
Het kiezen van de juiste lashelm hangt af van jouw behoeften, budget en werkomstandigheden. Let bij de keuze op kenmerken zoals de grootte, het gewicht, het zichtveld, hoe beschermend het is en de aanpassingsfuncties.

2. Kan ik een lashelm hergebruiken na een ongeluk?
Het wordt niet aanbevolen om een lashelm te hergebruiken na een ongeluk. Er kan onzichtbare schade zijn op de helm die de veiligheid van de lasser in gevaar brengt.

3. Wat is het verschil tussen een donkere lasfilterlens en een automatische lasfilterlens?
Een donkere lasfilterlens wordt handmatig aangepast en blijft donker totdat de schakelaar opnieuw wordt geschakeld. Een automatische lasfilterlens schakelt automatisch over van een heldere naar een donkere kleur afhankelijk van de lichtboog.

4. Hoe kan ik mijn lasheln onderhouden?
Onderhoud je lashelm altijd op een droge en koele plaats, reinig regelmatig de lasfilterlens en deel de hoofdband en de bevestigingsmaterialen.

5. Hoe vaak moet ik mijn lashelm vervangen?
Het wordt aanbevolen om je lashelm om de vijf jaar te vervangen, of zodra het tekenen van slijtage of beschadiging vertoont.