Knex speelgoed

Het wereldberoemde K’NEX is in de basis een speelgoed dat bestaat uit plastic onderdelen die je op elkaar aan kunt sluiten. Het is daarom enigszins te vergelijken met het nog bekendere Lego of het iets minder bekende Meccano. Toch heeft iedereen die in de jaren 90 of 00 is opgegroeid vast en zeker met K’NEX gespeeld. Ontwikkeld in 1989 door Joel Glickman duurde het nog enkele jaren voordat dit speelgoed op de markt kwam. Pas in 1992 zag K’NEX dan ook het levenslicht in de verschillende speelgoedwinkels. Door de vele mogelijkheden met het speelgoed werd het dan ook binnen enkele jaren razend populair. Zelfs bijna 30 jaar later is dit speelgoed nog vaak terug te vinden op de lijstjes voor verjaardagen, sinterklaas en kerst.

Knex Achtbaan Troy bij TV Limburg

Joel Glickman heeft het lumineuze idee van K’NEX bedacht door pure verveling op een trouwerij. Om deze verveling tegen te gaan begon Joel met enkele rietjes die op tafel lagen te spelen. Het verbaasde hem hoeveel ontwerpen hij van deze rietjes kon maken. Deze inspiratie heeft hij later gebruikt om de basis van dit speelgoed op te zetten. Het klinkt misschien gek, maar dit is echt waar K’NEX zijn oorsprong heeft gevonden. Toch is het goed terug te zien in de basisonderdelen die dit speelgoedmerk op de markt heeft gebracht. Denk maar aan de stokjes in verschillende lengtes die je vast kan maken door middel van verschillende bevestigingspunten. Met een beetje fantasie kan je een creatie van verschillende rietjes zien.

Voor wie is K’NEX bedoelt?

In eerste instantie is dit speelgoed voornamelijk op de markt gebracht voor kinderen tussen de leeftijden zes en twaalf jaar. Met dit speelgoed kunnen ze urenlang plezier beleven en hun creativiteit de vrij loop laten. Toch zijn er ook veel ouderen die geen genoeg van dit speelgoed kunnen kijken. Daar waar kinderen voornamelijk kleine bouwwerken maken, zijn het bij de oudere grote creaties. Zo zullen we hier later verder op in gaan.

Een relatief nieuw onderdeel van K’NEX is het Kid K’NEX. Deze speelgoed sets zijn bedoeld voor peuters en kleuters om hun motoriek en creativiteit te vergroten. Het grote verschil bij Kid K’NEX is dat de modellen iets simpeler in elkaar te zetten zijn dan de normale modellen. Zo bestaan de sets niet uit hele kleine onderdelen, waardoor het ook veiliger in het gebruik is. Ook bestaan deze sets niet uit realistische auto’s of dieren. De figuren die hiermee gemaakt kunnen worden zijn voornamelijk vrolijke en kleurrijke wezens.

Stimulering van de motoriek

Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen worden gestimuleerd in de ontwikkeling van hun creatieve brein en motorriek bij het gebruik van Lego, Duplo en dus ook K’NEX. Met deze soorten speelgoed kun je spelenderwijs met je kind zijn ontwikkeling vergroten. De creativiteit wordt gestimuleerd door steeds andere combinaties te maken. Door het maken van verschillende combinaties zal het kind geprikkeld worden door het eindresultaat dat bereikt kan worden. Er moet steeds creatief worden nagedacht om een andere creatie tot stand te laten komen.

Naast de creativiteit wordt de motoriek ook gestimuleerd door het gebruik van dit speelgoed. De verschillende stukjes moeten vrij precies in elkaar worden gezet. Door het herhalen van deze handelingen zal het kind dit keer op keer zijn motoriek moeten gebruiken. Deze oefening die spelenderwijs worden uitgevoerd zullen op lange termijn een stimulering van de motoriek laten zien. Dit is onder andere ook de reden waarom het eerder genoemde Kid K’NEX voor peuters en kleuters op de markt is gebracht.

Enkele bekende modellen van K’NEX

Er zijn door de jaren heen veel populaire modellen van K’NEX voorbij gekomen. Toch blijft dit speelgoedmerk steeds zijn assortiment vernieuwen met andere modellen. Er worden ook bij K’NEX namelijk steeds nieuwe modellen uitgevonden als het aankomt op de onderdelen die gebruikt worden. Een populair model in de verschillende webshops op dit moment is de set: Stoere en Snelle Auto’s. Met deze set van in totaal 206 onderdelen word je in staat gesteld om in totaal tot zelfs wel 12 verschillende race auto’s te bouwen. Van een sportieve motor tot een futuristische formule auto, met deze set haal je het allemaal in huis. Een ander erg populaire set van dit moment is de set met de toepasselijke naam: You build it. Dit is natuurlijk waar dit speelgoedmerk voor staat. Er zitten in deze set totaal 130 stukjes K’NEX waarmee je verschillende dingen kan maken. Je wordt bij deze set niet beperkt tot één categorie. Of je nu een auto, rat, raket of kikker wilt maken maakt niet uit. Je kunt je fantasie de vrije loopt laten met dit pakket. Een populair model van de Kid K’NEX afdeling is de: Build a Bunch. In totaal bestaat deze set uit 66 stuks. Met deze set kunnen tot wel vijf verschillende modellen worden gemaakt. Van een denkbeeldig wezen op wielen tot aan een vliegend wezen met grote ogen. Laat je creativiteit met de set Build a Bunch de vrije loop.

K’NEX in het groot

Daar waar K’NEX veel verschillende standaard bouwpakketten in zijn assortiment heeft, zijn er ook enkele grote bouwwerken bekend. Vaak zijn dit mensen met een uit de hand gelopen collectie van K’NEX die een heel groot bouwpakket in elkaar zetten. Groot favoriet bij het nabouwen van realistische bouwwerken zijn de achtbanen. Op Google zijn een hoop verschillende achtbanen terug te vinden die soms hele huiskamers in beslag nemen. Zo zijn meerdere achtbanen uit de Efteling nagebouwd zoals Joris en de Draak en Pegasus. Achtbanen uit het buitenland zijn ook erg populair. Misschien wel de meest imposante achtbaan die op Google terug te vinden is komt uit Canada. In het pretpark Canada’s Wonderland staat de achtbaan Dragon Fire die met vele duizenden stukjes K’NEX is nagemaakt. Dit zijn echter niet de enige, zo zijn er namelijk tal van andere voorbeelden online terug te vinden. Er zijn dan ook heuse beschrijvingen terug te vinden hoe jij ook een eigen achtbaan kunt maken in jouw eigen huis.