Kinderboeken met leesniveau avi start


Als je kind net begint met lezen, kan het lastig zijn om geschikte boeken te vinden. AVI-start niveau is speciaal ontworpen voor kinderen die net beginnen met lezen. Maar welke boeken zijn geschikt voor deze niveaus en wat moet je weten voordat je een boek koopt? In dit artikel delen we de beste kinderboeken met leesniveau AVI-start en geven we praktische tips voor beginnende lezers.

Wat zijn AVI-start boeken?

AVI staat voor Analyse Van Individualiseringsvormen. Dit zijn de niveaus die aangeven welk leesniveau een kind heeft. AVI-start is het laagste niveau van de AVI-leesniveaus. Het is speciaal ontworpen voor kinderen die net beginnen met lezen. Deze boeken hebben veel plaatjes, grote letters en korte zinnen. Op deze manier is het voor kinderen gemakkelijker om te leren lezen en om hun leesvaardigheid te verbeteren.

Welke boeken zijn geschikt voor AVI-start?

Als je kind net begint met lezen, is het belangrijk om boeken te vinden die aansluiten bij zijn of haar leeftijd en interesses. Hier zijn enkele suggesties voor AVI-start boeken:

Prentenboeken

Prentenboeken zijn uitermate geschikt voor AVI-start niveau, omdat ze veel plaatjes hebben en vaak eenvoudige teksten. Enkele suggesties zijn: ‘Nijntje gaat op reis’ van Dick Bruna, ‘De gele ballon’ van Charlotte Dematons en ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ van Sam McBratney.

Leesboeken

Als je kind begint met lezen, is het belangrijk om boeken te vinden die niet te moeilijk zijn. Enkele suggesties voor AVI-start leesboeken zijn ‘Ik leer lezen met Vos en Haas’ van Sylvia Vanden Heede, ‘De club van lelijke kinderen’ van Koos Meinderts en ‘Papa gaat op stap’ van Anneke Scholtens.

Stripboeken

Stripboeken zijn een leuk en toegankelijk genre voor beginnende lezers. Enkele suggesties voor AVI-start stripboeken zijn ‘Donald Duck – De beste vriendjes’ van Walt Disney, ‘Kik en Pientje’ van Merel Eyckerman en ‘Storm – Het Geheim van de Nitronstralen’ van Don Lawrence.

Tips voor het kiezen van AVI-start boeken

Bij het selecteren van AVI-start boeken zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

Interesses van het kind

Het is belangrijk om boeken te kiezen die aansluiten bij de interesses van het kind. Als ze een boek vinden dat hen aanspreekt, zullen ze eerder gemotiveerd zijn om te lezen.

Thema

Kies boeken met thema’s die gemakkelijk te begrijpen zijn voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s zoals vriendschap, dieren en reizen.

Lengte van het boek

Beginnende lezers hebben meer moeite om hun aandacht te behouden bij langere boeken. Zoek naar boeken met niet teveel bladzijden en zorg ervoor dat de tekst niet te klein of te druk is afgedrukt.

Woordenschat

Bied boeken aan met woordenschat die niet te moeilijk is en die kinderen al kennen. Op deze manier kunnen ze nieuwe woorden leren en hun woordenschat uitbreiden.

Tips om als ouder te helpen bij het lezen

Als ouder kun je je kind helpen om lezen te verbeteren door:

Samen lezen

Lees samen met je kind om hen te helpen de woorden te begrijpen en hun leesvaardigheid te verbeteren. Het kan een leuke manier zijn om quality-time met je kind te hebben.

Voorlezen

Voorlezen is ook een geweldige manier om de leesvaardigheid van je kind te verbeteren. Door hen te laten luisteren, komen ze in aanraking met nieuwe woorden en verhalen.

Beloningssystemen

Moedig je kind aan met beloningssystemen om hun motivatie te verhogen. Bijvoorbeeld door ze te belonen voor de voltooide boeken of bladzijden.

Conclusie

Kinderboeken hebben een grote invloed op de ontwikkeling van kinderen. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan de boeken die je koopt voor je kind. AVI-start boeken zijn speciaal ontworpen voor beginnende lezers en zijn dus ideaal voor kinderen die net beginnen met lezen. Kies boeken die aansluiten bij de interesses van je kind en let op thema, lengte en woordenschat. Als ouder kun je bijdragen aan de leesvaardigheid van je kind door samen te lezen, voor te lezen en beloningssystemen in te stellen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn AVI-start boeken?

AVI-start boeken zijn boeken die speciaal zijn ontworpen voor kinderen die net beginnen met lezen. Ze hebben veel plaatjes, grote letters en korte zinnen om het leren lezen gemakkelijker te maken.

Welke boeken zijn geschikt voor AVI-start?

Prentenboeken, leesboeken en stripboeken zijn allemaal goede opties voor AVI-start niveau.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van AVI-start boeken?

Let op de interesses van het kind, thema van het boek, lengte van het boek en de woordenschat.

Hoe kan ik mijn kind helpen met lezen?

Je kunt je kind helpen door samen te lezen, voor te lezen en beloningssystemen te hanteren.

Welke beloningssystemen zijn effectief bij het aanmoedigen van lezen?

Beloon je kind bijvoorbeeld voor het voltooien van een boek of het lezen van een bepaald aantal bladzijden.