Inbouw douchekranen


Inbouw douchekranen zijn een essentieel onderdeel van de moderne badkamer. Ze zorgen niet alleen voor een strakke en minimalistische uitstraling, maar bieden ook praktische voordelen zoals ruimtebesparing en gemakkelijke reiniging. Maar hoe kies je de juiste inbouw douchekraan voor jouw badkamer en hoe installeer je deze? In deze gids bespreken we alles wat je moet weten over inbouw douchekranen.

Wat zijn inbouw douchekranen?

Voordat we dieper ingaan op het kiezen en installeren van inbouw douchekranen, is het belangrijk om te begrijpen wat ze precies zijn. Inbouw douchekranen zijn kranen die in de muur worden geïnstalleerd, in plaats van als opbouw op de douchewand. Hierdoor blijft de muur vrij van obstakels en lijkt de kraan te zweven, wat een visueel aantrekkelijke uitstraling creëert.

Voordelen van inbouw douchekranen

Er zijn verschillende voordelen van inbouw douchekranen:

– Minimalistisch design: inbouw douchekranen zorgen voor een strak en minimalistisch design, waardoor de badkamer er ruimer uitziet.
– Eenvoudige reiniging: doordat de kraan in de muur is geïnstalleerd, is deze gemakkelijk schoon te maken, zonder dat er moeilijk bereikbare plekken zijn.
– Ruimtebesparing: inbouw douchekranen nemen geen extra ruimte in beslag, zoals bij opbouw kranen, waardoor er meer ruimte overblijft in de douche.
– Duurzaamheid: inbouw douchekranen zijn duurzamer omdat ze minder vaak vervangen hoeven te worden dan opbouw kranen.

Soorten inbouw douchekranen

Er zijn verschillende soorten inbouw douchekranen, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen:

Tweegreeps inbouw douchekraan

Een tweegreeps inbouw douchekraan bestaat uit twee aparte grepen, waarmee je de temperatuur en de waterstroom afzonderlijk van elkaar regelt. Dit type kraan wordt gebruikt in badkamers met een ouderwetse, klassieke uitstraling.

Eenhandige inbouw douchekraan

Een eenhandige inbouw douchekraan heeft één hendel waarmee je zowel de temperatuur als de waterstroom kunt reguleren. Dit type inbouw douchekraan is moderner en minimalistischer dan de tweegreeps inbouw douchekraan.

Thermostatische inbouw douchekraan

Een thermostatische inbouw douchekraan regelt automatisch de watertemperatuur, ongeacht eventuele schommelingen in de toevoer van warm of koud water. Dit type kraan is veiliger omdat het voorkomt dat de temperatuur te hoog oploopt.

Digitale inbouw douchekraan

Een digitale inbouw douchekraan gebruikt elektronica om de watertemperatuur en waterstroom te regelen. Dit type kraan biedt de hoogste mate van precisie en gebruiksgemak.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouw douchekraan?

Bij het kiezen van een inbouw douchekraan zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden:

– Design: bepaal welk type design het beste past bij de stijl van jouw badkamer.
– Afmetingen: kies een inbouw douchekraan met de juiste afmetingen, zodat deze goed past in de muur.
– Materiaal: kies een inbouw douchekraan van hoogwaardige materialen zoals chroom, RVS of messing.
– Merk: ga voor een gerenommeerd merk om verzekerd te zijn van kwaliteit en duurzaamheid.
– Prijs: bepaal je budget en kies een inbouw douchekraan die past binnen jouw prijsklasse.

Hoe installeer je een inbouw douchekraan?

Het installeren van een inbouw douchekraan is een uitdagende taak die het best kan worden uitgevoerd door een gekwalificeerde loodgieter. Het proces bestaat uit de volgende stappen:

– Het bepalen van de juiste locatie en hoogte van de inbouw douchekraan.
– Het uitsnijden van de muur op de juiste plaats en afmetingen van de kraan.
– Het installeren van de inbouwdoos waarin de kraan wordt geplaatst.
– Het installeren van de inbouw douchekraan en het aansluiten ervan op de leidingen.

Tips voor het onderhoud van inbouw douchekranen

Om ervoor te zorgen dat de inbouw douchekraan optimaal blijft functioneren, zijn er enkele onderhoudstips die je kunt volgen:

– Reinig de kraan regelmatig met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek.
– Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen of harde sponzen, omdat deze het oppervlak van de kraan kunnen beschadigen.
– Voer regelmatig onderhoud uit aan de leidingen om kalkaanslag en verstopping te voorkomen.
– Laat eventuele lekkages onmiddellijk repareren door een loodgieter.

Conclusie

Inbouw douchekranen zijn een stijlvolle en praktische keuze voor moderne badkamers. Het kiezen van de juiste inbouw douchekraan vereist aandacht voor verschillende factoren, zoals design, afmetingen, materiaal en prijs. Het installeren van een inbouw douchekraan is een uitdagende taak die moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde loodgieter. Met goed onderhoud kan een inbouw douchekraan jarenlang meegaan en blijven functioneren als nieuw.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik een inbouw douchekraan zelf installeren?
– Het wordt aanbevolen om een gekwalificeerde loodgieter in te schakelen voor het installeren van een inbouw douchekraan, omdat dit een uitdagende taak is.

2. Moet ik rekening houden met de breedte van de muur bij het kiezen van een inbouw douchekraan?
– Ja, het is belangrijk om de diepte van de muur te kennen en de afmetingen van de inbouw doos te controleren om ervoor te zorgen dat de inbouw douchekraan past.

3. Is een thermostatische inbouw douchekraan veiliger dan andere kranen?
– Ja, een thermostatische inbouw douchekraan regelt automatisch de watertemperatuur, waardoor het risico op brandwonden wordt verminderd.

4. Hoe vaak moet ik mijn inbouw douchekraan onderhouden?
– Het wordt aanbevolen om de kraan regelmatig schoon te maken en onderhoud te plegen aan de leidingen om te voorkomen dat de kraan verstopt raakt of lekt.

5. Kan ik een inbouw douchekraan gebruiken met een traditionele douchekop?
– Ja, een inbouw douchekraan kan worden gebruikt met elke soort douchekop, zolang deze past op de aansluiting van de kraan.