Https:


Online winkelen is tegenwoordig een populair tijdverdrijf en de meeste mensen doen het graag vanuit het comfort van hun eigen huis. Hoewel het gemakkelijk en handig is, brengt online winkelen ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Gelukkig biedt HTTPS een oplossing voor deze risico’s. In dit artikel zullen we ontdekken wat HTTPS is en hoe het ons kan helpen om veilig online te winkelen.

Wat is HTTPS?

HTTP

Om HTTPS te begrijpen, moeten we eerst weten wat HTTP is. HTTP staat voor HyperText Transfer Protocol en is verantwoordelijk voor communicatie tussen computers op het internet. Wanneer u een website bezoekt, vraagt uw browser informatie van de server van die website via HTTP. De server stuurt dan de gevraagde informatie terug naar uw browser.

HTTPS

HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en is een veiligere versie van HTTP. Het maakt gebruik van de Transport Layer Security (TLS) of Secure Sockets Layer (SSL) encryptieprotocollen om ervoor te zorgen dat alle gegevens die tussen een computer en een website worden verzonden, worden versleuteld. Dit voorkomt dat onbevoegde individuen toegang krijgen tot deze informatie.

Waarom is HTTPS belangrijk?

Bescherming van persoonlijke gegevens

Bij online winkelen moeten we vaak persoonlijke gegevens invoeren, zoals ons adres en creditcardnummer. Als deze gegevens in handen komen van een hacker, kan dit leiden tot identiteitsdiefstal en financiële verliezen. Met HTTPS wordt deze informatie veilig versleuteld en voorkomt dat hackers toegang krijgen tot deze informatie.

Authenticiteit van de website

Wanneer u HTTPS gebruikt, kunt u er zeker van zijn dat u communiceert met de legitieme website die u bedoelt. Dit komt omdat HTTPS-certificaten worden uitgegeven door gerespecteerde certificeringsinstanties die hebben geverifieerd dat de website is wie ze zeggen dat ze zijn.

Geen manipulatie van gegevens

Met HTTPS worden de gegevens die tussen de computer en de website worden verzonden, versleuteld en verzonden in hun oorspronkelijke vorm. Dit zorgt ervoor dat de gegevens niet kunnen worden gemanipuleerd of gewijzigd door derden tijdens transport.

Hoe kunt u controleren of een website HTTPS gebruikt?

Het is eenvoudig om te controleren of een website HTTPS gebruikt. Kijk naar de adresbalk van uw browser. Indien de website HTTPS gebruikt, zal er een slotpictogram aan de linkerkant van het webadres staan. Als u erop klikt, wordt informatie over het HTTPS-certificaat weergegeven.

Conclusie

HTTPS is een cruciaal onderdeel geworden van online winkelen en webverkeer. Het versleutelen van data zorgt ervoor dat persoonlijke en financiële gegevens veilig blijven en dat communicatie met legitieme websites wordt gewaarborgd. Door HTTPS te gebruiken tijdens het online winkelen, kunt u gerust zijn over uw persoonlijke gegevens en bankrekening.

Veelgestelde vragen over HTTPS

1. Zijn alle websites die HTTPS gebruiken veilig?

Helaas niet. Terwijl HTTPS-gebruik de veiligheid van de communicatie tussen een website en de gebruiker verhoogt, is het niet een magische garantie voor veiligheid. Het houdt in wezen in dat de gegevens die worden verzonden tussen uw computer en de website versleuteld zijn. Zorg ervoor dat u alleen winkelt bij gerenommeerde websites en dat u bekend bent met de algehele beveiliging van de website voordat u uw persoonlijke informatie verstrekt.

2. Kan HTTPS worden gehackt?

Het is mogelijk om HTTPS te hacken, maar het is zeer moeilijk en vereist een zeer geavanceerde hacker. De encryptie van HTTPS is zeer sterk, maar het kan door een slimme aanvaller worden omzeild. Maar het is nog steeds veel veiliger dan HTTP.

3. Moeten alle websites HTTPS gebruiken?

Overheden en grote bedrijven zouden de ethische verplichting moeten hebben om HTTPS te gebruiken. Daarom bieden streamingservices zoals Netflix en sociale media-websites zoals Facebook en Twitter HTTPS aan. Het aantal sites dat HTTPS gebruikt, neemt echter gestaag toe.

4. Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP staat voor HyperText Transfer Protocol en is niet versleuteld en dus onveilig. HTTPS staat voor het HyperText Transfer Protocol Secure en wordt gebruikt om uw online sessies veiliger te maken door verkeer tussen de browser en website te hashen/uploads.

5. Wat zijn de risico’s van het niet gebruiken van HTTPS op mijn website?

Als u geen HTTPS gebruikt, lopen de communicatie tussen de gebruiker en de website het risico te worden gemanipuleerd of onderschept door kwaadwillende partijen. Met HTTPS wordt alle informatie die tussen de gebruiker en de website wordt verzonden versleuteld, wat het risico op hacks door hackers drastisch vermindert. Zoals u kunt zien, kan het effectief implementeren van HTTPS het vertrouwen van uw klanten verhogen en hen een veiliger en betrouwbaarder platform bieden om zaken mee te doen.