Https:


Een veilige online ervaring is essentieel voor klanten en bedrijven. Het gebruik van HTTPS is een belangrijke maatregel om deze veiligheid te waarborgen. In dit artikel bespreken we waarom HTTPS belangrijk is voor jouw webshop en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is HTTPS?

Laten we beginnen met een korte uitleg van wat HTTPS precies is. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) is de veilige versie van HTTP, het protocol dat gebruikt wordt om informatie uit te wisselen tussen een webserver en een browser. HTTPS maakt gebruik van een SSL/TLS-encryptie om de verbinding tussen de browser van de gebruiker en de website te beveiligen.

#1 Vertrouwen winnen van bezoekers

Een HTTPS-verbinding geeft bezoekers het vertrouwen dat jouw webshop betrouwbaar is. Ze weten dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn en dat hun transacties beschermd zijn tegen hackers. Hierdoor zullen ze eerder geneigd zijn om aankopen te doen in jouw webshop.

#2 Bescherming van persoonlijke gegevens

HTTPS zorgt ervoor dat persoonlijke gegevens zoals creditcardinformatie en andere identificeerbare informatie versleuteld worden tijdens het versturen ervan over het internet. Dit voorkomt dat deze gegevens in verkeerde handen vallen.

#3 Voorkomen van phishing

Een HTTPS-verbinding maakt het moeilijker voor phishing-aanvallen om succesvol te zijn. Phishing is wanneer een aanvaller probeert om persoonlijke informatie te verkrijgen door zich voor te doen als een legitieme website. Met HTTPS kan een aanvaller zich niet voordoen als een website en zal de gebruiker gewaarschuwd worden als er iets niet klopt.

#4 Bescherming tegen malware

Door HTTPS te gebruiken wordt de kans op malware-aanvallen verminderd. Malware is schadelijke software die door hackers gebruikt wordt om toegang te krijgen tot computers of gegevens. HTTPS zorgt ervoor dat gegevens versleuteld worden en voorkomt dat deze malware aangevallen kunnen worden.

#5 Verbetering van SEO

Google beloont websites die HTTPS gebruiken met een hogere ranking in de zoekresultaten. HTTPS wordt gezien als een teken van veiligheid en betrouwbaarheid, en dit is iets waar Google veel waarde aan hecht.

#6 Verplichting door wetgeving

In sommige landen is het verplicht om HTTPS te gebruiken voor bepaalde websites. Dit geldt vooral voor websites waarop financiële transacties plaatsvinden. Zorg ervoor dat jouw webshop voldoet aan de wetgeving in jouw land.

#7 Beveiliging van openbare Wi-Fi-netwerken

Gebruikers zijn steeds vaker verbonden met openbare Wi-Fi-netwerken, bijvoorbeeld in cafés, luchthavens of hotels. Deze netwerken zijn vaak onbeveiligd en kunnen een risico vormen voor de veiligheid van de gebruiker. Door HTTPS te gebruiken kan de gebruiker veiliger surfen op het web en voorkomt hij dat zijn gegevens onderschept worden.

#8 Bescherming van bedrijfsgeheimen

Bedrijven hebben vaak gevoelige informatie die ze willen beschermen tegen hackers en andere kwaadwillenden. Door HTTPS te gebruiken wordt deze informatie versleuteld en voorkom je dat deze informatie in verkeerde handen valt.

#9 Verlaging van de kosten

Het gebruik van HTTPS kan kosten besparen op de lange termijn. Door verminderd risico op fraude en leakages gaan de kosten van de verzekering omlaag. En als een bedrijf het vertrouwen van klanten wint, kan het meer klanten aantrekken, wat resulteert in meer winst.

#10 ‘Niet veilig’ waarschuwingen voorkomen

Als de beveiliging van een website onvoldoende is, dan laat een browser een ‘niet veilige’ waarschuwing zien. Dit kan ervoor zorgen dat bezoekers de website verlaten, omdat ze twijfelen aan de betrouwbaarheid. Door HTTPS te gebruiken voorkom je deze waarschuwingen en geef je bezoekers vertrouwen in jouw webshop.

HTTPS is een belangrijke stap om de veiligheid van jouw webshop te waarborgen. Door HTTPS te gebruiken, vergroot je het vertrouwen van bezoekers, bescherm je persoonlijke gegevens en bedrijfsgeheimen, voorkom je malware- en phishing-aanvallen, verlaag je kosten en voorkom je ‘niet veilige’ waarschuwingen.

Waarom moet ik HTTPS gebruiken?

Het gebruik van HTTPS is een belangrijke stap om de veiligheid van jouw webshop te waarborgen. Door HTTPS te gebruiken, vergroot je het vertrouwen van bezoekers, bescherm je persoonlijke gegevens en bedrijfsgeheimen, voorkom je malware- en phishing-aanvallen, verlaag je kosten en voorkom je ‘niet veilige’ waarschuwingen.

Hoe installeer ik HTTPS op mijn website?

Je kunt HTTPS installeren door een SSL/TLS-certificaat te kopen en te installeren op jouw webserver. Er zijn verschillende SSL/TLS-certificaten beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Comodo, Symantec en GlobalSign. Neem contact op met jouw webhosting provider voor meer informatie.

Is een HTTPS-verbinding trager dan een HTTP-verbinding?

HTTPS kan een hogere vertraging opleveren dan HTTP, omdat de verbinding versleuteld wordt. Echter, de meeste browsers zijn momenteel zo geoptimaliseerd dat de vertraging minimaal is.

Wat kost een SSL/TSL-certificaat?

De kosten van een SSL/TLS-certificaat variëren afhankelijk van het type en de duur van het certificaat. Meestal is er sprake van een jaarlijkse kost. Overleg met jouw webhosting provider of HTTPS-certificaatverkoper om de kosten te bepalen.

Is HTTPS verplicht voor mijn webshop?

HTTPS is niet verplicht voor alle webshops, maar in sommige landen is het verplicht om HTTPS te gebruiken voor bepaalde websites, zoals websites waarop financiële transacties plaatsvinden. Het is belangrijk om de wetgeving in jouw land na te gaan en te voldoen aan de wettelijke vereisten.