Https:


Als online shoppers zijn we altijd op zoek naar de beste deals en ervaringen tijdens het winkelen op het web. Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is dat de veiligheid van de website waarop we winkelen net zo belangrijk is als de deals die we scoren. Een manier om te controleren of een website veilig is, is door te kijken of deze gebruik maakt van een HTTPS-verbinding in plaats van de standaard HTTP-verbinding. In dit artikel zullen we de voordelen en de noodzaak van het gebruik van een HTTPS-verbinding onderzoeken.

Wat is HTTPS?

Laten we beginnen met een korte introductie van wat HTTPS eigenlijk betekent. Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) is de beveiligde versie van HTTP, de standaardprotocol voor het internet dat wordt gebruikt bij het browsen en het communiceren met servers. HTTPS beschermt de integriteit en vertrouwelijkheid van gegevens tussen de gebruiker en de website die wordt bezocht.

Waarom is een HTTPS-verbinding belangrijk bij online shoppen?

Online shoppen vereist het delen van gevoelige persoonlijke gegevens zoals adres, telefoonnummer, en creditcardgegevens. Een onbeveiligde website kan ervoor zorgen dat deze gegevens gemakkelijk te hacken zijn en in handen van kwaadwillenden komen. Als online shopper wil je er zeker van zijn dat jouw persoonlijke gegevens niet alleen veilig, maar ook vertrouwelijk worden behandeld. Een HTTPS-verbinding zorgt daarvoor.

Hoe werkt een HTTPS-verbinding?

HTTP en HTTPS verschillen in de manier waarop gegevens worden verzonden tussen de gebruiker en de website. Bij HTTP worden gegevens in platte tekst verzonden, wat betekent dat ze gemakkelijk door derden kunnen worden onderschept. HTTPS daarentegen gebruikt encryptie om de gegevens te versleutelen, waardoor het veel moeilijker wordt voor onbevoegde partijen om informatie te verkrijgen.

Voordelen van het gebruik van een HTTPS-verbinding voor online shoppen

Hieronder staan de belangrijkste voordelen van het gebruik van een HTTPS-verbinding bij het online shoppen:

Gebruikersgegevens zijn versleuteld

Bij het gebruik van HTTPS worden gebruikersgegevens versleuteld, waardoor het veel moeilijker wordt voor kwaadwillenden om deze te onderscheppen. Dit zorgt voor een extra beveiligingslaag voor gevoelige informatie zoals creditcardgegevens en persoonlijke gegevens.

Verminderd risico van phishing

Phishing is een veelvoorkomend probleem bij online shoppen. Kwaadwillenden maken nepwebsites die er precies uitzien als de originele website om zo gebruikers te verleiden hun persoonlijke informatie te delen. Met HTTPS kunnen dergelijke websites niet alleen gemakkelijker worden gedetecteerd, maar de verbinding zal ook worden geblokkeerd als er een poging wordt gedaan om gevoelige informatie te onderscheppen.

Toename van vertrouwen

Een HTTPS-verbinding zorgt voor een beveiligde en vertrouwenswaardige browsing- en shopping-ervaring. Veel gebruikers omzeilen websites die een onbeveiligde HTTP-verbinding gebruiken in plaats van een HTTPS-verbinding. Dit kan de reputatie van de website schaden en zal uiteindelijk leiden tot minder verkopen voor de online winkel.

Hoe kan ik zien of een website gebruik maakt van HTTPS?

Het is gemakkelijk te controleren of een website gebruik maakt van een HTTPS-verbinding. Kijk simpelweg naar de URL van de website in de adresbalk van de browser. Een website met een HTTPS-verbinding begint met “https://”. Sommige browsers tonen ook een groen hangslotpictogram in de adresbalk om aan te geven dat de verbinding veilig is.

Conclusie

HTTPS is een belangrijk aspect van online shoppen en biedt een extra beveiligingslaag voor zowel de gebruiker als de website. Het biedt bescherming tegen phishing, verhoogt het vertrouwen van de gebruiker en versleutelt gevoelige informatie tijdens de communicatie tussen de gebruiker en de website. Dus voordat je een aankoop doet op een onbekende online winkel, controleer dan eerst of het een HTTPS-verbinding heeft.

Veelgestelde vragen

1. Waarom is een HTTPS-verbinding belangrijk bij online shoppen?
2. Hoe werkt het SSL-certificaat?
3. Is het noodzakelijk om een ​​HTTPS-verbinding te gebruiken?
4. Hoe kan ik controleren of een website gebruik maakt van een HTTPS-verbinding?
5. Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

1. Waarom is een HTTPS-verbinding belangrijk bij online shoppen?

Online shoppen vereist het delen van gevoelige persoonlijke gegevens zoals adres, telefoonnummer en creditcardgegevens. Een onbeveiligde website kan ervoor zorgen dat deze gegevens gemakkelijk te hacken zijn en in handen van kwaadwillenden komen. Een HTTPS-verbinding zorgt ervoor dat deze informatie veilig en vertrouwelijk blijft tijdens de overdracht.

2. Hoe werkt het SSL-certificaat?

Het SSL-certificaat wordt uitgegeven door een certificeringsinstantie en versleutelt de gegevens die tussen de gebruiker en de server worden verzonden. Dankzij het certificaat zijn gevoelige persoonlijke gegevens, zoals creditcardgegevens en contactgegevens, beschermd tijdens de communicatie tussen de gebruiker en de website.

3. Is het noodzakelijk om een ​​HTTPS-verbinding te gebruiken?

Ja, het is noodzakelijk. Een HTTPS-verbinding biedt een extra beveiligingslaag voor gevoelige informatie tijdens de communicatie tussen de gebruiker en de website. Het is het beste om altijd websites te gebruiken die een HTTPS-verbinding hebben.

4. Hoe kan ik controleren of een website gebruik maakt van een HTTPS-verbinding?

Controleer de adresbalk van de browser om te zien of de URL van de website met “https://” begint in plaats van “http://”. Sommige browsers tonen ook een groen hangslotpictogram in de adresbalk om aan te geven dat de verbinding veilig is.

5. Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP is de standaardverbinding voor het internet, terwijl HTTPS een beveiligde versie van HTTP is. Bij HTTP worden gegevens in platte tekst verzonden, waardoor ze gemakkelijk te onderscheppen zijn. Bij HTTPS worden de gegevens daarentegen versleuteld, waardoor het veel moeilijker is voor kwaadwillenden om deze te onderscheppen.