Https:


Als eigenaar van een webshop wil je natuurlijk dat jouw klanten veilig kunnen shoppen op jouw website. Eén van de manieren om de veiligheid te waarborgen is door gebruik te maken van HTTPS. In dit artikel vertellen we je alles over HTTPS en hoe het de beveiliging van je website verbetert.

Wat is HTTPS en hoe werkt het?

Voordat we de voordelen van HTTPS bespreken, leggen we eerst uit wat het precies is. HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en is een beveiligde versie van HTTP. Dit protocol zorgt ervoor dat alle gegevens die tussen de browser van de gebruiker en jouw website worden uitgewisseld, versleuteld worden. Hierdoor kunnen deze gegevens niet onderschept worden door kwaadwillenden.

HTTPS werkt door middel van een SSL-certificaat. Dit certificaat wordt op jouw server geïnstalleerd en zorgt ervoor dat alle data die tussen de server en de browser van de gebruiker wordt uitgewisseld, versleuteld wordt. Dit betekent dat als iemand de data zou onderscheppen, deze niet te lezen is omdat deze versleuteld is.

Wat zijn de voordelen van HTTPS?

Het gebruik van HTTPS heeft verschillende voordelen, zowel voor de veiligheid van jouw website als voor de ranking in zoekmachines. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

1. Veiligheid

Het gebruik van HTTPS zorgt ervoor dat gegevens die tussen de browser van de gebruiker en jouw website worden uitgewisseld veilig zijn. Dit betekent dat wachtwoorden, creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie niet onderschept kunnen worden door derden. Hierdoor kunnen klanten veilig shoppen op jouw website.

2. Betrouwbaarheid

Het gebruik van HTTPS zorgt ervoor dat jouw website betrouwbaarder overkomt. Het geeft aan dat je de privacy van je bezoekers serieus neemt en er alles aan doet om hun gegevens veilig te houden. Dit kan het vertrouwen van jouw klanten vergroten en zorgen voor meer verkopen.

3. SEO-voordelen

Google heeft aangegeven dat het gebruik van HTTPS een positieve invloed heeft op de ranking in zoekmachines. Dit betekent dat als je HTTPS gebruikt, jouw website hoger kan komen te staan in de zoekresultaten. Dit kan zorgen voor meer bezoekers en dus meer potentiële klanten.

4. Verplichting

Sinds januari 2017 verplicht Google het gebruik van HTTPS op alle pagina’s waar persoonlijke gegevens worden uitgewisseld, zoals bijvoorbeeld op een inlogpagina of bij het afrekenen van een bestelling. Als je deze pagina’s niet beveiligt met HTTPS, zal Google je website markeren als onveilig. Dit kan zorgen voor minder bezoekers en dus minder verkopen.

Hoe installeer je HTTPS?

Het installeren van HTTPS is tegenwoordig vrij eenvoudig. Allereerst heb je een SSL-certificaat nodig. Dit certificaat kun je kopen bij een hostingprovider of een SSL-certificaatautoriteit. Vervolgens moet het certificaat op jouw server worden geïnstalleerd. Dit kun je meestal eenvoudig doen via het control panel van jouw hostingprovider. Tot slot moet je jouw website aanpassen zodat deze HTTPS gebruikt. Dit kun je doen door de linkjes op jouw website aan te passen van HTTP naar HTTPS.

Conclusie

Het gebruik van HTTPS is tegenwoordig cruciaal voor de veiligheid van jouw website en de gegevens van jouw klanten. Daarnaast heeft het nog meer voordelen, zoals een hogere ranking in zoekmachines en een hogere betrouwbaarheid. Het installeren van HTTPS is tegenwoordig vrij eenvoudig en hoeft niet duur te zijn.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?
2. Kan ik HTTPS ook gebruiken als ik geen webshop heb?
3. Hoe weet ik of mijn website gebruikmaakt van HTTPS?
4. Wat als mijn website nog geen HTTPS gebruikt?
5. Moet ik ook alle foto’s en andere bestanden op mijn website aanpassen naar HTTPS?

1. Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP is een onbeveiligde versie van het protocol waarmee gegevens tussen jouw website en de browser van de gebruiker worden uitgewisseld. HTTPS is de beveiligde versie hiervan, waarbij alle gegevens versleuteld worden.

2. Kan ik HTTPS ook gebruiken als ik geen webshop heb?

Ja, HTTPS kan ook gebruikt worden op andere soorten websites. Het is echter wel voornamelijk van belang voor websites waar persoonlijke gegevens worden uitgewisseld, zoals inlogpagina’s of bij het afrekenen van bestellingen.

3. Hoe weet ik of mijn website gebruikmaakt van HTTPS?

Als jouw website gebruikmaakt van HTTPS, zie je dit aan het groene slotje en het woord ‘Veilig’ in de adresbalk van de browser.

4. Wat als mijn website nog geen HTTPS gebruikt?

Als jouw website nog geen HTTPS gebruikt, kun je dit eenvoudig regelen. Allereerst heb je een SSL-certificaat nodig, deze kun je kopen bij een hostingprovider of SSL-certificaatautoriteit. Vervolgens moet dit certificaat op jouw server worden geïnstalleerd en moet jouw website aangepast worden om HTTPS te gebruiken.

5. Moet ik ook alle foto’s en andere bestanden op mijn website aanpassen naar HTTPS?

Ja, het is belangrijk dat alle onderdelen van jouw website gebruikmaken van HTTPS. Dit betekent dus dat de linkjes naar foto’s en andere bestanden ook aangepast moeten worden.