Hockeybitjes


Als je denkt aan hockey, denk je misschien aan schaatsen, sticks en pads. Maar er is nog een belangrijk onderdeel dat alle hockeyers, ongeacht hun niveau, moeten hebben: een hockeybitje. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over hockeybitjes, inclusief waarom het belangrijk is om er een te dragen en hoe je de juiste maat kiest.

Waarom moet je een hockeybitje dragen?

Het dragen van een hockeybitje is van vitaal belang tijdens het spelen van hockey; het beschermt de tanden, lippen, tong en kaak tegen letsel bij een stoot of slag met de bal of de stick. Juist omdat hockey een snel, intens en fysiek spel is, is een goede bescherming onmisbaar.

Soorten hockeybitjes

Er zijn twee soorten hockeybitjes: voorgevormde en op maat gemaakte bitjes. Voorgevormde bitjes zijn gemaakt van een thermoplastisch materiaal dat zachter wordt als het wordt verwarmd en meestal goedkoper is dan op maat gemaakte bitjes. Op maat gemaakte bitjes daarentegen worden vervaardigd door een tandarts die een mal maakt van de mond van de speler, zodat het bitje perfect aansluit op de tanden. Dit biedt meer comfort, veiligheid en duurzaamheid dan een voorgevormd bitje.

Hoe kies je de juiste maat hockeybitje?

Het dragen van de verkeerde maat hockeybitje kan niet alleen ongemakkelijk zijn, maar kan ook de mate van bescherming verminderen. Het is daarom belangrijk om het juiste type en de juiste maat te kiezen. Kinderen hebben meestal kleinere bitjes nodig dan volwassenen, en er zijn ook junior- en seniorbitjes beschikbaar, afhankelijk van de leeftijd en grootte van de speler.

Hoe onderhoud je een hockeybitje?

Het onderhouden van een hockeybitje is eenvoudig en moet regelmatig worden gedaan. Het bitje moet worden gewassen met zeep en water en grondig worden gespoeld voordat het wordt opgeborgen in een hoesje om het te beschermen tegen bacteriën en schimmelgroei. Bijt niet op het bitje of plaats het niet in heet water, want dit kan het beschadigen.

De voordelen van een hockeybitje

Het dragen van een goed passend hockeybitje biedt tal van voordelen, waaronder:

– Bescherming tegen tand- en kaakblessures
– Het vermindert de kans op een hersenschudding ten gevolge van een klap tegen het hoofd
– Betere ademhaling tijdens het spelen
– Vermindert kaakvermoeidheid en spierpijn in het gezicht

Hoe moet een hockeybitje worden gedragen?

Een hockeybitje moet worden gedragen tijdens het spelen, met de ondertanden goed bedekt. Het is belangrijk om in het begin te wennen aan het dragen van een bitje, zodat het niet hinderlijk is tijdens het spel. Als het bitje niet goed past of ongemak veroorzaakt, moet het worden vervangen door een andere maat of een op maat gemaakt bitje.

Conclusie

Een hockeybitje is essentieel voor bescherming tijdens het spelen van hockey. Het biedt bescherming tegen tand- en kaakblessures, vermindert het risico op hersenletsel en verbetert zelfs de ademhaling. Het kiezen van de juiste maat, het onderhouden en correct dragen van het bitje is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je veilig en gezond blijft tijdens het spelen van het snelste balspel ter wereld.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik een op maat gemaakt hockeybitje hebben?

Een op maat gemaakt hockeybitje biedt meestal meer comfort, veiligheid en duurzaamheid dan een voorgevormd bitje, maar is meestal wel duurder.

2. Hoe vaak moet ik mijn hockeybitje wassen?

Een hockeybitje moet regelmatig worden schoongemaakt en gewassen met zeep en water. Het wordt aanbevolen om dit ongeveer een keer per week te doen.

3. Hoe weet ik welke maat hockeybitje ik nodig heb?

De meeste hockey-bitjes zijn verkrijgbaar in junior- en senior-formaten, afhankelijk van de grootte van de speler. Het meten van de mond van de speler kan ook helpen bij het kiezen van de juiste maat.

4. Waarom is het belangrijk om geen voorgevormd bitje te delen met andere spelers?

Het delen van een hockeybitje kan leiden tot de overdracht van bacteriën of ziektes. Het is daarom belangrijk om je eigen hockeybitje te hebben en het niet te delen met andere spelers.

5. Kan ik een hockeybitje dragen met beugels?

Ja, er zijn hockey-bitjes beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor mensen die beugels dragen. Het wordt aanbevolen om een ​​op maat gemaakt bitje te gebruiken om ervoor te zorgen dat het correct past en voldoende bescherming biedt.