Hete Lucht Oven

Aanschaf oven

Wanneer je een oven moet gaan aanschaffen heb je de keus uit verschillende varianten. Je hebt de keus om voor een stoomoven, combimagnetron, conventionele oven of een hete lucht oven te kiezen. Best wel goed om is even te bedenken wat voor jou huishouden de beste optie is.

Conventionele oven

Is een elektrische oven die voorzien is van onder- en bovenwarmte. Het gaat om stralingswarmte. Je kunt met je baksels circuleren. Is de bovenzijde van je appeltaart te bruin, zet deze dan naar onder, óf zet de bovenwarmte uit…

Gasoven

Een compleet fornuis, welke wordt verwarmd met een gasbrander. Het is wat lastiger om de warmte nauwkeurig in te stellen. Met een gasoven moet je echt om leren gaan, wat betreft het op de juiste manier bakken van cakes en taarten.

Stoomoven

De stoomoven zie je steeds vaker. Er hangt echter wel een prijskaartje aan. Met deze oven kan gekozen worden door stoom toe te voegen. Handig om korstvorming uit te stellen. Brood en soezen kunnen doorrijzen en later de korst vormen.

Combi-magnetronoven

Deze ovens hebben naast het normale ovengebruik ook een magnetronfunctie. Vaak een wat kleine oven waar niet alle bakvormen inpassen. Uiteraard kan deze oven worden gebruikt om in te bakken. Het gaat vaak wat sneller maar het bruine korstje zal ontbreken.

Hete lucht oven

De hete lucht oven is voorzien van een ventilator. Aan de achterzijde van de oven zitten openingen waardoor je de ventilator kunt zien. Warme lucht wordt in de oven verdeeld en geeft daardoor een prima bakresultaat. Elementen aan boven- en onderzijde veroorzaken de hete lucht die door de ventilator over de ruimte wordt verdeeld. De warmte vindt via een snelle overdracht plaats en zorgt voor het sneller bakken. Soms gaat het dan ook iets te hard. Dus je moet je baksels goed in de gaten houden. Wel kan de warmte snel worden aangepast. Het energieverbruik is laag en je kunt op verschillende hoogtes bakken. De warmte wordt immers goed gecirculeerd door de ventilator. Wel belangrijk om je oven niet te vol te zetten, omdat de hete lucht overal bij moet kunnen. Bij een te volle oven daalt de temperatuur.