Glutenvrije nederlandse kookboeken


Als je glutenvrij moet eten, kan het lastig zijn om elke dag weer nieuwe, gezonde en vooral smakelijke maaltijden te vinden die voldoen aan jouw dieetwensen en -behoeften. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije kookboeken op de Nederlandse markt verkrijgbaar. In dit artikel bespreken we de beste Nederlandse glutenvrije kookboeken die je helpen om heerlijke gerechten op tafel te zetten, zonder gluten.

Glutenvrij kookboek – The Holy Kauw Company

Van een van de meest populaire Nederlandse foodbloggers Rens Kroes komt het kookboek “The Holy Kauw Company”. Het boek bevat meer dan 80 recepten, zowel zoet als hartig. Het kookboek is niet alleen glutenvrij, maar ook lactosevrij, suikervrij en veganistisch. Rens Kroes biedt met haar kookboek inspiratie voor de heerlijkste gerechten voor zowel ontbijt, lunch, diner als voor bij de borrel.

Glutenvrij koken – Yvonne Jaspers

In haar kookboek “Glutenvrij koken” biedt Yvonne Jaspers een verzameling van recepten voor elke maaltijd van de dag, van ontbijt tot diner en zelfs tussendoortjes. Het boek is volledig gericht op glutenvrij eten, maar bevat ook recepten voor mensen met andere voedselallergieën of -intoleranties. De recepten in dit kookboek zijn eenvoudig te bereiden, gezond en uiteraard glutenvrij en veelal ook koolhydraatarm.

Lekker Glutenvrij koken – Harmke Schippers

“Lekker Glutenvrij koken” van Harmke Schippers is perfect voor degenen die in hun dagelijks leven weinig tijd hebben om uitgebreid te koken. In het kookboek staan snelle, eenvoudige gerechten die ook nog eens lekker en gezond zijn. Van eenvoudige maaltijden tot feestelijkere gerechten, deze recepten zullen iedere glutenvrije eter weten te smaken.

Glutenvrij kookboek voor kinderen – Kyra de Vreeze

Kyra de Vreeze, bekend van haar Instagram en receptenblogs, heeft een glutenvrij kookboek uitgebracht speciaal voor kinderen: “De kleine Vegetariër – Lekker vegetarisch en glutenvrij koken voor kinderen”. Het kookboek bevat 40 vegetarische en glutenvrije recepten, handige tips om kinderen te betrekken bij het koken en informatie over gezond eten.

Kookboek Glutenvrij, Suikervrij en Koemelkvrij – Dayenne Bos

Het kookboek “Glutenvrij, Suikervrij en Koemelkvrij” van Dayenne Bos is gericht op voedselallergieën en is geschikt voor mensen die gluten-, lactose- en suikervrij moeten eten. Het kookboek bevat gemakkelijke recepten die lekker en voedzaam zijn en voor het grootste deel gluten-, lactose- en suikervrij zijn. De gerechten in dit kookboek zijn vooral gericht op gezonde en gevarieerde maaltijden voor elke dag van de week.

Kookboek Gefermenteerd allergenenvrij bier – Bart Belonje

Bart Belonje heeft een glutenvrij kookboek op de markt gebracht voor de liefhebbers van gefermenteerd allergenenvrij bier. Zijn kookboek “Gefermenteerd allergenenvrij bier” biedt een verzameling van recepten die niet alleen glutenvrij zijn, maar ook rekening houden met andere allergieën en intoleranties. Het kookboek wordt vooral gekenmerkt door de combinatie met bier en je vindt hierin een calorieënarm glutenvrij bier en snacks.

Een nieuwe kijk op eten – Donna Hay

Donna Hay combineert in haar kookboek “Een nieuwe kijk op eten” de natuurlijke, gezonde en heerlijke ingrediënten in meer dan 130 glutenvrije recepten. De recepten variëren van eenvoudig tot uitgebreid, en van ontbijt tot diner. Donna Hay geeft de lezers handige tips om de nadruk op gezond eten te leggen, waardoor dit kookboek meer is dan alleen maar een receptenboek.

Kookboek Glutenvrij bakken – Jessica Maher

Het “Glutenvrij Bakboek” van Jessica Maher biedt een scala aan heerlijke glutenvrije bakrecepten, waaronder muffins, cupcakes, cakes, taarten, brood en eindeloos veel andere heerlijke snacks. Het boek is eenvoudig te volgen en bevat veel handige tips en trucs om het bakken van glutenvrije lekkernijen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Fit Vega(n) Foods – Nanneke Schreurs

Nanneke Schreurs heeft met haar kookboek “Fit Vega(n) Foods” een verzameling van 75 recepten samengesteld die voldoen aan de steeds groeiende wens om vegetarisch of veganistisch te eten, zonder gluten. Maar dit kookboek bevat ook nog eens recepten die eenvoudig en snel te bereiden zijn en goed te combineren zijn met een actieve, sportieve levensstijl.

Kookboek Glutenvrij en Vega(n) – Angelique van Os

“Glutenvrij en Vega(n)” is het nieuwe kookboek van Angelique van Os. Het boek bevat 50 heerlijke en gemakkelijk te bereiden recepten, die niet alleen glutenvrij zijn, maar ook veganistisch. Het boek bevat ook tips voor het veranderen van recepten, zodat deze geschikt zijn voor mensen met allergieën.

Bakken met haver-, boekweit- en glutenvrije melen

Het nieuwste kookboek van Natascha van der Stelt “Bakken met haver-, boekweit- en glutenvrije melen” is een echte aanrader voor mensen die glutenvrij willen bakken. Dit boek bevat tal van recepten voor heerlijke koekjes en taarten, die niet alleen glutenvrij zijn, maar ook nog eens gezond. Door gebruik te maken van alternatieve, glutenvrije melen biedt dit boek tal van mogelijkheden om lekker en gezond te bakken.

De Makkelijke Maaltijd – Karlien Duiverman

Karlien Duiverman heeft met haar kookboek “De Makkelijke Maaltijd” een perfect boek voor de drukke werkende ouder samengesteld. De recepten in het boek zijn eenvoudig en snel te bereiden, maar zijn tegelijkertijd ook glutenvrij. Het boek bevat zowel hartige recepten voor maaltijden als zoetere gerechten voor bij de koffie of thee.

Kookboek Glutenvrij én Vegetarisch – Madame Charlotte

Voor mensen die glutenvrij en vegetarisch willen eten, heeft “Madame Charlotte” een kookboek op de markt gebracht met de titel “Glutenvrij én vegetarisch”. Het boek bevat verzameling van recepten voor alle tijdstippen van de dag en biedt veel gezonde en lekkere gerechten.

Het Grote Glutenvrije Bakboek – Koosha Amin

“Het Grote Glutenvrije Bakboek” van Koosha Amin bevat ruim 70 heerlijke recepten, die door iedereen gemakkelijk te bereiden zijn. Het boek bevat zowel zoete als hartige lekkernijen. Dit kookboek is ideaal voor mensen die van bakken houden en veilig en lekker recepten willen volgen.

Kookboek Glutenvrij Bakken – Marike Bol

Marike Bol heeft met haar kookboek “Glutenvrij Bakken” een echte must-have voor alle mensen die glutenvrij willen bakken. Het boek bevat meer dan 70 recepten voor zowel traditionele als nieuwe glutenvrije baksels. Van hartige taarten tot zoete toetjes, dit boek is geschikt voor iedereen die op zoek is naar lekkere, gezonde én glutenvrije baksels.

Kookboek Glutenvrij Lekker Bakken – Marike Bol

Een nieuw boek van Marike Bol is “Glutenvrij Lekker Bakken”. In dit kookboek vind je een verzameling van recepten voor de lekkerste glutenvrije baksels. Naast gebakjes en koekjes, bevat dit boek ook bijzondere recepten zoals glutenvrije keuilartjes en taarten. Het boek is geschikt voor zowel beginners als ervaren bakkers.

Franse Klassiekers uit het Kookatelier van Dossier Cuisine

Voor wie houdt van Franse klassiekers is er het kookboek “Franse Klassiekers uit het Kookatelier van Dossier Cuisine”. Dit kookboek is uitermate geschikt voor mensen die glutenvrij willen eten, want het bevat een heleboel recepten voor Franse klassiekers die glutenvrij zijn. Recepten variëren van koude voorgerechten tot warme gerechten en van zoete toetjes tot hartige lekkernijen.

Overige Tips

Er zijn nog veel meer glutenvrije kookboeken beschikbaar op de Nederlandse markt, maar deze boeken zijn over het algemeen geschikt voor de meer ervaren en avontuurlijke kok. Voor wie opzoek is naar een uitdaging, is het zeker de moeite waard om deze kookboeken eens te bekijken:

– “Glutenvrij koken met Rudolph”: Rudolph van Veen.
– “Kookboekje voor Coeliakie”: NCV.
– “Celebration Cakes”: Peggy Porschen.
– “Kookboek Betty: suikervrij, glutenvrij”: Betty de Wit.
– “Easy Peasy”: Claire van den Heuvel en Vera van Haren.

Conclusie

Glutenvrij koken is eenvoudiger dan ooit dankzij de vele glutenvrije kookboeken die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Er zijn verschillende kookboeken beschikbaar met eenvoudige recepten, ideaal voor de beginnende kok, maar ook voor de ervaren kok zijn er genoeg boeken met uitdagendere recepten. Door gebruik te maken van deze kookboeken, kun je elke dag weer smakelijke en gezonde glutenvrije maaltijden op tafel zetten.

Veelgestelde vragen

1. Is het mogelijk om glutenvrij te koken zonder kookboek?
Ja, het is zeker mogelijk om glutenvrij te koken zonder kookboek, maar het kan wel lastig zijn om elke dag weer nieuwe smakelijke gerechten te bedenken. Daarom kan een kookboek veel inspiratie bieden en nieuwe ideeën aandragen.

2. Wat zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten die je kunt gebruiken tijdens het koken zonder gluten?
Enkele belangrijke ingrediënten die je kunt gebruiken tijdens het glutenvrij koken zijn: amandelmeel, boekweitmeel, havermeel, rijstmeel, maïsmeel en sojameel.

3. Kan ik glutenvrij eten en tegelijkertijd een gezonde levensstijl behouden?
Ja, het is zeker mogelijk om een gezonde levensstijl te behouden terwijl je glutenvrij eet. Gluten bevinden zich voornamelijk in granen als tarwe, gerst en rogge, maar er zijn tal van vervangende ingrediënten die je kunt gebruiken tijdens het koken, zoals havermout, amandelmeel en quinoa.

4. Kan ik glutenvrije recepten aanpassen om ze geschikt te maken voor andere allergieën?
Ja, veel glutenvrije recepten zijn eenvoudig aan te passen om ook rekening te kunnen houden met andere allergieën. Bijvoorbeeld door melk te vervangen door een alternatief zoals amandelmelk of sojamelk en eieren te vervangen door lijnzaad of chiazaad.

5. Is het mogelijk om glutenvrij te eten in restaurants?
Ja, steeds meer restaurants bieden tegenwoordig glutenvrije gerechten op hun menukaart. Het is altijd verstandig om vooraf te informeren bij het restaurant of zij glutenvrije opties aanbieden en te vragen naar de bereidingswijze van de gerechten.