Glijmiddelen

Glijmiddelen zijn vaak een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt, tenzij mensen zich direct met seksualiteit bezighouden. Echter, het is een essentieel onderdeel van gezonde intimiteit en kan de ervaring voor zowel mannen als vrouwen comfortabel en plezierig maken. Glijmiddelen zijn er in verschillende soorten, maten en vormen, voor verschillende doeleinden en met verschillende ingrediënten. In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op de verschillende soorten glijmiddelen, hun ingrediënten, hoe je ze correct gebruikt en waar je op moet letten bij het kopen van glijmiddelen.

Soorten glijmiddelen

Er zijn verschillende soorten glijmiddelen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen voordelen en nadelen:

– Op waterbasis: Op waterbasis glijmiddelen zijn de meest voorkomende en veelzijdige glijmiddelen. Ze zijn veilig voor gebruik met condooms en sextoys, hebben meestal geen geur of smaak, zijn eenvoudig te verwijderen en veroorzaken zelden irritatie. Ze zijn echter niet zo langdurig als andere soorten glijmiddel, en moeten vaak opnieuw worden aangebracht.

– Op siliconenbasis: Op siliconenbasis glijmiddelen zijn langer aanhoudend dan op waterbasis, waardoor je minder hoeft aan te brengen tijdens het gebruik. Ze zijn ook waterbestendig en werken goed onder de douche of in het water. En ze zijn ook veilig voor gebruik met condooms. De keerzijde is dat ze moeilijker zijn om van de huid af te wassen en ze minder geschikt zijn voor gebruik met siliconen sextoys omdat ze deze kunnen beschadigen.

– Hybride: Hybride glijmiddelen zijn een combinatie van waterbasis en siliconenbasis glijmiddelen. Ze hebben de hechting van een siliconenbasis glijmiddel en het gemak van een waterbasis glijmiddel. Ze zijn vaak duurder dan de andere soorten glijmiddelen en kunnen sextoys beschadigen.

– Olie: Olie gebaseerde glijmiddelen zijn gemaakt van natuurlijke oliën zoals olijfolie, kokosolie of notenolie. Ze zijn goedkoper dan andere soorten glijmiddelen, werken goed voor masturbatie, en hebben een langdurig effect Het nadeel is dat ze condooms kunnen beschadigen en ze kunnen leiden tot infecties en irritatie bij langdurig gebruik. Ook is het lastig om ze van de huid af te wassen.

– Bio: Bio glijmiddelen zijn vaak op waterbasis met een samenstelling die geen chemicaliën bevat en biologisch afbreekbaar is. Deze glijmiddelen zijn duurzaam en natuurlijk, waardoor ze beter zijn voor jou en voor het milieu. Ze zijn ook geschikt voor een gevoelige huid. Het nadeel is dat ze moeilijker te vinden zijn en niet zo lang meegaan als glijmiddelen met chemicaliën.

– Warm / koud: Er zijn glijmiddelen die warmte of koelte produceren tijdens het gebruik voor een extra stimulatie. Deze glijmiddelen zijn een kwestie van persoonlijke voorkeur en sommige mensen vinden dat ze irritatie of brandend gevoel veroorzaken. Zorg ervoor dat je de ingrediënten controleert voordat je een warm of koud glijmiddel gebruikt.

Ingrediënten

In glijmiddelen vind je tal van verschillende ingrediënten. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, zijn hier enkele van de meest voorkomende ingrediënten in glijmiddelen en hun effecten:

– Glycerine: Glycerine is een veel voorkomend ingrediënt in glijmiddelen op waterbasis. Het is een suiker die water vasthoudt, zodat glijmiddelen op waterbasis langer meegaan. Sommige mensen zijn echter gevoelig voor glycerine en kunnen er uitslag en irritatie van krijgen.

– Propyleenglycol: Propyleenglycol is een voorkomend ingrediënt in glijmiddelen. Het fungeert als een vochtinbrenger, waardoor het glijmiddel vocht vasthoudt, langer meegaat en vochtinbrengende eigenschappen heeft. Het kan echter ook bij sommige mensen irritatie veroorzaken.

– Parabenen: Parabenen zijn een conserveringsmiddel dat vaak wordt gebruikt in glijmiddelen. Ze helpen ervoor zorgen dat het glijmiddel langer houdbaar is door bacteriën en schimmelgroei te verhinderen. Er is een kleine groep mensen die allergisch kunnen zijn voor parabenen, waardoor het belangrijk is om de ingrediëntenlijst altijd te controleren.

– Gom: Gom maakt het mogelijk dat het glijmiddel een meer gel-achtige samenstelling krijgt. Het kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken of een brandend gevoel geven.

– Natuurlijke ingrediënten: Sommige glijmiddelen bevatten natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, calendula en kamille. Deze ingrediënten kunnen helpen bij het hydrateren, kalmeren en voeden van de huid.

Gebruik van glijmiddelen

Het gebruik van glijmiddelen is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste type en de juiste ingrediënten. Hier zijn enkele tips om op te letten tijdens het gebruik van glijmiddelen:

– Gebruik de juiste hoeveelheid: Gebruik niet teveel of te weinig glijmiddel. Een goede algemene leidraad is een hoeveelheid ter grootte van een erwt per toepassing.

– Wees voorzichtig met toys: Zorg ervoor dat je het juiste type glijmiddel gebruikt afgestemd op de sextoy die je gebruikt.

– Herhaal indien nodig: Glijmiddel moet zo nodig al tijdens de seks worden aangebracht. Je hoeft geen partner te hebben om het te gebruiken. Het kan ook worden gebruikt voor solo seks.

– Wees alert op irritatie: Als je irritatie of bijwerkingen van elk type glijmiddel ervaart, stop dan met gebruik en raadpleeg een arts.

Conclusie

Het kiezen van het juiste type en de juiste ingrediënten glijmiddel is een persoonlijke beslissing en afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren. Er zijn verschillende soorten glijmiddelen beschikbaar op de markt met verschillende ingrediënten, dus het is belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren om ervoor te zorgen dat je geen irritaties riskeert. Het juiste gebruik van glijmiddelen is belangrijk om een ​​comfortabele, intieme en plezierige ervaring mogelijk te maken. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om een ​​expert te raadplegen om je verder te helpen bij het kiezen van het juiste glijmiddel voor jou.