Fonteinen zonder kraangat


Als je een kleine badkamer, toilet of keuken hebt, weet je hoe lastig het kan zijn om alle nodige elementen erin te plaatsen. Een wastafel of fontein is onmisbaar, maar kan al snel te veel ruimte innemen. Een oplossing hiervoor is de fontein zonder kraangat. In dit artikel lees je alles over deze praktische en mooie optie.

Waarom kiezen voor een fontein zonder kraangat?

Als je kiest voor een fontein zonder kraangat, heb je een aantal voordelen:
– Er is minder ruimte nodig: je kunt de fontein gemakkelijk aan de muur bevestigen en hebt geen tafelblad of wastafel nodig.
– Het ziet er strakker uit: met alleen een kraan en een fontein ziet de ruimte er minimalistischer uit en oogt deze groter dan wanneer je meerdere elementen hebt staan.
– Het is hygiënischer: er zijn minder naden en groeven waar vuil en bacteriën zich kunnen ophopen.

Wat zijn de verschillende soorten fonteinen zonder kraangat?

Er zijn verschillende soorten fonteinen zonder kraangat. Hieronder lees je de meest voorkomende:
– Hangende fontein: deze fontein hangt volledig aan de muur en heeft geen pootjes of andere elementen nodig om te blijven staan. Je hebt hierdoor de meeste keuze qua hoogte en breedte.
– Halfronde fontein: deze fontein kan op een (glazen) plaat gemonteerd worden of op een plank of kastje staan. Hierdoor neemt deze nog minder ruimte in dan een hangende fontein.
– Rechthoekige fontein: deze fontein heeft over het algemeen wel een plankje of kastje nodig om op te staan en moet aan de muur bevestigd worden. Dit is een goedkoper alternatief dan de halfronde fontein en wordt vaak gebruikt voor kleine keukens of bijkeukens.

Welk materiaal kun je het beste kiezen voor een fontein zonder kraangat?

Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen voor een fontein zonder kraangat. Hierbij is persoonlijke smaak natuurlijk ook belangrijk, maar over het algemeen hebben we wel wat tips voor je. Een fontein van natuursteen is bijvoorbeeld erg mooi, maar ook prijziger dan veel andere opties. Een fontein van keramiek is erg hygiënisch en gemakkelijk schoon te houden, maar kan tegelijkertijd ook wel wat saai zijn. Een fontein van glas ziet er prachtig uit, maar is wel minder praktisch als er vaak hard water door gebruikt wordt.

Welke kraan past het beste bij een fontein zonder kraangat?

Bij een fontein zonder kraangat wordt de kraan direct op de muur gemonteerd of op een plankje gemonteerd. Hierdoor is het belangrijk om een kraan te kiezen die bij de stijl van de fontein past en op de juiste manier gemonteerd kan worden. Een goede optie is bijvoorbeeld een muurkraan.

Hoe kun je de fontein zonder kraangat onderhouden?

Een fontein zonder kraangat heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig. Wel is het belangrijk om de fontein regelmatig schoon te maken. Hierbij kun je het beste een zachte doek of spons gebruiken en milde schoonmaakmiddelen die niet-agressief zijn.

Waar kun je een fontein zonder kraangat kopen?

Een fontein zonder kraangat is bij verschillende sanitairwinkels en online te koop. Het is belangrijk om goed te kijken naar de maten en specificaties van de fontein, zodat deze goed past bij de ruimte waarin je deze wilt plaatsen.

Hoeveel kost een fontein zonder kraangat gemiddeld?

De kosten van een fontein zonder kraangat zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal, de grootte en de kraan die je erbij kiest. Over het algemeen kun je ze vinden vanaf zo’n €100,- tot wel €500,- of meer.

Hoe installeer je een fontein zonder kraangat?

Als je handig bent, is het mogelijk om een fontein zonder kraangat zelf te installeren. Hieronder lees je in grote lijnen hoe dit moet:
– Kies een goede plek aan de muur waarop je de fontein wilt installeren.
– Teken af waar de gaten voor de kraan en de afvoer moeten komen.
– Boor de gaten op de afgetekende plekken en plaats pluggen in de gaten.
– Bevestig de kraan op de muur en verbind deze met de watertoevoer.
– Plaats de sifon in de afvoer en verbind deze met de afvoerleiding.
– Hang de fontein op de goede hoogte op aan de muur en verbind de afvoer met de sifon.

Kun je een fontein zonder kraangat ook buiten plaatsen?

Een fontein zonder kraangat is niet per se geschikt voor buitenplaatsing. De meeste materialen waaruit deze fonteinen gemaakt worden, zijn niet bestand tegen extreme kou of warmte en kunnen hierdoor barsten of verkleuren. Bovendien zal het water in de afvoerleiding snel bevriezen bij koude temperaturen.

Hoeveel gewicht kan een fontein zonder kraangat dragen?

Een hangende fontein zonder kraangat kan over het algemeen een gewicht dragen van zo’n 25 tot 35 kg. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een fontein, maar zolang je niet met zware spullen aan de fontein gaat hangen, hoef je hier niet snel problemen mee te krijgen.

Hoe groot moet de afstand zijn tussen de fontein zonder kraangat en de kraan?

Dit is afhankelijk van de grootte van de fontein en de hoogte waarop de kraan gemonteerd wordt. Over het algemeen is het aan te raden om te zorgen voor een afstand van zo’n 10 tot 15 cm tussen de fontein en de kraan.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een fontein zonder kraangat?

Tot slot zijn er nog een aantal zaken waarop je moet letten bij het kopen van een fontein zonder kraangat. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar de afmetingen van de fontein en de ruimte waarin je deze wilt plaatsen. Ook kun je het beste goed bekijken of de fontein bij de stijl van de rest van de ruimte past en of hij goed gecombineerd kan worden met andere elementen.