Flashcards


Als student is het soms lastig om al die informatie te onthouden die je moet leren voor een toets. Gelukkig is er een handig hulpmiddel: flashcards. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over flashcards en hoe je ze het beste kunt gebruiken om het leren leuker én efficiënter te maken.

Wat zijn flashcards?

Flashcards zijn kleine kaartjes van karton of papier waarop je informatie kunt schrijven, zoals vragen, begrippen, definities of feiten. Aan de ene kant van het kaartje schrijf je de vraag of het begrip, aan de andere kant het antwoord. Door met de kaartjes te oefenen, kun je de informatie beter onthouden.

Waarom zijn ze zo handig?

Flashcards zijn ideaal omdat ze compact en draagbaar zijn. Je kunt ze dus gemakkelijk meenemen en overal oefenen, bijvoorbeeld in de bus, in de pauze of tijdens het wachten. Bovendien kun je met flashcards zelf controleren of je de informatie goed beheerst.

Hoe maak je ze?

Flashcards maak je gemakkelijk zelf. Je kunt hiervoor blanco kaartjes gebruiken of ze zelf knippen uit papier of karton. Schrijf de vraag of het begrip aan de ene kant en het antwoord aan de andere kant. Hierbij kun je ook afbeeldingen of diagrammen gebruiken om de informatie beter te visualiseren.

Hoe kun je ze het beste gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om flashcards te gebruiken. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

1. Herhaal-onderweg-methode

Neem de flashcards mee als je onderweg bent en oefen de vragen en antwoorden terwijl je wacht op de bus, in de file staat of op de trein wacht.

2. Shuffle-methode

Schud de kaartjes door elkaar en leg ze vervolgens op een stapel. Neem een kaartje van de stapel en probeer het antwoord te geven. Als je het antwoord weet, leg je het kaartje op een aparte stapel. Als je het antwoord niet weet, leg je het kaartje onderop de stapel. Ga door tot je alle kaartjes op de aparte stapel hebt liggen.

3. Teamstudie-methode

Maak met je klasgenoten samen flashcards en oefen de vragen en antwoorden. Verdeel de kaartjes onder elkaar en stel elkaar vragen.

4. Quizlet-methode

Maak gebruik van de app Quizlet waar je zelf op een eenvoudige manier digitaal flashcards kunt maken en delen. De app heeft ook andere leuke leermethodes die je kunt gebruiken.

Voordelen van het gebruik van flashcards

Flashcards zijn niet alleen handig en efficiënt, maar hebben nog een aantal andere voordelen:

– Je traint je geheugen.
– Je controleert zelf of je de informatie goed beheerst.
– Je leert op een leuke manier.
– Flashcards zijn motiverend en geven een gevoel van voldoening als je de informatie beheerst.

Conclusie

Flashcards zijn een handig en efficiënt hulpmiddel om informatie te onthouden. Bovendien kun je ze gemakkelijk zelf maken en controleren of je de informatie beheerst. Het gebruik van flashcards heeft nog een aantal andere voordelen, zoals het trainen van je geheugen en op een leuke manier leren. Probeer het eens uit en ervaar zelf hoe handig het is.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik alle informatie uit mijn boek op de flashcards schrijven?
2. Hoeveel kaartjes moet ik maken voor een toets?
3. Moet ik de flashcards steeds opnieuw maken voor een andere toets?
4. Kan ik ook digitaal flashcards maken en gebruiken?
5. Zijn flashcards ook geschikt voor praktijkvakken, zoals biologie of scheikunde?

1. Moet ik alle informatie uit mijn boek op de flashcards schrijven?

Nee, het is niet nodig om alle informatie uit je boek op de flashcards te schrijven. Kies de belangrijkste begrippen, feiten en formules uit en maak hier kaartjes van. Hierdoor wordt het leren overzichtelijker en efficiënter.

2. Hoeveel kaartjes moet ik maken voor een toets?

Dit hangt af van de hoeveelheid informatie die je moet leren. Probeer het overzichtelijk te houden en niet te veel kaartjes te maken. Een aantal richtlijnen zijn:

– Voor begrippen en definities kun je één kaartje per begrip maken.
– Voor feiten kun je een samenvatting maken op één kaartje.
– Voor formules kun je elke formule op één kaartje schrijven.

3. Moet ik de flashcards steeds opnieuw maken voor een andere toets?

Nee, je kunt de flashcards bewaren en hergebruiken voor een andere toets. Bepaalde begrippen en formules zul je immers vaker tegenkomen en herhalen kan nooit kwaad.

4. Kan ik ook digitaal flashcards maken en gebruiken?

Ja, er zijn diverse apps beschikbaar waarmee je digitaal flashcards kunt maken en gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je ze altijd bij de hand hebt en gemakkelijk kunt delen met anderen.

5. Zijn flashcards ook geschikt voor praktijkvakken, zoals biologie of scheikunde?

Ja, flashcards zijn ook geschikt voor praktijkvakken. Je kunt bijvoorbeeld kaartjes maken met de namen van organen, elementen of stoffen en hun eigenschappen. Door te oefenen met de kaartjes zul je de informatie beter onthouden en begrijpen.