Elektrische kachels wandmontage


Het is geen geheim dat elektrische kachels de afgelopen jaren in populariteit zijn gestegen – niemand wil kou lijden in zijn eigen huis, vooral niet tijdens de koudere maanden. Maar wat maakt een wandgemonteerde elektrische kachel zo’n goede keuze?

In dit artikel bekijken we de voordelen van een wandgemonteerde elektrische kachel, de verschillende soorten die beschikbaar zijn, waar je op moet letten bij het kopen, en beantwoorden we veelgestelde vragen over het gebruik en onderhouden van deze kachels.

Inhoudsopgave

1. De voordelen van een wandgemonteerde elektrische kachel
2. Soorten wandgemonteerde elektrische kachels
1. Infrarood kachels
2. Convectiekachels
3. Waar moet je op letten bij het kopen van een wandgemonteerde elektrische kachel
1. Verwarming capaciteit
2. Thermostaat regeling
3. Veiligheidsfuncties
4. Grootte van de kachel
4. Hoe onderhoud je een wandgemonteerde elektrische kachel
5. Veelgestelde vragen over wandgemonteerde elektrische kachels
1. Kan ik een wandgemonteerde kachel gebruiken in de badkamer?
2. Heeft een wandgemonteerde kachel veel ruimte nodig?
3. Zijn wandgemonteerde kachels zuinig in gebruik?
4. Zijn er installatievereisten voor een wandgemonteerde kachel?
5. Hoe veilig zijn wandgemonteerde kachels?

De voordelen van een wandgemonteerde elektrische kachel

Als je op zoek bent naar een verwarmingsoptie die zowel praktisch als esthetisch is, dan is een wandgemonteerde elektrische kachel een geweldige keuze. Hieronder vind je enkele voordelen van deze kachels:

– Ze besparen ruimte: in tegenstelling tot traditionele kachels die veel ruimte innemen, neemt een wandgemonteerde kachel weinig ruimte in beslag. Dit zorgt voor een ruimere kamer en meer vloerruimte.
– Ze zijn gemakkelijk te installeren: een wandgemonteerde kachel kan gemakkelijk aan de muur worden bevestigd en vereist geen ingewikkelde installatie. In de meeste gevallen kun je hem zelfs met de meegeleverde schroeven ophangen.
– Ze besparen energie: wandgemonteerde kachels gebruiken minder energie omdat ze gericht zijn op het verwarmen van een specifieke ruimte, in plaats van het hele huis.
– Ze bieden richtbare warmte: door de richtbare warmte hoef je niet per se je hele huis te verwarmen, maar kun je je kachel gebruiken om een specifieke ruimte comfortabel te houden.

Soorten wandgemonteerde elektrische kachels

Er zijn twee soorten wandgemonteerde elektrische kachels: infrarood kachels en convectiekachels.

Infrarood kachels

Infrarood kachels gebruiken elektromagnetische straling om warmte af te geven. Wanneer deze golven een voorwerp raken, worden de energie en warmte geabsorbeerd en wordt de omringende lucht verwarmd.

Deze kachels zijn efficiënt, stil en duurzaam, maar kunnen wel duurder zijn dan convectiekachels.

Convectiekachels

Convectiekachels werken op basis van luchtcirculatie. De kachel zuigt koude lucht aan, warmt deze op en blaast vervolgens de warme lucht weer uit. Dit zorgt voor een constante luchtstroom die de warmte door de kamer circuleert.

Convectiekachels zijn gemakkelijk te gebruiken en zijn vaak goedkoper dan infrarood kachels. Ze zijn echter minder efficiënt en luidruchtiger dan infrarood kachels.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wandgemonteerde elektrische kachel

Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden bij het kopen van een wandgemonteerde elektrische kachel.

Verwarming capaciteit

Een belangrijke factor om te overwegen is de verwarming capaciteit van de kachel. Dit wordt gemeten in wattage en kan variëren van 500 tot 1500 watt.

Je wilt een kachel kopen die groot genoeg is om de kamer waarin hij wordt geplaatst te verwarmen, maar niet te groot zodat je onnodig stroom verspilt.

Thermostaat regeling

De meeste wandgemonteerde kachels zijn voorzien van een thermostaat regeling waarmee je de temperatuur kunt regelen. Dit stelt je in staat om de kachel op de gewenste temperatuur in te stellen en te voorkomen dat de kamer oververhit raakt.

Veiligheidsfuncties

Bij het kopen van een wandgemonteerde kachel, is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheidsfuncties. Kijk in het bijzonder uit naar kachels die automatisch uitschakelen wanneer ze omvallen of oververhit raken.

Grootte van de kachel

De grootte van de kachel is ook belangrijk bij het kiezen van een wandgemonteerde kachel. Het moet de juiste grootte hebben om bij jouw behoeften te passen, maar ook passen in de ruimte waar je hem wilt bevestigen.

Hoe onderhoud je een wandgemonteerde elektrische kachel

Het onderhouden van een wandgemonteerde elektrische kachel is relatief eenvoudig. Hier zijn enkele tips:

– Zorg ervoor dat je de kachel regelmatig schoonmaakt om stof en vuil te verwijderen.
– Controleer regelmatig de snoeren en de stekker op beschadigingen.
– Verwijder het stof van de ventilatorbladen om ervoor te zorgen dat het niet verstopt raakt.

Veelgestelde vragen over wandgemonteerde elektrische kachels

1. Kan ik een wandgemonteerde kachel gebruiken in de badkamer?

Sommige wandgemonteerde kachels kunnen veilig worden gebruikt in de badkamer, terwijl andere dit niet kunnen. Controleer de informatie van de fabrikant voordat je de kachel in de badkamer gebruikt.

2. Heeft een wandgemonteerde kachel veel ruimte nodig?

Een wandgemonteerde kachel neemt minimale ruimte in beslag en biedt een maximale verwarming.

3. Zijn wandgemonteerde kachels zuinig in gebruik?

Wandgemonteerde kachels zijn over het algemeen efficiënter in het gebruik van energie dan traditionele kachels.

4. Zijn er installatievereisten voor een wandgemonteerde kachel?

De installatievereisten kunnen verschillen van het ene merk of model tot het andere. Controleer altijd de instructies van de fabrikant voordat je begint met installeren.

5. Hoe veilig zijn wandgemonteerde kachels?

De meeste wandgemonteerde kachels zijn redelijk veilig zolang ze correct worden gebruikt en onderhouden. Controleer altijd de veiligheidsfuncties en zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt.

Conclusie

Een wandgemonteerde elektrische kachel is een praktische en esthetische keuze om een specifieke kamer te verwarmen. Er zijn verschillende soorten en aspecten om te overwegen bij het kopen van een wandgemonteerde kachel, maar vergeet niet de vereiste verhouding tussen grootte en capaciteit. Met de juiste zorg en onderhoud kun je genieten van een comfortabele en veilige warmtebron gedurende de kouder wordende maanden.