Eczeemzalven


Als je last hebt van eczeem, dan weet je hoe frustrerend en pijnlijk het kan zijn. Gelukkig zijn er eczeemzalven die kunnen helpen bij het verlichten van de jeuk, roodheid en ontsteking. Maar wat zijn eczeemzalven precies en hoe werken ze? In dit artikel bespreken we wat eczeemzalven zijn en geven we advies over het kiezen van de juiste zalf voor jouw specifieke symptomen.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen en vaak gepaard gaat met jeuk en roodheid. Het komt vaak voor bij kinderen, maar het kan ook volwassenen treffen. Het kan worden veroorzaakt door allergieën, irritatie, genetica of infecties.

Soorten eczeemzalf

Er zijn verschillende soorten eczeemzalven, zoals corticosteroïden, calcineurine-remmers en emollientia. Hieronder lees je meer over de werking van iedere soort zalf.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers die kunnen worden voorgeschreven bij eczeem. Ze verminderen roodheid, jeuk, zwelling en ontsteking van de huid. Er zijn verschillende sterktes beschikbaar en deze worden bepaald door de ernst van de symptomen.

Calcineurine-remmers

Calcineurine-remmers zijn zalfjes die werken door het onderdrukken van het immuunsysteem van de huid. Dit vermindert de ontsteking en jeuk. Calcineurine-remmers worden meestal voorgeschreven bij milde tot matige vormen van eczeem.

Emollientia

Emollientia zijn zalfjes die de huid voeden en hydrateren. Ze verminderen de droogheid van de huid en kunnen helpen bij het voorkomen van terugkerende eczeemuitbraken. Emollientia zijn doorgaans vrij verkrijgbaar en kunnen worden gebruikt als onderdeel van de dagelijkse huidverzorging.

Hoe kies je de juiste eczeemzalf?

Het kiezen van de juiste eczeemzalf kan lastig zijn, zeker als je niet weet hoe de verschillende soorten werken. Hieronder volgen een aantal tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste zalf voor jouw specifieke symptomen.

Raadpleeg een arts

Het is altijd een goed idee om een arts te raadplegen voordat je een eczeemzalf koopt. Een arts kan de ernst van je symptomen beoordelen en een passende zalf aanbevelen.

Kies de juiste sterkte

Als je een zalf op recept krijgt, is het belangrijk om de juiste sterkte te gebruiken. Gebruik geen zalf met een hogere sterkte dan voorgeschreven, omdat dit ernstige bijwerkingen kan veroorzaken.

Wees voorzichtig met sterke corticosteroïden

Sterke corticosteroïden moeten alleen worden gebruikt voor korte periodes en op specifieke gebieden van de huid. Langdurig gebruik kan leiden tot huidatrofie en andere bijwerkingen.

Gebruik emollientia als onderdeel van je dagelijkse huidverzorging

Emollientia zijn ideaal om de huid te hydrateren en te voeden, zelfs als je geen last hebt van eczeem. Gebruik het als onderdeel van je dagelijkse huidverzorging om terugkerende eczeemuitbraken te voorkomen.

Conclusie

Eczeemzalven zijn een effectieve manier om de symptomen van eczeem te behandelen. Er zijn verschillende soorten zalven beschikbaar, waaronder corticosteroïden, calcineurine-remmers en emollientia. Bij het kiezen van de juiste zalf is het altijd een goed idee om een arts te raadplegen. Wees ook voorzichtig met het gebruik van steroïden, omdat verkeerd gebruik kan leiden tot ernstige bijwerkingen.

Veelgestelde vragen

1. Zijn eczeemzalven veilig voor kinderen?
Ja, eczeemzalven zijn veilig voor kinderen. Raadpleeg echter altijd een arts voordat je een zalf op je kind aanbrengt.

2. Hoe vaak moet ik eczeemzalf gebruiken?
De frequentie van het gebruik van eczeemzalf verschilt per persoon en kan afhangen van de ernst van de symptomen. Het is het beste om de instructies op de verpakking te volgen of de aanbevelingen van je arts op te volgen.

3. Kan ik mijn eczeemzalf delen met iemand anders?
Nee, het is niet aan te raden om je eczeemzalf te delen met iemand anders. Eczeemzalven kunnen verschillen in sterkte en type en zijn specifiek ontworpen voor individueel gebruik.

4. Welke bijwerkingen kunnen optreden bij corticosteroïden?
Bijwerkingen van corticosteroïden kunnen onder andere veranderingen in huidskleur, dunner worden van de huid en striae (strepen op de huid) zijn.

5. Kan eczeem worden genezen met zalven alleen?
Hoewel eczeemzalven kunnen helpen bij het beheersen van symptomen, is er geen remedie voor eczeem. Het is het beste om een ​​huidverzorgingsroutine te ontwikkelen die helpt om terugkerende uitbraken te verminderen.